На 64-годишна възраст в първите часове на 10 януари 2014 г. почина певецът Георги Найденов, познат като Гого от Фамилия „Тоника“. Музикантът се бореше с тежко заболяване, като състоянието му се влоши преди година и половина заради погрешно поставена диагноза „латерална миотрофична склероза“. Гого опита лечение в Европа и Китай, но без особен успех. Заради тежкото си заболяване изпълнителят е прикован в инвалидна количка. Впоследствие се оказа, че диагнозата е лаймска болест и всъщност певецът е лекуван неправилно. Дълго време след това Гого се опитва да пречисти организма си от приеманите с години медикаменти, но последствията са доста тежки.

Георги Найденов – Гого е роден в Бургас на 6 август 1949 г. и е почетен гражданин на града. Цялата му творческа биография е свързана с българската музика. Завършва Висшия химикотехнологичен институт, но никога не е работил по специалността си. В продължение на три години Гого е част от група Корали, създала безспорния музикалния символ на Бургас „Бургаски вечери“. От 1969 г. пее и свири в оркестър „Тоника“ към Културния дом на транспортните работници в Бургас.

През 1971 г. Гого и съпругата му Ева, заедно с Анастасия Бинчева и Хари Шерикян (заменен по-късно от Яким Якимов, а след това от покойния Иван Христов – Славея), създават вокалния квартет Тоника, с който печелят редица награди. Сред тях са втора награда на фестивала „Тракийска лира“ (1972), първа награда на фестивала „Златният Орфей“ (1976), първа награда на фестивала „Бургас и морето“ (1979) и др. През 1977 г. песента „Нека да е лято“ печели втора награда на фестивала „Златният Орфей“, а година по-късно с песента „Интимно“ печелят първа награда на Младежкия конкурс за забавна песен. Следват множество други награди от международни и български фестивали. По политически причини обаче в началото на 1980 г. групата е забранена и престава да съществува, като песните й са забранени за излъчване по българските радио и телевизия до 1989 г.

След забраната Стефан Диомов чрез конкурс създава Тоника СВ, а Ева, Гого и Иван от оригиналния състав заедно с Краси и Вили Гюлмезови запяват под името Домино. През 1985 г. групата печели втора награда от конкурса „Кехлибареният славей“ в Сопот, Полша, както и наградите на Полското радио и телевизия и на публиката. През 1986 г. Домино печели втора награда на „Златния Орфей“ и има голям успех на „Шлагерфестивал“ в Дрезден, Германия.

През 1994 г. по-голямата част от вокалистите от Тоника и Тоника СВ създават общата формация Фамилия „Тоника“. Групата, освен че възстановява огромната част от хитовете, създавани за Тоника, Тоника СВ и Домино, изпълнява и десетки нови шлагери.

През 2011 г. Георги Найденов е обявен за почетен гражданин на Бургас за изключителните му постижения в музикалното изкуство и за приноса му за издигане авторитета на българската култура и на Бургас на национално и международно ниво. В едно от участията си пред публика Гого се зарече, че ще пее докато може и го направи. Дори и в инвалидна количка, покосен от болестта, той не изневери на почитателите си. Родният му Бургас никога няма да забрави емблематичните хитове като „Бургаски вечери“, превърнал се в химн на града, „Имало в Бургас“, чийто текст е писан от самия него, както и незабравимите песни на Фамилия „Тоника“. През последните години Гого и съпругата му Ева живееха изолирано в семейната си къща в Айтос.

В памет на Гого ето 10 от незабравимите хитове на Гого и Фамилия „Тоника“. Почивай в мир!


1. Бургаски вечери

2. За кой ли път (с Тони Димитрова)

3. Здравей, как си, приятелю?

https://mustak.bg/

4. Ладо ле

5. Там, край реката

6. Нека да е лято

7. Мария

https://mustak.bg/

8. Интимно (с Орлин Горанов)

9. Имало в Бургас

10. Сбогом, приятелюКоментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *