Едва ли си даваме сметка колко високи технологии са използвани в един продукт, който отдавна сме свикнали да виждаме на бюрото си – принтерът.

Днес ви предлагаме някои от най-интересните факти, свързани с тези устройства, за да разберете защо те са един от поводите да се радваме на техническия прогрес.

1. Идеята за мастилен печат датира още от 19-ти век, но технологията, която го прави осъществим, се появява едва през втората половина на миналото столетие и първо е използвана в медицински уреди.

2. Най-скъпите индустриални мастилено-струйни принтери достигат цена от $2 милиона, а ширината им може да бъде до 3,86 метра.

3. Мастилото за мастилено-струйни принтери е най-скъпата течност на света – с цена по-висока от тази на златото, петрола или горивото за космически совалки. Един галон (3,785 литра) от това мастило струва 4700 долара.

4. Повечето мастилено-струйни принтери не идват напълно заредени с мастило като нови, а обикновено наполовина. Една от основните причини за това е намаляването на риска от разливане на мастилото при транспорт.

5. Съществуват мастила за мастилено-струйни принтери, които са годни за ядене.

6. Повечето части на един мастилено-струен принтер подлежат на рециклиране, вкл. всички съставни части на контейнерите с мастило. Въпреки това около 70% от тези контейнери в крайна сметка достигат сметищата.

7. В една чаена лъжица се събират 1 милиард стандартни капки мастило, използвани при мастилено-струен печат.

8. За една година една мастилено-струйна печатаща глава може да отпечата 8 тона мастило като за 1 минута към хартията се изстрелват средно 360 000 капки.

9. За производството на една тонер касета се изразходват почти 4 литра нефт. Повечето тонер касети могат да бъдат рециклирани поне 4 пъти.

10. При печат тонерът в лазерните принтери се изпича при температура над 200 градуса по Целзий и това го кара да залепне към листа хартия. Тонерът може да се разтопи на слънчева светлина или при намокряне с топла вода. Затова една от най-лошите идеи да почиствате тонер е именно с топла вода.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *