Знаете ли, че март във Великобритания е маркиран като национален месец на леглото? Не?! Е, най-вероятно значи не знаете и че зад Океана пък си имат „седмица на националното самосъзнание за съня“, която почитат всяка година в началото на третия месец.

В този ред на мисли днес ви предлагаме 10 любопитни факта за леглото, които британският вестник „Dayli Express“ подреди за своите читатели.

1. Английска дума за легло е „bed“. Тя се е появила преди много години, но любопитно е, че „bedroom“ (спалня) влиза в речника на британците едва през 1600 г. „Легло“ на езика на Шекспир е в основата на още една дума – дървеницата. „Bed bug“ се появява през 1803 г.

2. Длъжността „Джентълмен към спалнята“ (Gentleman of the Bedchamber) на британския монарх изчезва през 1837 г., когато Виктория става кралица.

3. Американският комик Граучо Маркс е казал: „Трябва да ставате рано, ако искате да станете от леглото“.

4. Заради вярата си в магнитния поток, Чарлз Дикенс винаги обръщал леглото си в посока север-юг.

5. Когато леглото е малко, легни в центъра (Испанска поговорка).

6. Според Световните рекорди на Гинес, най-голямото легло в света е 86 фута и 11 инча дълго и 53 фута 11 инча широко. То е направено в Холандия през 2011 година.

7. Когато Уилям Шекспир умира, той завещава второто си най-добро легло на вдовицата си. Дъщеря му пък получава първото.

8. През 396 г. Св. Августин Блажени споделя убеждението, че трябва да се върнеш в леглото, ако някой кихне, докато си обуваш обувките.

9. Медицинският термин за страх от легла е „клинофобия“.

10. „Генералите умират в леглото“ (американска поговорка).Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *