Една от най-големите битки в живота на всеки мъж е свързана с опитите да бъде разгадана женската психика, да бъдат отгатнати мислите на дамите и да бъде разкодирано посланието, скрито зад всеки жест и всяка дума.

И битката е повече от тежка с много жертви всеки ден. Уви, доста често тези опити се оказват пълна загуба на време…

Така, разочарован от липсата на реални резултати, ТОЙ се отказва от идеята и дава 100% достоверност на твърдението, че „мъжете са от Марс, а жените от Венера“ и просто не им е писано да общуват на един език.


В помощ на т.нар силен пол се заехме да съставим един кратък наръчник, съдържащ указания по разгадаване на женската природа. Ето 10 истини за женското съзнание.

1. Тя има изключителна интуиция

Мъжете може да имат неприятното усещане, че жените са медиуми. Но женската интуиция е вероятно повече биологична, отколкото мистична. Жените могат да се нарекат избрани заради способността им да продължават поколенията. Те могат да осигурят всичко, от което едно бебе или дете се нуждае – топлина, храна, дисциплина без това директно да се съобщава. Интуицията им обяснява защо жените постоянно имат резултат по-висок от мъжете на тестове, които изискват четене на невербалните знаци. Жените не само по-добре помнят физическите изяви на останалите, но също така могат по-правилно да идентифицират неизказани послания в изражението, пози и тонове на гласа, показват проучванията. Това умение, обаче не е ограничено до детска възраст. Жените често ползват това свое качество към останалите – приятели, съпрузи и дори непознати са в мислите на планиране.

2. Тя избягва агресията

Стресовите ситуации са известни с това, че стимулират отговор при мъжете – „борба или полет“, но изследователите предполагат, че жените, след като усетят заплаха, инстинктивно правят опит да се сприятелят или да съдействат. Тоест те проявяват физически реакции в полза на формиране на стратегически, дори манипулативни съюзи. Жените може да са се развили така, че да избягват физическата агресия, поради мисълта за голямата зависимост на децата от тяхното оцеляване. „Това не означава, че жените не са агресивни, а че те са агресивни по различен начин“, казва психологът Даниел Крюгер от Университета в Мичиган. „Те са склонни да използват по-косвени форми на конфронтация“.

10 истини за женското съзнание

3. Тя има чувство за хумор… когато нещо е смешно

Жените намират хумора в ежедневието. Те приемат като анекдоти ежедневни социални ситуации. В група жените ще използват хумора за изграждане на солидарност. Те ще персонализират вицовете и забавните истории със себе си. Дразненето се появява обикновено само, когато жените са на групи. Няма разлика между жените и мъжете в това колко смях ползват всеки ден, но не винаги реакциите са еднакви при някои видове карикатури, уронващите престижа сексуални вицове и самообезличаващо остроумие.

4. Тя реагира различно на болката

Изследванията на мозъка с изображения през последните 10 години са показали, че мъжките и женските мозъци реагират различно на болка и страх. И този на жените може да е по-чувствителният от двата. Женският мозък не е само по-отзивчив към малки количества стрес, но е по-малко пригодим към високите нива на стрес. „Стресчувствителността“ може да има някои предимства: тя измества психичното състояние от тясното фокусиране до по-гъвкаво и открито възприятие. Но, ако тревожността се удължи, тя може да бъде вредна. Такава констатация може да обясни защо жените са по-склонни към депресия, посттравматично стресово разстройство и други тревожни разстройства.


5. Тя е засегната от бременността

Прогестеронът се повишава през първите осем седмици от бременността и кара повечето жени да изглеждат като упоени. Дали бременността предизвиква жените да мислят различно обаче е спорен въпрос. Тези вериги вероятно ще продължат да се развиват след раждането.

6. Тя изключва лесно

За да се получи настроението и особено да имат оргазъм, при жените някои области на мозъка трябва да се изключат. И произволен брой неща могат да се включат обратно. Една жена може да откаже секс на мъжа до себе си, защото тя е ядосана, чувства недоверие или дори, защото краката и са хладни. За момчетата сексът е всичко, докато за жените всичко се е случило 24 часа предварително.

7. Тя е засегната от „мислите на мама“

Физически, хормонални, емоционални и социални промени стоят пред една жена веднага след раждането. И тъй като всичко останало се е променило, тя се нуждае всичко останало да бъде толкова предвидимо, колкото е възможно, включително и съпругът ѝ.

10 истини за женското съзнание

8. Тя обича риска в зрелите си години

След като промяната е завършена и тялото се движи в „напреднали“ етапи, женският мозък получава втори порив. Докато мъжете започват да показват повишен интерес към отношенията, тъй като те са в тази възраст, зрялата жена става готова за риск. Тя може да продължи да се чувства мотивирана да помага на другите, но фокусът ѝ може да се премести от семейството внезапно към местни и глобални общности. Тя също може да почувства силно желание да направи повече за себе си и за кариера си след десетилетия на грижи за другите.

9. Тя минава през юношеството два пъти

Никой не иска да мине през юношеството отново, но нейните физически промени и хормонални колебания не само създават настроението ѝ и физическия дискомфорт, ами също и дразнещите въпроси за принадлежност.

10. Тя мрази конфликтите (но повече мрази липсата на отговор)

Жените могат се развихрят с екстрачувствителността си към междуличностните знаци като начин да избегнат конфликт. Вероятно, защото имат своето разчитане на случващото се, те често намират изразите за празни и липсата на отговор за напълно непоносима. За дамите отрицателен отговор може да бъде по-добрият вариант от никакъв отговор.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.