Пъпешът безспорно е един от най-обичаните плодове, който често се консумира в свеж вид или като част от салати. Но знаете ли, че този сладък и сочен плод може да бъде използван по много необичайни начини? Сега е подходящото време от годината да намерим на пазара всякакви сортове и разновидности – сладки, сочни, пресни пъпеши.
Например, най-разпространените по българските пазари са „Медена роса“ и „Галия“, които са вкусни за хапване самостоятелно, но са подходящи за използване и в различни студени ястия, да не говорим за напитки, поради високото им съдържание на вода.
В съставките на пъпеша се крият много здравословни ползи, от които определено не бива да се лишаваме, особено докато плодът е в сезон. Днес ще ви поднесем в чиния 10 странни и нестандартни рецепти с пъпеш, които със сигурност ще изненадат вкусовите ви рецептори!
1. Прошуто с пъпеш
Това е популярно италианско предястие, приготвянето на което е супер простичко и лесно можете да си го направите у дома.
Необходими продукти:
- 1 средно голям пъпеш (най-добре сорт Галия)
- 150 г прошуто
- 2 с.л. зехтин екстра върджин
- 100 г черни маслини
- сол
- черен пипер
- други подправки на вкус по желание
Начин на приготвяне:
Нарежете пъпеша на парченца с размер, който може да бъде завит в парченца прошуто. Подредете в плато, поръсете със зехтин и подправки и гарнирайте с маслини. Оставете да престои за 15–20 минути, за да попие вкуса на подправките, и сервирайте. Това чудно мезе ще изглежда още по-ефектно, ако от пъпеша оформите топчета с помощта на лъжица за сладолед или мерителна лъжица.
2. Пикантна салата с пъпеш, фъстъци и мента
Тази салата може да ви се стори леко предизвикателна заради странната комбинация от пъпеши, фъстъци и рибен сос. Със сигурност е необичайна смесица от съставки, но за сметка на това рибеният сос добавя перфектна соленост към завършеното ястие.
Необходими продукти:
- 1 чаша прясно изцеден сок от лайм
- 2-3 с.л. рибен сос
- 2 с.л. захар
- 1 ч.л. чили на прах
- 1 добре узрял малък пъпеш
- 3-4 листа от мента, накъсани на тънки лентички
- 2-3 с.л. нарязани солени печени фъстъци
Начин на приготвяне:
В средно голяма купа смесете сока от лайм, чилито, рибения сос и захарта с 2 супени лъжици вода. Разбъркайте, за да разтворите захарта. Разрежете пъпеша наполовина и отстранете семките. С помощта на лъжица за сладолед издълбайте месестата част на пъпеша. Добавете получените топчета пъпеш към дресинга и разбъркайте. Оставете да се мариноват в хладилник за поне 1 час. За сервиране разпределете в купички, украсете отгоре с мента и поръсете с фъстъци.
3. Пъпеш на грил в медено-ментов сос
Искате да разглезите себе си и вашето семейство с нещо необикновено за вечеря? Тази рецепта за пъпеш на грил в медено-ментов сос е идеалният избор!
Необходими продукти:
- 1 средно голям пъпеш
- 100 г масло
- 1/2 ч.ч. мед
- листенца прясна мента за украса
Начин на приготвяне:
В тенджера разтопете маслото и меда заедно с 1 чаша вода. Нарежете ментата и я добавете към маслено-медената смес, за да пусне своя аромат. Намажете със сместа парченцата пъпеш и ги изпечете на грил за 3–5 минути. По време на печенето можете да продължите да поливате пъпеша с медено-ментовия сос, за да попие добре всички вкусови аромати.
4. Пъпешово-патладжанени рулца
Интересно и доста нестандартно предложение, но за сметка на това – много вкусно!
Необходими продукти:
- 1 средно голям патладжан
- около 900 г пъпеш;
- 1/4 чаша зехтин
- 2 с.л. соев сос
- 2 с.л. ябълков оцет
- 2 с.л. тръстикова захар
- 2 ч.л. пушен червен пипер
- 1 ч.л. кимион
- клечки за зъби или шишчета
Начин на приготвяне:
Нарежете патладжана на тънки лентички. След това го мариновайте за 10 минути в сместа от зехтин, соевия сос, ябълковия оцет, тръстикова захар, сол, кимион и пушен червен пипер. Пушеният червен пипер се различава от обикновения по това, че притежава силен аромат на опушено. Ако не разполагате с такъв под ръка, може да използвате и обикновен млян червен пипер. Когато патладжанът поеме от маринатата, го изпечете на грил за няколко минути от всяка страна. Нарежете пъпеша на едри кубчета. Завийте всяко от тях с лентичка патладжан и закрепете рулцето с клечка за зъби или шишче. Воала! Добър апетит!
5. Пъпеш с лайм, мента и джинджифил
Тази лятна салата е напълно способна да преобърне представите ви за пъпеша. В идеално съчетание с пикантния джинджифил и освежаващата мента вкусът на пъпеша придобива съвсем друг оттенък.
Необходими продукти:
- 1 средно голям пъпеш
- 1 лайм
- 1 с.л. настърган джинджифил
- 1 с.л. мед
- 1 ч.л. захар
- 3-4 листенца прясна мента
Начин на приготвяне:
Почистете пъпеша от семките и го поставете в дълбока чиния. Ще бъде красиво, ако направите топчета от плода с помощта на лъжица за сладолед. Отгоре поръсете с настъргана кора от лайм и полейте с изстискан сок от цитруса. Нарежете ментата на ситно и я поръсете върху пъпеша. Добавете настъргания джинджифил, захарта и меда. Разбъркайте добре. Оставете да престои 20 – 30 минути в хладилника, за да попие пъпешът всички вкусове и аромати на останалите съставки, след което можете да сервирате.
6. Гаспачо от пъпеш
Обикновено сме свикнали да приемаме, че основната съставка на тази испанска студена супа са доматите. Но представете си колко ще се учудят вашите приятели, когато на масата им поднесете тази необикновена гаспачо супа от пъпеш със своя ярък жълто-оранжев цвят и прекрасен аромат. Ето как да си я приготвите.
Необходими продукти:
- 1 малък пъпеш
- 1 малка прясна краставица
- 1 малка глава червен лук
- 2 ч.л. сол
- 1/2 чаша зехтин
- 1/3 чаша вода
- прясно смлян черен пипер на вкус
- 3-4 листенца прясна мента
Начин на приготвяне:
Обелете, почистете и нарежете на ситно краставицата и лука. Направете същото и с пъпеша. Добавете водата и солта и пресипете в блендер или кухненски робот. Пасирайте до получаването на еднородна консистенция, след което към сместа добавете зехтина и прясно смления черен пипер. Отново разбъркайте за 1 – 2 минути. Сервирайте гаспачото добре охладено и украсено с листенцата прясна мента.
7. Салата от пъпеш и фенел
Това е лека лятна салата, която ще изненада вас и вашите гости не само със своя вкус, но и с красивата си визия!
Необходими продукти:
- 700 г пъпеш
- 1 глава фенел
- 1 ч.л. настъргани портокалови корички
- 1 с.л. прясно изцеден портокалов сок
- 2 ч.л. лимонов сок
- 2 с.л. зехтин
- маслини без костилки
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
С помощта на белачка за картофи нарежете пъпеша и фенела на тънки ленти, които ще изглеждат много ефектно в салатата. Разбъркайте портокаловия и лимоновия сок със зехтин, поръсете с черния пипер и солта на вкус. С получения дресинг полейте филийките пъпеш и фенел. Добавете маслините, нарязани на едро, отгоре и поръсете салатата с настърганите портокалови корички.
8. Салата със смокини, пъпеш, прошуто и босилек
Пъпешът и прошутото са чудесна комбинация, така че просто си пригответе тази лесна салата с четири съставки.
Необходими продукти:
- 1 средно голям пъпеш
- 100 г прошуто
- 3-4 смокини
- 2 с.л. зехтин екстра върджин
- 1 шепа пресни листенца босилек
- щипка морска сол
Начин на приготвяне:
Почистете добре семките и нарежете пъпеша на кубчета. Смокините разрежете по дължина. Подредете ги в чиния, отгоре сложете прошутото, а за да овкусите, просто полейте с малко зехтин и поръсете с едра щипка морска сол. Тази салата е истинско удоволствие за небцето в горещите летни следобеди!
9. Салата с пъпеш, авокадо и пиле
Доста освежаваща лятна салата, която си струва да опитате!
Необходими продукти:
- 200 г пъпеш
- 1 авокадо
- две пилешки пържоли
- 3-4 листа маруля
- прясно изцеден лимонов сок
- 2-3 с.л. олио
- сол
- черен пипер по желание
Начин на приготвяне:
Нарежете пилешките пържоли на кубчета и ги запържете в тиган с малко олио от всички страни. Нарежете пъпеша на кубчета или оформете топчета с помощта на лъжица за сладолед. Обелете авокадото и го нарежете. Добавете листата маруля, пъпеша, авокадото и пилешките пържоли в чиния. Разбийте лимоновия сок с малко сол и черен пипер, залейте салатата с дресинга и разбъркайте добре. Да ви е сладко!
10. Маринован пъпеш
Интересна и нетипична идея за мариноване на пъпеш, ще ви хареса!
Необходими продукти:
- 1 средно голям пъпеш
- изсушен карамфил
- звездовиден анасон
- 1 чаена чаша оцет
- три чаени чаши захар
Начин на приготвяне:
Обелете пъпеша и го нарежете на парчета. Във всяко от тях сложете по 1–2 карамфила и анасон, след което ги залейте с оцет. Оставете да престои 24 часа. На следващия ден поставете пъпеша във вода, докато кипне, и го сварете за кратко, след което изцедете оцета. От захарта, водата и чашата изцеден оцет направете гъст сироп, оставете да заври, охладете го и залейте парчетата пъпеш.
Надяваме се тези 10 интересни и нестандартни рецепти с пъпеш, които на пръв поглед може да изглеждат леко странни и нетрадиционни за нашата балканска кухня, да са ви се сторили вкусни. Не се страхувайте да опитате нещо ново и да изненадате своите гости с тези оригинални ястия! Просто ги опитайте!
Изкуството винаги е било част от живота на Вероника. Пише от дете, а поезията е голямата ѝ любов. Обича да рисува, да прави оригами и ръчно изработени подаръци. Другата ѝ страст е фотографията, която успешно съчетава с разходки сред природата. Родена е на брега на Дунав и носи Северозапада в сърцето си, но днес живее до морето.