Евтини самолетни билети

Днес ви препоръчваме 10 книги от автори пацифисти и хуманисти.

Хора, които чрез творчеството и гражданската си позиция отстояват мира, свободната воля и правото на самоопределение и независимост на всяко общество и всеки човек.

Тези права са неотменни и всяка личност ги притежава по рождение, независимо от признаци като възраст, етнически произход, местоположение, език, религия, етническа принадлежност, сексуална ориентация или някакъв друг статус.


1. „Зад гърба“
Гаска Шиян

10 книги за защитата на свободната воля и правото на самоопределение

Смел, драматичен, прекрасно написан роман за съвременна Украйна с нейните културни особености, засягащ теми като дълга, патриотизма и женската съдба в едно традиционно патриархално общество.

Докато приятелят на Марта Макс постъпва в украинската армия, за да се бие във войната в Източна Украйна, младата жена – опитна IT специалистка, която живее и мисли с термините на съвременните технологии, се опитва да се приспособи към новата ситуация, но трудно понася тежестта на социалния натиск и раздялата с Макс.

До деня, в който заминава за Париж, където започва бурна връзка със студента Ксавие. Това е първата украинска книга, която печели Европейска награда за литература (2019).

„Зад гърба“ е роман за съвременна Украйна с нейните национални и морални проблеми, за дълга и патриотизма, за женската съдба в едно традиционно патриархално общество. Роман, шокиращ с натуралистичните сексуални сцени, със своето богоборчество, с бунтарското си отношение към семейните и социалните ценности. Роман силно оспорван и горещо приветстван от критици и читатели.

2. „Стъклената градина“
Татяна Цъбуляк

10 книги за защитата на свободната воля и правото на самоопределение

Емоционално наситен роман за израстването, чийто стил се плъзга по ръба между поезията и прозата. Сюжетът на този вълнуващ текст се разгръща на фона на политическите събития в Република Молдова в периода на падането на комунистическия режим.

Чрез главната героиня, чието прозвище е Ласточка, авторката разказва за формирането на женствеността и собствената идентичност, когато семейството е цял митичен квартал в Кишинев. Животът там е белязан от съперничеството между две култури и два езика.

Години наред Ласточка трябва не само да участва в „бизнеса“ на властната си осиновителка – да събира и мие празни бутилки, но безусловно да се подчинява на строгите ѝ предписания за добро и сигурно бъдеще.

„Стилът, на ръба между поезия и проза, изключително наситен и с чести елипси… е резонансната камера на този синестетичен разказ, в който вкусът на брезовия сок се слива с мириса на мръсните длани, а звуковете и буквите на румънския език се преплитат с тези на руския.“

Михай Йованел

3. „Повече, отколкото обичам живота си“
Давид Гросман

10 книги за защитата на свободната воля и правото на самоопределение

Паметна история за три поколения несломими жени, храбро осветляваща дълбините на човешкото сърце и живата тъкан на семейството.

Подписан от един от най-големите израелски писатели, „Повече, отколкото обичам живота си“ е забележителен роман, вдъхновен от действителен случай.

Пропита от страдание, любов и жажда за изцеление, това е историята на три поколения жени и на една тайна, която трябва да бъде разказана.

Вера, Нина и Гили пътуват заедно от Израел до Голи Оток, наричан още Адриатическия Алкатраз, където Вера е била измъчвана като враг на народа в Титова Югославия.

Това необичайно пътешествие е филтрирано през обектива Гили, която се опитва да направи филм, но всъщност разкрива сложните изисквания на романтичната и родителската страст.

Давид Гросман безстрашно изследва дълбините на човешкото сърце и живата тъкан на семейството.


4. „Самоличност“
Милан Кундера

10 книги за защитата на свободната воля и правото на самоопределение

„Самоличност“ е едно от най-търсените и представителни за творчеството на Милан Кундера произведения, които му носят международно признание.

По аналогия с „Непосилната лекота на битието“ и „Безсмъртие“, „Самоличност“ изследва темите за непостоянството и крехката представа за човешката идентичност.

Жан-Марк сънува. Страх го е за Шантал, търси я, тича из улиците, накрая я вижда в гръб, вижда я как върви, как се отдалечава. Тича след нея, вика я.

Още няколко крачки и ще я настигне, но тя се обръща и Жан-Марк поразен вижда друго лице, чуждо и неприятно лице.

Не е друга жена, Шантал е, неговата Шантал, няма никакво съмнение, но неговата Шантал с лице на непозната, и това е жестоко, непоносимо жестоко…

5. „Произход“
Саша Станишич

Забележителна книга за езика и срама, за промяната и изправянето на крака, за щастието и смъртта, за първата случайност в биографията на един човек: случайността да се родиш някъде.

Ала това е и разказ за всичко онова, което идва впоследствие. Заигравайки се с особеностите на жанра, авторът разказва за детството си във Вишеград, за края на мирното съжителство в Бивша Югославия, за бягството на босненско-сръбското си семейство в Германия, за установяването там и трудностите, които съпътстват имигрантския живот.

С много обич, но и с ирония в гласа той описва страната, в която е роден, близките си и раздялата с баба си, която, докато Саша колекционира спомени, постепенно губи своите.

„Произход“ е книга за родината от спомените и родината от въображението. Книга за езика и срама, за промяната и изправянето на крака, за щастието и смъртта.

6. „Откраднаха ни. Историята на едно престъпление“
Людмила Петрушевска

Определян от авторката като „криминале от ново поколение“, „Откраднаха ни. Историята на едно престъпление“ представлява достоверен и богат на нюанси портрет на руските хора.

На московското летище майка изпраща синовете си в богатата страна Монтегаско при баща, който очаква единствения си син.

Странното е, че паспортите на двете момчета са идентични – те не само са родени на една и съща дата, но и имената им са еднакви.

Как е възможно това – ако бяха близнаци, собствените им имена щяха да са различни? Каква е връзката между тях?

С правдиво до болка перо авторката примирява карнавалната веселост, зловещия сюжет и пародията, като не спестява на читателя нито дръзките психологически прозрения, нито безжалостните си оценки.

7. „Епохата на кожата“
Дубравка Угрешич

Този великолепен сборник с есета е най-новото произведение на световноизвестната хърватска писателка от български произход Дубравка Угрешич.

От мумията на Ленин, през масовите убийства в Индонезия през 60-те години на XX век и разпадането на Югославия в края на столетието, до днешната мигрантска криза…

Дръзко и уверено, с горчива ирония, сарказъм и съпричастност Угрешич потапя перо в човешките безумия, страхове и блянове, за да открои емблематични явления върху грапавата кожа на близкото минало, настоящето и обозримото бъдеще.

Нижат се геноциди, национализми, политика, власт и корупция, медийна, технологична и пазарна мощ, феминизъм, попкултура, посредственост, цинизъм, поругана и заличена историческа памет.

С цветист език и полемичен плам, с множество културни препратки една гражданка на света с чувствителни сетива чертае картата на Голямата история и малките истории на невидимите хора, вградили съдбите си в темелите на цивилизацията.


8. „Игра за всяка възраст“
Клаудиу Флориан

10 книги за защитата на свободната воля и правото на самоопределение

Въздействащ роман за играта на историята с човешките съдби през погледа на дете и през участта на едно семейство.

С лекота и ирония авторът представя драматизма на политическите, историческите и социалните проблеми на румънското общество от едно не толкова далечно време.

През 70-те години на миналия век едно петгодишно момче разказва за живота си в многоезичната и етнически разнородна среда на Трансилвания, сред своите роднини и съседи, които говорят румънски, немски и унгарски, както и саския и олтенския диалект, често споменават Другаря, с недоверие гледат казионната телевизия и с надежда слушат радио Свободна Европа.

Момчето разказва на своя детски, наивен, все още недонаучен език и често тълкува разговорите на възрастните превратно. Всичко тук е, както се изразява то, „по-много-начини“ – и езиците, и празненствата, и игрите, детските и на възрастните.

9. „Касандра и Вълкът“
Маргарита Карапану

10 книги за защитата на свободната воля и правото на самоопределение

Поразително четиво, в което страшното е неразделно от лиричното, а финалът разтърсва, шокира и омайва едновременно.

Необикновена книга за детството, жесток пътеводител в света на най-малките, в най-мрачните кътчета на реалния свят. Шестгодишната Касандра споделя своите наблюдения, мечти и кошмари в поредица от глави от един ред до няколко страници.

Темите скачат на пръв поглед без разбираем преход от малтретирането на децата към църковните ритуали, от неделната вечеря към самоубийството на чичото на момиченцето.

На места романът прилича на детска приказка – виждаме героинята в компанията на вълци и на кутии с бонбони. В други моменти е подобен на притча с герои, на които е назована само професията или връзката с Касандра.

10. „Фонтана ди Треви“
Габриела Адамещяну

10 книги за защитата на свободната воля и правото на самоопределение

Паричката на късмета, хвърлена във Фонтана ди Треви в Рим, носи ли щастие? Как емигриралата във Франция Летиция може да си върне наследството от чичовците, репресирани от комунистическия режим?

Какво ново ще научи за объркания си любовен живот от младите си години и ще намери ли издател в Румъния за автобиографичния си роман?

Гласът на главната героиня в романа ни въвлича в болезнени за всеки дилеми: между приятелството и недоверието, любовта и секса, „гласа на земята“ и скептицизма на емигранта, заложбите и кариерата.

По време на един неин ден в днешния Букурещ минаваме по улиците на града, влизаме в домовете на няколко фамилии, присъстваме на реалното земетресение, на „така наречената революция“ и на световните атентати, научаваме как животът се трансформира в роман.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.