10 детски книги за сериозните неща от живота

Едва ли има родител, който не се е замислял как се справя със сериозните неща от живота, едно от които е възпитанието на своето дете – как да го научи да бъде добър човек, да уважава природата и околните, да почита възрастните, да приема различното.

Тежка и много отговорна задача, нали? Специалистите са категорични по този въпрос: „Ако не сте уверени, че ще се справите с всичко това сами, поверете част от тази отговорност на книгите!“.

Следващите 10 книги са точно такива. Те ще помогнат на родителите да поговорят с децата си на сериозни теми, ще формират правилното им поведение и не на последно място – ще ви осигурят безценни моменти, които ще помните дълго.

1. Звукът на цветовете, Джими Лиао
Възраст: над 2 години

10 детски книги за сериозните неща от живота

Удивителен разказ за малко сляпо момиче, което пътува от една станция на метрото до друга. На фона на сивото метро, нейното въображение я отвежда до невероятния свят на ярките звуци, слонове, лабиринти, лебеди, градини и фантастични създания

„Звукът на цветовете“ учи децата да „виждат“ човешката душа, да развиват въображението си, да не се предават и да приемат хората такива, каквито са. Поетичният текст на книгата е съчетан с прелестни акварелни илюстрации.

2. Ето как го правим, Мат Ламот
Възраст: над 2 години

10 детски книги за сериозните неща от живота

Деца от Индия, Перу, Уганда, Иран, Япония, Русия и Италия разказва как минава всекидневието им. Какво правят, къде живеят, как си играят, какво ядат за закуска и как стигат до училище. Всеки води различен живот, но въпреки това има неща, които ги обединяват. Книгата ще помогне на детето ви да опознае живота на другите деца по света, ще възбуди интереса му към географията, историята, заобикалящия ни свят. Между другото, всеки от героите на книгата е истинско дете.

3. СуперУхо, Сис Бел
Възраст: над 7 години

Авторката на книгата губи слуха си, когато е 4-годишна, което я принуждава да се научи да живее „по различен начин“. В тази книга тя разказва своята сложна, но много увлекателна история за това, което вълнува всеки ученик – учителите, уроците, приятелите и първата любов.

Книгата възпитава да погледнем на света по-широко, да бъдем отзивчиви, любезни и весели, въпреки трудностите, които понякога изпитваме. Освен това „СуперУхо“ е много забавно четиво.


4. Извън моя ум, Шарън Драпър
Възраст: над 12 години

Мелоди е забележително момиче с почти фотографска памет – „вижда“ цвета на музиката, има богата фантазия, лесно решава всеки проблем, тя е най-интелигентното момиче в училище. Мелоди е с церебрална парализа, тя се движи в инвалидна количка и не може да говори. Затова никой дори не подозира за способностите ѝ. Но скоро момичето получава шанс да разкрие мислите и чувствата си пред хората.

Книгата ще накара детето ви да се замисли за трудностите, които изпитват хората с увреждания. Възпитава да приемаме хората, да ги разбираме и да им помагаме.

5. Какво е свободата?, Оскар Брениф
Възраст: над 5 години

Книгата е част от поредицата „Нека да поговорим“, която засяга важни за всеки човек теми. Но тази е сред задължителните, тъй като разглежда обстойно понятието „свобода“. Какво е това? Къде са границите на свободата? И кой може да се смята за свободен?

Книгата не дава отговори, но подтиква към размисъл, ще помогне на детето да разбере понятия като свобода, воля, права и задължения. Всички тези сложни неща са представени под формата на комични ситуации, изобразени в ярки и прости рисунки.

6. Гледайки заек, Кендзиро Хайтани
Възраст: над 7 години

10 детски книги за сериозните неща от живота

Млада учителка започва работа в основно училище в Осака (Япония). Тя се отличава от останалите учители с нестандартното си поведение – интересува се от живота на децата, ходи им на гости и т.н.

Книгата учи как да се приемат всички деца, независимо колко са различни, възпитава в състрадателност, разбиране и подход. Историята е изключително поучителна не само за децата, но и за много възрастни.

7. Захарното дете, Олга Громова
Възраст: над 10 години

10 детски книги за сериозните неща от живота

Историята на малката Ели се развива през 30-те и 40-те години на миналия век в бившия СССР. На 5-годишна възраст светът на детето се разпада, Ели, заедно с майка си е настанена в лагер за семействата на враговете на народа. Въпреки трудностите, майка и дъщеря запазват достойнството, самоуважението и добротата си.

„Захарното дете“ е книга не само за деца, но и за родители. Тя учи как правилно да действаме в трудни ситуации, когато познатият ни свят буквално се срива. Разказва за смелостта и свободата и колко непредсказуем е животът.


8. Дядо ми беше череша, Анджела Нанети
Възраст: над 6 години

10 детски книги за сериозните неща от живота

Тази книга е за смъртта. Но не се безпокойте, това е една много приятна и емоционална книга, която ще накара и много от възрастните да се замислят. Няма да разказваме сюжета, само ще споменем, че крайната цел е да се предаде една мисъл. А именно, че никой не умира, докато не бъде забравен и обичан.

Книгата учи на добро, на това че близките ни остават с нас и след като си отидат от този свят.

9. Матилда, Роалд Дал
Възраст: над 5 години

10 детски книги за сериозните неща от живота

Матилда е умно момиче, което обожава книгите. Тя обича да чете Дикенс, Хемингуей, Киплинг и дори знае наизуст много произведения. Родителите на Матилда обаче са от онези хора, които обожават глупавите телевизионни предавания. А директорът на училището ѝ пък мрази децата… но това не е история за лошите възрастни.

От книгата децата ще научат какво е уважение. Тук умът и правдата вземат връх над глупостта и посредственото. Красива и много забавна книга.

10. Серж Блок, Давид Кали
Възраст: над 6 години

10 детски книги за сериозните неща от живота

Историята на войник, който се крие в изкоп, а пред него се намира друг изкоп. Във втория изкоп има истинско чудовище, което унищожава всичко по пътя си, убива жени и деца. След много размисли, войникът решава да се изправи пред лицето на врага и да го победи, да избави света от чудовището. Каква е изненадата му, когато установява, че чудовището не е това, което е очаквал да види.

Книгата разказва на децата за природата на военните конфликти, естеството на насилието и неговата безсмисленост.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *