Евтини самолетни билети

Има нещо, което кара и най-цивилизованите хора да забравят за добрите си маниери, когато видят бременна жена. Дори и да искат да ѝ направят комплимент, шегувайки се духовито, може несъзнателно да я обидят. Списание Cosmopolitan състави списък с нещата, които бъдещите майки не искат да чуват.

1. „Толкова си слаба, че все едно не си бременна. Едва ли това е здравословно, а?”

Пак да кажем,че темата за килограмите на бременната жена са деликатна тема. Дори на теб да ти изглежда твърде слаба, тя вероятно е в страхотна форма. Щом нейният доктор не ѝ е наредил да се храни повече, значи не е необходимо друг да я притеснява с коментарите си. Бъдещата майка се притеснява освен за себе си, и за бебето си, и няма нужда от допълнителни и излишни тревоги.

2. „Ще бъдеш ли разочарована, ако не е момиче?”

Все едно им е лошо на родителите на сестрите Уилямс, или на тези на братята Джонас… Жената забременява, защото иска да има бебе. Обикновено предпочитанията се свеждат до това да си пожелава здраво бебе, независимо от какъв пол ще е то. Досадно е всеки да пита бъдещата майка момченце или момиченце предпочита.


3. „Ще кърмиш, нали?”

Разбира се, майчиното мляко е полезно за бебетата – предпазва ги от инфекции, от развитие на алергии и т.н. Но дали ще кърми или не, е решение на майката, и никой не би трябвало да се опитва да ѝ влияе. Още повече, че този въпрос може да бъде и неприятен за нея, ако не може да кърми по здравословни причини. Никоя бъдеща майка не трябва да се чувства задължена на кърми. Тя си решава.

10 нещата, които бременните не искат да чуват

4. „Сигурна ли си, че няма да са близнаци?”

Всяка жена, дори и бременната, е чувствителна на тема килограми. Не е необходимо да ѝ напомняш, че фигурата ѝ се е променила до неузнаваемост – тя се вижда в огледалото всеки ден. Ако искаш да коментираш външния ѝ вид, просто ѝ направи комплимент колко страхотно изглежда като бременна.

5. „Коремът ти е огромен и кръгъл. Значи със сигурност ще е момиче!”

Това дали коремът на бременната жена е кръгъл, заострен или в каквато и да е друга форма, не е показател какъв пол ще бъде детето. Затова… отново… не се фокусирай върху дебелината, формата и какво ли още не на корема на бъдещата майка, освен ако тя не прояви интерес към различните тълкувания по въпроса, разбира се.


6. „Влязох в тесните си дънки седмица след раждането.”

Много е гадно да кажеш това на жена, която е в напреднала бременност, и се чувства по всякакъв друг начин, но не и слаба. На нея достатъчно депресиращо й действат звездите, които две минути след раждането изглеждат страхотно на червения килим… А и ако на теб упражненията, диетите и генът са ти помогнали да бъдеш в добра форма скоро след раждането, не означава, че всяка жена има този късмет. Ако искаш да не обиждаш, не сравнявай!

7. „Надявам се бебето да вземе твоя нос.”

Това е все едно казваш „Носът на съпругът ти е грозен, затова най-добре бебето да наследи твоя”, нали? Майката няма да обича бебето си по-малко, ако носът му не е съвършен. Дори да искаш да направиш комплимент на майката колко красив е носът ѝ, не е това начинът.

10 нещата, които бременните не искат да чуват

8. „Гледа ли предаването за бебета с… (сложи тук произволна ужасна болест)?”

Бъдещата майка се притеснява предостатъчно за себе си и за бебето. Освен по телевизията, в списанията и онлайн, лошата информация достига до нея и чрез приятелките ѝ. Вместо да я стресираш допълнително, по-добре си спести въпросите тип „А чу ли за…” , или ѝ разкажи положителни такива – за нормално преминало раждане, щастливи майки и здрави бебета.

9. „Голяма изненада трябва да е била бременността ти…”

Дали е планирана бременност, или не, това е работа само на бъдещата майка. Не ти е работа да питаш планирана ли е била, не е ли. Когато ти съобщават новина за чакано бебе, просто сподели ентусиазма им, друго не е необходимо.

10. „Не си ли малко стара да имаш бебе?”

Този въпрос е сред най-обидните, особено ако бъдещата майка е бременна с първото си дете. Не можеш да знаеш причините, довели до късната ѝ бременност, затова по-добре не коментирай колко по-трудно е, когато жената е над 35 – това НЕ е новина. Дали е на 23 или на 40, съобщи ли ти, че чака бебе, ентусиазмът ти трябва да е един и същи, така че… зарадвай се с нея, без да проверяваш ЕГН-то ѝ.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.