Романът „Гордост и предразсъдъци“ е най-четената книга на Джейн Остин. Романът, чието първоначално заглавие е било „Първи впечатления“, е отхвърлян няколко пъти от издателите. В наши дни това е една от най-известните класики в световен мащаб.

„Гордост и предразсъдъци“ е най-екранизираният роман на английската писателка. По книгата са направени над 10 филма и телевизионни сериала, като първият излиза през 1938 г.

В „Гордост и предразсъдъци“ Джейн Остин описва английското общество и неговите порядки, с много фин хумористичен стил. Основна сюжетна линия на романа е гордостта, която у всеки герой се проявява по различен начин и в различни мащаби.

Тук са събрани едни от най-ярките герои от книгата. Всеки вижда нещо познато в тях – някаква част от себе си или близък човек, който ни напомня за господин Дарси, например.

1. Госпожа Бенет

Госпожа Бенет е може би един от най-дразнещите персонажи в книгата. Единствената ѝ цел в живота е да види богато омъжени петте си дъщери. Тя попада на най-ниското стъпало в английската аристокрация – нахална, необразована, с огромно самочувствие. От друга страна нейният образ е представен и леко хумористично. Нейното постоянно оплакване остава у читателя привкус на забавна ирония, примесена с известно съжаление към нейния съпруг.

Гордост и предразсъдъци

2. Господин Бенет

Бащата на Лизи и сестрите ѝ, е изключително спокоен човек, който изцяло приема всички упреци и забележки от жена си на шега. Въпреки че двамата съпрузи са коренно различни, те са намерили начин да живеят в симбиоза – единствено благодарение на благия характер на господин Бенет и постоянното угаждане на капризите на жена му. Или, както някой би казал – „мъж под чехъл“.

3. Елизабет Бенет

Елизабет е горда, умна, забавна и леко наивна. Тя не прилича на никого от своето семейство. Лизи презира недостатъците у другите, без да подозира, че тя самата има някои от тях. Отношението ѝ към господин Дарси в началото е точно такова. Тя го осъжда заради гордостта в неговия характер, без да си признае, че тя е също толкова горда, колкото и той. Именно срещата ѝ с него я променя коренно – не критикува хората, както преди, и осъзнава, че предразсъдъците, които е имала спрямо него, са неоснователни. Неслучайно се влюбва в него така, както се обича само веднъж.

4. Джейн Бенет

Джейн е наивната, добродушна сестра. Тя вярва на всички и всичко. Джейн вижда добро във всеки и остава сляпа за недостатъците на хората. Винаги е готова да помогне, дори с цената на собственото си щастие. Тя не вярва, че едно човешко същество може да нарани друго… и то умишлено. За нея всички по природа са добронамерени. И въпреки позитивния иси характер, много трудно вярва, че господин Бингли я обича, и че тя също има право да бъде щастлива.


5. Лидия Бенет

Лидия Бенет е олицетворение на днешните разглезени деца. Свикнала е да получава всичко, гледа съвсем повърхностно на живота и не се интересува от никой друг освен от себе си. Дори когато причинява срам на цялото си семейство, тя сякаш извлича полза от това. Никога не се притеснява за нищо. Живее лекомислен, вятърничав живот, който, както изглежда, напълно я задоволява.

6. Господин Дарси

Най-интересният герой в романа. Първоначално той създава впечатление, че е много високомерен, горд и стои много класи над всички останали. Всъщност се оказва, че има много добро сърце и изключително състрадателна душа. Гордостта дори му придава необикновен чар, в който Лизи се влюбва. Дарси е човек, който държи на своята дума и не обещава нещо, ако не може да го изпълни. Дори когато помага на семейство Бенет, той го прави тихо, без много шум. За него е важна самата помощ, а не облагите, които оповестяването ѝ може да му донесат. Това е изключително достоен човек, така че ако в обкръжението си имате господин Дарси, вие сте истински късметлия.

7. Господин Бингли

Господин Бингли е мъжкият еквивалент на Джейн Бенет. Добродушен, спокоен човек, който не вярва, че хората могат да бъдат подмолни и неискрени. Той е най-верният приятел на Дарси, защото и двамата откриват един в друг точно това, което им липсва в собствените характери – Бингли вярва на преценката на Дарси, тъй като той самият често греши в своята, а Дарси знае, че винаги може да разчита на Бингли и неговата добродушна природа.

8. Госпожица Бингли

Сестрата на господин Бингли е това, което днес бихме нарекли „осичка“. Тя е пресметлива, готова на всичко да постигне целите си, без значение кой и как може да нарани. Самата тя иска Дарси за себе си, но не е съвсем сигурно дали е от любов или от чисто чувство за собственост. Винаги, когато има възможност унижава Лизи Бенет, като по този начин се надява Дарси да се отдалечи от нея. Но както често се случва и в живота – става точно обратното.

9. Господин Уикъм

Това е „любим“ персонаж (в кавички, разбира се). Той е от хората, които са големи на думи, но не и на дела. Никога не спазва дадените обещания. Не си държи на думата и постоянно се оплита в собствените си лъжи. Не можем да кажем, че Джейн Остин го описва като лош човек. Уикъм по-скоро буди съжаление, защото такъв тип хора никога не могат да изпитат истинско щастие.

10. Лейди Катрин де Бърг

Лелята, която иска да раздели влюбените Елизабет и Дарси. Този персонаж ни е добре познат – злата фея, Круела, злата мащеха… В „Гордост и предразсъдъци“ злодеят е именно тя. Тя е изключително възпитана и елегантна, винаги е живяла в богатство и разкош и не може да си представи, че любимият ѝ племенник е запленен от едно обикновено момиче. Катрин желае да омъжи Дарси за собствената си дъщеря, за да може богатството да остане в семейството. Но и тя, като много други, не разбира чистата, искрена любов между двамата. Напук на гордостта си и предразсъдъците на своите близки, те остават заедно.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *