10 интересни факта за Вирджиния Улф

Вирджиния Улф, родена като Аделайн Вирджиния Стивън, е британска писателка, феминистка и автор на разкази. Тя е известна като една от най-забележителните фигури на литературата на модернизма през 20 век. Сред най-известните ѝ романи са „Мисис Далауей“, „Орландо“ и „Към фара“. Нейна е знаменитата фраза : „Една жена трябва да има пари и собствена стая, за да пише проза.

Представяме ви 10 интересни факта за Вирджиния Улф, които са малко известни и интригуващи.

1. Последното напиване на прадядо ѝ

Прадядото на Улф по майчина линия Джеймс Патъл умрял от препиване. Тогава той бил на служба в Индия и тялото му било изпратено към родната страна в сандък от ром. За нещастие, по време на пътуването с кораба, се разразила буря и „ковчегът“ се разпаднал. Това нанесло огромни поражения на тялото на покойника, а вдовицата му умряла при вида на обезобразеното му тяло.

2. Прякор от детството

10 интересни факта за Вирджиния Улф

Почти всеки е имал необичаен прякор като дете, който иска да скрие сред приятелите си, когато порасне. Детският прякор на Вирджиния Улф обаче е наистина странен. Нейният баща сър Лесли Стивън, който имал многобройна челяд и вероятно се поизчерпал с галените имена, наричал Вирджиния „Козата“.

3. Тормозена от семейството си

Вирджиния е била жертва на системен тормоз в детството си. Нейният брат я малтретирал, а синовете от първия брак на майка ѝ я насилвали сексуално. Това се отразило в по-късните години от живота на Улф и довело до липса на доверие в мъжете и чести депресии.


4. Кралска обиколка

Един ден Вирджиния Улф и нейните приятели решили да направят нещо наистина щуро. Те боядисали целите си тела с тъмна боя, сложили си дълги роби и отишли на пристанището. Там се представили за свитата на принца на Абисиния и били поведени на парадна обиколка на бойния кораб HMS Dreadnought. В крайна сметка кралската им обиколка била спряна от капитана на кораба.

5. Борбата с анорексията

10 интересни факта за Вирджиния Улф

Вирджиния Улф страдала от изключително коварната болест анорексия. Това е психично разстройство, при което болните отказват да се хранят и често има фатален край. Вирджиния се бори с болестта, но не успява да я надвие през целия си живот.

6. Планове за брак

Вирджиния Улф имала афера с писателя Литън Стрейчи и дори обмисляла да премине под венчилото с него. Тяхната връзка обаче не продължила по план и в годините те останали добри приятели.

7. Готварски уроци

Когато била още млада съпруга Вирджиния Улф не можела да готви. Така тя се записала на готварски курс. Един ден, докато приготвяла пудинг на мъжа си, нейната брачна халка попаднала вътре. По време на вечерята съпругът ѝ открил пръстена в чинията си.


8. Среща с нацистите

Вирджиния и съпругът ѝ Ленард решили да заминат на пътуване до Германия. При преминаването им през Бон обаче се натъкнали на нацистко шествие, по повод пристигането на Херман Гьоринг. Те пътували в колата си насред нацистите, които ги поздравявали с вдигнати ръце и типичният нацистки поздрав „Хайл, Хитлер“, а Улф отвръщала на поздравите им.

9. Опити за самоубийство

10 интересни факта за Вирджиния Улф

Вирджиния Улф е преживяла много емоционални сривове в своя живот. Тя често страдала от депресия и имала мисли за самоубийство. Първият и опит бил на 22 годишна възраст. Тогава тя решила да скочи от прозорец. По време на Втората световна война пък с мъжа ѝ решили да скрият запаси от гориво, с които да се запалят, в случай че нацистите превземат Англия. За съжаление успешен е последният опит за самоубийство на Вирджиния. На 28 март 1941 година, когато била на 59 години, тя напълнила джобовете си с камъни и скочила в реката край дома си.

10. Филм за Вирджиния Улф

Майкъл Кънингам е удостоен с „Пулицър“ за книгата си „Часовете“, в която един от описаните персонажи е на Вирджиния Улф. Книгата е екранизирана и се превръща в страхотен хит. Никол Кидман влиза в ролята на Улф и през 2002 година получава Оскар за своето изпълнение.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *