След като в началото на века компанията Apple беше почти пред фалит, днес тя е един от безспорните лидери на пазара за мобилни и компютърни устройства. Любопитното около марката е, че у нас компютрите на Apple бяха широко разпространени през 80-те и началото на 90-те години на миналия век, макар и не в оригинал, а в техните български аналози произведени в град Правец.

От фамилията на Apple съвместими компютри са Правец 82, Правец 8М, Правец 8А, Правец 8Ц. Познавачите твърдят, че компютрите Правец почти по нищо не се различават от Apple, дори в някои отношения ги превъзхождат. Ето 10-те най-емблематични творби на Стив Джобс, които направиха компанията най-голямата на света.

1. Apple II (1977)

Apple II е първият голям успех на Apple. Това e първият компютър в пластмасова кутия – нововъведение, което превърна персоналният компютър от хоби за маниаците в масов продукт. Успехът с Apple II само засили вярата на Стив Джобс, че дизайнът може да построи мост между компютрите и обикновените хора.

2. Macintosh (1984)

„Компютърът за останалата част от нас“ – Macintosh даде мишката и графичния потребителски интерфейс на широката аудитория. Две революционни нововъведения, които направиха компютъра толкова прост и интуитивен, че и едно дете да може да борави с него.

3. Студио Pixar (1986)

Джобс напуска Apple през 1985 г. и през следващата година купува малко студио за анимация от Lucasfilm за 5 млн. долара. През 1995 г., след излизането на „Играта на играчките“, той най-накрая вижда плодовете от труда за Pixar. През следващото десетилетие и половина студиото прави блокбъстър след блокбъстър и променя посоката на развлекателния бизнес. През 2006 г. Джобс продава Pixar на Disney за 7.4 млрд. долара. Към днешна дата студиото е спечелило десетки награди „Оскар“.


4. Mac OS X (2001)

Десетото поколение операционна система на Apple всъщност не започва живота си в тази компания. Първите стъпки по него се правят още по време на работата на Джобс и екипа му в NeXTSTEP. Джобс основава компанията NeXT след напускането си в Apple през 1985 година. Apple купува NeXT през 1997 г., малко след като Джобс застава на поста главен изпълнителен директор. OS X се оказа толкова успешна и гъвкава система, че е адаптирана в iOS за iPhone, iPAD и iPod Touch.

10-те най-емблематични творби на Стив Джобс

5. iTunes (2001) / iTunes Store (2001)

iTunes  позволява на потребителите да организират своята дигитална музикална колекция. В екип с iTunes Store пък те правят революция в музикалния бизнес и променят начина, по който използваме музиката.

6. iPod (2001)

iPod не просто промени начина, по който ние съхраняваме любимата си музика: той промени начина, по който я слушаме. Парчета, албуми и музикални колекции – те вече не са заключени в едно CD, а са на разположение на потребителите по всяко време. iPOD направи и друго – превърна се в икона на несравнимите възможности на Apple за създаване на простота в дизайна.

7. iPhone (2007)

Още една от емблематичните творби на Стив Джобс. iPhone порази света на телекомуникациите като мълния. Той не беше първият телефон със сензорен екран, но беше първият, която потребителите почувстваха като изключително интуитивен и забавен. Това е първият телефон, който да можеше да се похвали със софтуер и хардуер, действащи в пълен синхрон.


8. iOS App Store (2008)

App Store е революционен продукт, пренасяш iPhone на друго ниво, където потребителският опит може да се промени почти незабавно. Нуждаете се от част от софтуер, за да приключите работа или игра, която да ви забавлява за няколко минути? App Store поставя софтуерния свят под пръстите ви. Той създаде и един огромен кръг от независими разработчици, давайки им възможността лесно да разпространяват продуктите си и да изкарват големи пари от всяка продажба. От януари 2011 г. повече от 10 милиарда приложения са били изтеглени от магазина.

9. iPad (2010)

При пускането на таблета си Apple трябваше да изтърпи присмеха на критиците, които намираха името на новия им продукт за смешно. Е, сега никой не се смее. До края на 2010 г. той покори 75% от пазара на таблети. iPad е лесен за употреба, достъпен и забавен. Истина е, че той не беше първият таблет, появил се на сцената, но пък беше първият без клавиатура или пособие за писане.

10. The Apple Image

Това не е продукт сам по себе си, но способността на Стив Джобс да прави технологиите cool (готини) може да се окаже неговото най-голямото постижение.

Рекламите на Macintosh от 1984 г. го представят като освободител на дистопичния свят, доминиран от компютъра; в средата на 90-те години идва кампанията, в която Алберт Айнщайн и Джим Хенсън насърчават потребителите да „Мислят различно“; до емблематичните появи на Стив Джобс, в които той представя продуктите си, облечен в черно поло и бели маратонки… всичко е от значение и за цялостния облик на продукта.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *