Евтини самолетни билети

Хората разбират израза „скъпа храна“ по различен начин. За някои това означава червена сьомга, за други – трюфели, за трети – хайвер.

Въпреки това има цяла гама от хранителни продукти, които имат етикети с цени, за които никога не бихте помислили, че са възможни.

В тази класация ще ви представя десет от най-скъпите храни в света.


1. Гъби „Матсутаке“

Тези гъби са толкова редки, че цената им достига до 965 лева за един килограм. Гъбите „Матсутаке“ са местни в Япония, но също растат в няколко други азиатски страни. Броят им обаче е намалял значително поради въздействието на насекомите и някои дървета, намиращи се в сенчестите зони, в които гъбите растат. Тъй като няма начин тези гъби да бъдат култивирани, има голям шанс те да изчезнат напълно в бъдеще.

2. Черно пиле „Аям Чемани“

Пилето „Аям Чемани“ се отглежда в Индонезия, но не се изнася в други страни поради опасения, че може да пренася птичи грип. Тази порода домашни птици е толкова рядка, че едно пиле струва около 322 лева в Индонезия. А извън страната тази цена може да достигне хиляди левове. Въпреки това в Малайзия черното пиле „Аям Чемани“ е толкова разпространено, че цената му не е по-висока от тази на обикновеното пиле.


3. Сушена иберийска шунка

Хамон Иберико, произведен в Испания, е най-скъпият вид шунка в света. В Испания иберийското прасе се храни предимно с жълъди и има обособени огромни площи, където те пасат. Цената на един килограм сушен хамон варира около 720 лева.

4. Сирене от лос

Едно от най-скъпите сирена в света е сиренето от лос, което се произвежда само на едно място: във фермата Moose House в Швеция. За производството му е необходимо лосово мляко. Лосовото сирене е с бял цвят, а на външен вид прилича на фета сирене. Струва около 2000 лева за килограм и се произвежда в много ограничени количества.


5. Бели трюфели

Високата цена на тези трюфели е резултат от изключително специфичните условия, които те изискват, за да растат, както и от специалните методи за събирането и запазването им – в допълнение към техния изискан вкус и аромат. В Европа 1 кг бели трюфели струва около 4000 лева.

6. Хайвер от бяла перла албинос

Един килограм от този хайвер струва към 17 000 лева. Есетрата албинос е вид голяма риба, която живее в Каспийско море. Цената на хайвера е толкова висока поради факта, че яйцата от есетрата албинос се набавят много рядко – само когато се смята, че рибите са на около 100 години.


7. Супа от гнездо на лястовици

Гнездото на тези птици е направено почти изцяло от слюнката им, без каквито и да било добавки от чужд материал. Следователно, гнездата им са се превърнали в деликатес в китайската кухня. Високата цена на това ястие се обяснява лесно: събирането на гнездата на лястовици е донякъде опасно начинание. Птиците изграждат гнездата си върху отвесни скали, където рискът от падане е значително голям. Поради тази причина цената на този деликатес е около 4820 лева за килограм.

8. Шафран

Цената на тази подправка може да варира от 600 до 1 600 лева за килограм. Това е така, защото шафранът расте само седем дни в годината през есента. Събира се и се обработва на ръка. Освен това, за да съберете само 1 кг шафран, е необходимо да наберете около 300 000 цветя.


9. Кафе „Копи Лувак“

Това кафе се произвежда в индустриални количества в Индонезия, Филипините и в Южна Индия. „Копи Лувак“ е най-скъпото кафе в света. Цената му варира между 400 и 1930 лева за килограм. Известно е с много специализирания и не дотолкова приятен начин, по който се обработва: животното азиатска палмова цивета избира само най-хубавите и добре узрели зърна от дървото, които са с червен цвят. След като ги погълне, те ферментират в стомаха му, благодарение на специалните ензими, които се съдържат в организма му. Именно ензимите редуцират киселинността на кафето и то се превръща в едно от най-скъпите в света. Работници събират изпражненията на циветите, които съдържат уникалното кафе.

10. Говеждо месо „Кобе“

Едно от националните богатства на Япония, месото „Кобе“ от вида Таджима е известно като най-доброто в света. Тъй като изглежда като от мрамор, месото е изключително фино и по-силно се усеща вкуса на говеждо месо. И понеже всяко хубаво нещо си има цена, говеждото месо „Кобе“ се продава за близо 160 лева за 2 килограма.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.