Има хора по света, чиито имена от напълно обикновени и непознати за никого преди време, днес са се превърнали в истински нарицателни. Фамилиите на тези хора са навлезли безкрайно много в нашето ежедневие, дотолкова, че ние дори не се замисляме откъде всъщност идват думите, които използваме.

Малко са тези, които например знаят, че никотинът носи името на някогашния френски посланик в Португалия Жан Нико, а саксофонът е наречен на изобретателя си – белгиецът Антоан Жозеф Сакс. Ето още 10 личности, чиито имена са се превърнали в нарицателни, подредени с помощта на „The Oxford Dictiomary Of World History“.

1. Капитан Чарлз Бойкот

Нает от Херцога на Ърн да събира данъците от ирландските фермери-рентиери, той бил тихомълком подминаван или БОЙКОТИРАН от селските стопани.

2. Лиу Брайл

Ослепял след инцидент на 3-годишна възраст, той се научил да чете посредством набодени с игла букви на книги. На 15 години измисли система от релефни знаци, наречена БРАЙЛОВО писмо.

3. Рудолф Дизел

Германски инженер, работил за компанията „Круп“, който открил двигателя с вътрешно горене, основан на компресия чрез нагнетяване и самозапалване на горивото – недообработен петрол (нафта). Този мотор и до днес се казва ДИЗЕЛОВ.

4. Никола Шовен

Наполеонов войник, раняван 17 пъти в битки. Пенсиониран с минимален доход и, макар огорчен от това, остава верен на императора. Така ШОВИНИЗЪМ се използва със значението за безрезервна принадлежност и поддръжка към дадена група хора и най-вече – към определена държава.


5. Жозеф-Игнас Гилотин

Известен парижки лекар, член на Националното събрание, той пледира за по-хуманни методи на екзекуции. Така се приема решението отсичането на глава с меч и обесването да бъдат заменени с ГИЛОТИНА, която всъщност е конструирана от д-р Антоан Луи и Тобиас Шмит.

6. Капитан Уилям Линч

Организира в околностите на Питсилвания, щата Вирджиния, САЩ, група въоръжени съмишленици. Така поема правораздаването в свои ръце и наказва (ЛИНЧУВА) местните бандити. Някои книги отнасят „линчуването“ съм полковник Чарлз Линч от имението Вирджиния Хаус край Бърджисис в същия щат. Този човек обаче не е линчувал никого.

7. Джон Монтегю лорд на Сандуич

Четвъртият Херцог на Сандуич (наричан у нас „Сандвич“) водил живот, изпълнен с политическа корупция. Известен комарджия, лорд Сандуич отказвал да напусне игралната маса, дори за хранене. Карал слугата си да му поднася месо, поставено между две филии хляб, което нарекли САНДВИЧ.

8. Леополд фон Захер-Мазох

Поради кървавите истории, разказвани му от неговата дойка Нандша в детството, популярният австрийски романист установил, че е в състояние да изживее удоволствие, само след като го измъчват физически, което си е МАЗОХИЗЪМ.

9. Маркиз дьо Сад

Член на френската аристокрация, благородникът прекарал доста години зад решетките за криминални престъпления, свързани все със сексуални извращения. Тъкмо в затвора написал романи и пиеси, изпълнени с множество сексуални насилия и жестокости – САДИЗМИ.

10. Етиен дьо Силует

В опитите си да възстанови следвоенната френска икономика, главният финансист Силует налага няколко нови данък, засягащи предимно богатите. След осем месечна служба е принуден да си подаде оставката. Името му обаче остава свързано с въвеждането на някои евтини стоки, като панталони без джобове или портретите, изработени от сянката на позиращия – СИЛУЕТА му.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *