понеделник, август 19


10 интересни факта за Цар Симеон Велики

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Цар Симеон Велики управлява Първата българска държава 34 години. По време на неговото управление границите на царството ни се простират на три морета – Черно, Бяло и Адриатическо море. Държавата ни е най-голямата сила в цяла Източна Европа, а царуването на Симеон е определено от историците като “Златен век“ на българската култура.

През 864 или 865 година се ражда Симеон, третият син на цар Борис I. Точната дата на раждането му също е неизвестна. Според писмо на Константинополския патриарх Николай Мистик през 923-924 година Симеон е на 60 години. Неговото раждане съвпада с времето, по което Борис I покръства българите.

10 интересни факта за Цар Симеон Велики
„Цар Симеон Велики“, картина на Димитър Гюдженов

За младежките години на Симеон също не се знае много. Той е подготвян за духовна дейност, затова е изпратен в Магнаурската школа в Константинопол. Най-големият син на Борис и престолонаследник – Владимир Расате, обаче решава да върне езичеството, а Енравота (вторият син) – умира. Тогава Борис решава да отстрани Владимир Расате от трона и обявява Симеон за новия български цар. Той довършва делото на баща си и издига България в борба за надмощие с Византия.

Днес ви представяме 10 интересни факта за живота на цар Симеон Велики и постиженията по време на неговото управление.

1. Нарушаване на 30-годишния мир с Византия

Още с изкачването си на престола Симеон започва война с Византия и прекратява 30-годишния мир, сключен от цар Борис I след покръстването. Причината за конфликта е решението, взето на Църковния събор във Велики Преслав през 893 година – гръцкият език и гръцките духовници са заменени с български. Това не се харесва на императорския двор и българското тържище е преместено от Цариград в Солун, а по този начин България се изолира от столицата и се засягат държавните и икономически интереси.

10 интересни факта за Цар Симеон Велики
„Българи се спасяват от маджарите в Дръстър“, миниатюра от хрониката на Йоан Скилица

2. „Първата икономическа война в Европа“

Въпреки опитите да уреди въпроса по дипломатически път, Симеон не успява. Следва междудържавен конфликт, който историците определят като „Първата икономическа война в Европа“. През 894 година Симеон повежда войските си към Тракия, където побеждава византийците, пратени срещу него. Византия успява да привлече маджарите на своя страна, а те нахлуват и унищожават Североизточна България. Симеон се съюзява с печенегите. През 896 година българи и печенеги успяват да нанесат поражение на маджарите и да ги прогонят на запад в Панония.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

1 2 3
Сподели

Коментари