Бум-Бум. Малка нощна музика за мафиот и оркестър

Стивън Кинг е писател, роден на 21 септември през 1947 година в Портланд, щата Мейн. Неговата кариера започва през 1966 година, а в библиографията му има около 40 романа и повече от 200 разказа.

Записан е в книгата на рекордите Гинес, като автора по чиито романи има направени най-много филми. Днес ще ви представим 10 малко известни факта за Краля на ужаса – Стивън Кинг.

1. Първата читателка на Стивън Кинг е неговата майка. Тя вярва в таланта му и го подтиква да пише, а след като той ѝ донася четири написани произведения, тя му заплаща по 25 цента за всяко. По-късно Кинг пише „Това беше моят първи спечелен долар“.

2. Стивън Кинг обикновено пише по 3-4 часа дневно. През годините е успявал да напише по 2000-3000 думи дневно, но признава, че вече успява да сътвори едва 1000 думи на ден.

3. Кинг е голям привърженик на бейзболния отбор „Ред Сокс“ и обожава песните на AC/DC.

4. Освен, че е велик писател, Стивън Кинг свири в група на име Rock Bottom Remainders. Тяхното мото е: „Ние свирим музиката така, както Metallica пишат книги“. Останалите членове на групата също са писатели – Ейми Тан, Скот Търоу, Дейв Бари и др.

10 забавни факта за Стивън Кинг, които не знаете
Домът на Стивън Кинг

5. В колежа Стивън Кинг среща жена си. След три години те вече имат три деца и на писателя му се налага да започне работа в обществена пералня. По време на нощните си смени той написва романите „Понякога те се завръщат“ и „Нощна смяна“. Кинг казва за своята работа така: „Работата на писателя има толкова общо с подмитането на под, колкото и с митичните моменти на озарение“.

6. Няма особено големи спомени от това как е написал „Куджо“, защото през този период е бил постоянно пиян и не спира да съжалява за това.

7. Между 1977 и 1984 година пише романите си под псевдонима Ричард Бакман. С това име написва пет романа, но самоличността му е разкрита от журналист.

8. През 80-те години на миналия век успява да пребори кокаиновата си зависимост. В тази борба ключова роля има съпругата му Табита, която също е писателка. Тя го заплашва, че ще го изгони от вкъщи, ако не остави дрогата.

9. През 1999 година за малко да умре в автомобилна катастрофа. Последиците за Кинг обаче са пробит бял дроб, травма на гърба и 20 шева на главата. Писателят за малко да остане и без левия си крак, но лекарите го спасяват.

10. След катастрофата през 1999 година Стивън Кинг проследява вана, който го блъснал, и предотвратява продажбата му. Неговата идея била колата да бъде унищожена на специално благотворително събитие и събраните средства да бъдат дарени. Това обаче не се случва и превозното средство е изхвърлено в гробище за автомобили.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *