Евтини самолетни билети

На всеки шофьор поне веднъж му се е искало да си купи чисто нова, лъскава кола, която да сменя доволно често с още по-нова и лъскава. Е, не на всеки се отдава подобна възможност.

Според данните от редица проучвания животът на един автомобил се определя не само от възрастта му, но и от фактори като състоянието на пътищата, качеството на горивата и консумативите и др.

Днес ви предлагаме 10 прости правила, които ще помогнат да удължите живота на колата си така, че да ви остане вярна дълго време. Те са известни на шофьорите. Въпреки това обаче често са пренебрегвани, а спазването им със сигурност ще подобри работата на вашия автомобил и ще удължи живота му.


10. Правилната експлоатация

10 начина как да удължим живота на автомобила си

Едно от най-важните и основни правила – ако го пренебрегнете няма как да очаквате на по-късен етап да продадете колата си на добра цена. Работата не е в самата инструкция за употреба на автомобила, а в правилната му експлоатация.

Самият автомобил има своите изисквания по поддръжката. Ако ги спазвате, колата ще ви служи вярно дълго време. Колкото повече контролирате изправността на автомобила, толкова по-добре, така ще спестите и не малко пари от ходене по сервизи. Все пак не пропускайте редовните технически прегледи, извън годишните задължителни, те също ще ви помогнат да поддържате автомобила си технически изправен.

9. Смазочните материали

10 начина как да удължим живота на автомобила си

Ако колата ви е на повече от 7 години, то правилото за вас е: „Използвайте подходящо масло!“. Какво ще рече това? По-старите автомобили харчат повече масло, ето защо е необходимо да изберете масло за коли с по-голям пробег. Тези масла обикновено са с по-голям вискозитет, което ще компенсира износването на триещите се части по двигателя.

Ако автомобилът е на около 100-хил. км и е работил само с напълно синтетични маса е препоръчително да налеете отново такова масло. Ако колата е от 100 до 150-180хил.км. можете да продължите със синтетично или да минете към полусинтетично масло без това да нанесе вреди на двигателя. Ако колата е над 200 хил.км полусинтетичните масла са препоръчителни, дори може да минете и на минерално масло, което да уплътни възникналите от износването хлабини. Използването на подходящите смазочни масла ще допринесе за по-добрата работата на двигателя на автомобила.

8. Все едно карам чужда кола

10 начина как да удължим живота на автомобила си

Това е едно не толкова техническо, а по-скоро психологическо правило. Ясно е, че в даден момент ще пожелаете да продадете автомобила си. И ще искате да вземете добри пари за него, за да си върнете поне част от вложените средства по поддръжката и обслужването му.

Ето тук влиза в сила това правило – управлявайте колата си така, както бихте карали автомобила на най-добрия си приятел, например. Това ще помогне да се отнасяте към колата и към самото шофиране по-отговорно, както бихте го направили с чуждото имущество. Опитайте и сами ще се убедите, че поведението ви на пътя ще се промени, а автомобилът ще се движи по-добре. И вероятно вече няма да искате да го продадете.


7. „Обувките“ на автомобила

10 начина как да удължим живота на автомобила си

През зимата обуваме ботушите, а лятото сме с по-леки обувки, нали? Е, същото трябва да направим и с гумите на колата си. През лятото – с летни, през зимата – със зимни. Изборът на подходящи гуми има много плюсове – от тях до голяма степен зависи комфорта и сигурността на придвижване. Автомобилната гума елиминира несъвършенствата на пътната настилка, възникващи при контакт с нея и осигурява по-висок коефициент на сцепление на автомобила.

Безопасността също е ключов фактор. Шофирането през зимата с добри зимни гуми значително намалява вероятността от подхлъзване на колата. Редовната проверка на налягането на гумите също е от значение, както за техния по-дълъг живот, така и за разхода ви на гориво. Да, смяната на гумите е сериозен разход, но инвестицията си заслужава като се има предвид, че с комплект гуми ще изкарате няколко сезона.

6. Ремонт да бъде!

10 начина как да удължим живота на автомобила си

Не си заслужава да отлагате ремонта на колата, дори да става въпрос за смяната на една крушка. Ако можете – ремонтирайте по автомобила си каквото можете сами, ако не, по-добре не пипайте нищо, може да причините щети, които в последствие ще ви излязат солено. В такъв случай се обърнете към автосервиз.

За да не изтънее портфейлът ви прекален много, определете приоритетите си. Като правило, първо се ремонтират важните детайли, след това второстепенните. Колкото повече обаче отлагате ремонта, толкова повече се увеличава рискът от инцидент на пътя, също и вероятността поправката да ви излезе доста по-скъпо от обикновено.

5. Двигателят работи „на празен ход“

10 начина как да удължим живота на автомобила си

Старайте се да не оставяте колата си с работещ двигател за по-дълго време, без да се движите. Когато автомобилът е „запален“, но не се движи по-продължително време това се отразява на енергийните ресурси на машината, което пък от своя страна води до по-бързото износване на двигателя и повреди. Разходът на гориво също ще се увеличи.

Тук не говорим за случаите, когато е необходимо двигателят да загрее, по-скоро визираме онези случаи, когато оставяме колата да работи и отиваме до близкия магазин, уж за 2 минути, а се бавим 15.

4. Не нарушавайте границите

10 начина как да удължим живота на автомобила си

Старайте се да не нарушавате разумната скорост и да не вдигате умишлено оборотите на колата, когато двигателят не е загрял достатъчно. Колкото повече стъпвате на газта без повод, толкова повече се амортизира автомобилът.

До достигане на работната температура, при която двигателят ще работи оптимално и ще може да набере необходимата скорост, не настъпвайте педала на газта прекомерно. Оставете го да загрее без да „пришпорвате“ автомобила. И още нещо – никога не вдигайте стрелката на оборотомера от нула до червената зона, просто ей така. Освен, че е безсмислено, е излишно издевателство над автомобила ви.


3. Горивото

10 начина как да удължим живота на автомобила си

Както и при маслата, изборът на гориво е много важен. Освен добре познатите ни бензин и дизел, на пазара има и различни видове алтернативни горива като газ и метан.

Какво ще сипете в колата зависи от изискванията на автомобила. Имайте предвид, че независимо дали с високо октаново число или с твърде ниско – и двата варианта могат да са еднакво вредни за вашия автомобил, ако горивото е неподходящо.

2. Добавки и други „вълшебни“ неща

10 начина как да удължим живота на автомобила си

Пазарът е залят с всевъзможни видове добавки, които имат претенциите, че ще подобрят по магически начин работата на вашия автомобил. Смазочни, почистващи, подобрители за масло и гориво, вариантите са безкрайни.

Съветът е да се доверявате само на утвърдени марки. Използването на непроверени продукти в най-добрия случай няма да окажат никакво влияние на колата, в лошия обаче могат да доведат до сериозни повреди.

1. Пътници и тежък товар

10 начина как да удължим живота на автомобила си

Прибирате се от село с жената, тъщата, децата, кучето, а багажникът е натъпкан с буркани? Е, колата със сигурност няма да ви каже „благодаря“ при подобна ситуация, но пък автомобилът в крайна сметка е затова.

Знаем, че когато багажът в колата е прекомерно тежък, двигателят се претоварва, мощността се губи, разходът на гориво задължително се увеличава, а скоростта става „да се дотътрим до вкъщи“. Не е проблем, ако подобно нещо се случва от време на време. Ако обаче ви се налага всеки ден да зареждате със стока магазина или местния пазар, по-добре си купете бус за тази цел.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.