В ежедневието си често чуваме думата „кафе”. Било то, защото сме страстни почитатели на горчивата напитка или пък… на път за работа, в офиса, на лекции, в телефонен разговор, в обществения транспорт – минимум по веднъж чуваме тази дума.

Кафето е напитка, която често служи за срещи. Само като се замисли човек, колко често я употребява или бива поканен – „На по кафе?”. Дори в политиката, когато трябва да се вземат стратегически решения от различно представени парламентарни компоненти, думата „кафе“ е основен индикатор за резултатността. Ако срещата е била с положителен край – „Те пиха кафе”, а когато не са стигнали до споразумение по дадения казус, изразът е вече „кафето на срещата беше втора цедка”.

Кафето е универсална, ободряваща и свързваща хората напитка. Независимо от тяхната религия, професия или полова принадлежност.


10 арт-лате идеи или изкуството да си бариста

В последните, няколко години се забелязва все по-голям интерес по света, а и в България към изкуството да рисуваш, върху огнената напитка. Това изкуство се нарича бариста. Макар и доскоро у нас да не беше навлязло толкова активно, сега е интересна и желана квалификация.

Произходът на думата “barista” може да се потърси в италианския език. И сега италианците използват тази дума – тя означава “човекът зад бара, който приготвя еспресо и всякакви други видове кафе, както и сервира алкохолни и безалкохолни напитки”.

10 арт-лате идеи или изкуството да си бариста

Мотивацията на хората, които избират кариера на барист е приятна смесица от страст, постоянство и усърдие да приготвяш винаги страхотно кафе. Или с други думи – мотивацията в тази кариера се основава на високо развитата потребност от постижения и съвършенство в работата.


Баристът, освен перфектно обучен да прави тонизиращо кафе, може да превърне и превръща в изкуство страстта си към рисуването, а именно рисуването върху Лате, капучиното или друг вид топла напитка. А тази арт-култура има за цел, да разшири познанието за кафеента култура като цяло по света и у нас.

10 арт-лате идеи или изкуството да си бариста

В България съществува браншова организация на хората от кафеените арт-среди, а именно Асоциация на българските баристи, в която с всяка изминала календарна година броят на барманите, а и на любителите баристи расте неимоверно. Това е така, защото тази страст е две в едно. Хобито да рисуваш и хобито да правиш перфектното кафе.

Всяка година има български претенденти, които се явяват на световните бариста-състезания. И получават доста добри оценки от международно признати бариста-експерти.

10 арт-лате идеи или изкуството да си бариста

В следващите 10 клипа, ще ви покажем интересни, оригинални и запалващи арт-латета на хора от целия свят. Като ще стартираме десетката със световния шампион-бариста за 2014 година – Хиденори Изаки.

1. Хиденори Изаки

2. Люк Шафер

3. Dritan Alsela


4. Latteart TV

5. Сейлър Муун

6. Umpoul

7. Кохей Мацуно


8. Вероника Серано

9. Mi cueva

10. [JK]
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.