Скулптурата е един от най-хубавите видове художествено изкуство, което очарова и кара хората да мислят за красотата и крехкостта на нашия свят от древни времена.

Днес събрахме 10 прекрасни творения на скулптори от цял свят, от които няма да можете да откъснете поглед. Ние не успяхме.

1. „Синият мустанг“, Денвър, САЩ

© Mike Sinko/flickr

Заради смущаващия външен вид, „Синият мустанг“ е наречена „Blucifer“. Статуята е наистина опасна. Конят на ада е убил своя създател Луис Хименес – по време на транспортирането главата пада върху скулптора и прекъсва бедрената му артерия.

2. „Истината“, Илфракомб, Великобритания

© Tim Gardner pics/flickr

20-метровата статуя на бременна жена на Деймиън Хърст украсява крайбрежния английски курорт. Ако погледнете статуята отляво, в нея, освен голотата, няма нищо необичайно. Но дясната страна на статуята е направена така, че да виждате детето в утробата, вътрешните ѝ органи и оголените мускули.


3. Скулптурен парк „Пътят на Виктория“, Уиклоу, Ирландия

© KermitTheSnail/reddit

Идеята за създаването на парка идва от Виктор Ланхелд след като се завърнал от Индия, където се занимавал с духовни търсения. Според плана му всички тези ужасяващи скулптури трябва да накарат един човек да мисли за живота и истинската си съдба.

4. „Бебета“, Прага, Чехия

© Armin S Kowalski/flickr

Скулптурите на Дейвид Черни, изобразяващи гигантски бебета без лица, не само „полазиха“ по телевизионната кула в Прага, но и украсиха (или „изплашиха“) столичния парк Kampa.


5. „Пелерината на съвестта“, Залцбург, Австрия

© Raja Qaiser/flickr

Скулптурата, олицетворяваща образа на командира, който убива Дон Хуан, е разположена на южния вход на катедралата в Залцбург. Трябва да се отбележи, че тя има много „близнаци“, инсталирани в различни европейски градове.

6. „Обърнатият кон“, Прага, Чехия

© cadno i mewn dafad yn dilladu/flickr

Отново творение на Дейвид Черни – този път скулптура, замислена като пародия на статуята на Св. Валенса стои в центъра на Прага. Първоначално паметникът е поставен на същия квадрат като оригинала, но по-късно го преместват на тавана на търговската аркада „Люцерн“.


7. „Висящото момче“, Гент, Белгия

© Dimitris Kamaras/flickr

За съжаление все още не се знае кой е авторът на тази мрачна и много необичайна скулптура, която виси на стена на една от къщите в града. Това я прави още по-загадъчна и плашеща.

8. Скулптура от гробището Сталиено, Генуа, Италия

© ho visto nina volare/flickr

Гробището съществува от средата на 19 век. Първото погребение в него е направено през 1851 година. Сталиено е широко известно с многобройните скулптури, които са инсталирани на територията му.


9. „Свети Вертоломей“, Милано, Италия

Ако погледнете статуята на Свети Вартоломей отдалеч, няма нищо необичайно в нея. Но ако се приближите, става ясно, че наметалото на голото тяло не е дреха, а неговата собствена кожа.

10. „Целувката на смъртта“, Барселона, Испания

© Stephan Harmes/flickr

Скулптурата е монтирана на гроба на млад мъж, починал през 30-те години на миналия век. Авторството ѝ все още е спорно. Според една от легендите скулптурата вдъхновява Ингмар Бергман за филма „Седмият печат“.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *