Всеки от нас е имал нощи, в които заспиването е невъзможна мисия. Лежим в леглото, планираме живота си, загледани в тавана. И колкото повече задълбаваме в различни теми, които ни мъчат, толкова повече така нужният сън се отдалечава. Невъзможността да заспим често е продиктувана от различни фактори като стрес, употреба на напитки, съдържащи кофеин или късна вечеря. Много хора прибягват до лекарствени средства, за да могат да заспят по-бързо, други пък до чаша алкохол. Нашият съвет е преди да посегнете към таблетките, да пробвате алтернативни способи, например като храната. Нека не забравяме, че самият Хипократ е казал: „Нека храната бъде нашето лекарство“.

Естествено, не всяка храна е подходящ помощник за сън. Съществуват такива като шоколада, лютото или кетчупа, които ще ви подействат енергизиращо. Освен това не пийте алкохол преди лягане, а последната си храна за деня приемайте около три часа предварително. Според изследванията аминокиселината, наречена триптофан, помага на съня ни, защото при разграждането си тя продуцира серотонин, който ни кара да се чувстваме добре, и мелатонин, от който ни се доспива. Ето 10 храни и напитки, които биха ви помогнали да заспите по-бързо, защото добрият сън ни помага да бъдем по-продуктивни и щастливи.

1. Чай

10 храни и напитки в помощ на добрия сън

Разбира се, черният и зеленият се изключват автоматично. Чай от мента, лайка или липа са добър избор, а този от маточина пък помага за спокоен сън. Може да добавите и лъжица мед, но не повече.

2. Овесена каша

Овесената каша ще повиши нивото на кръвната захар и ще ви помогне да заспите веднага. Освен това овесът е богат и на мелатонин.

https://mustak.bg/

3. Череши

10 храни и напитки в помощ на добрия сън

Научно доказано е, че черешите помагат за съня. Тяхната консумация повишава нивата на хормона мелатонин, който регулира съня.

4. Бадеми

Бадемите са богати на магнезий, който спомага за здрав сън и пълно отпускане на мускулите през нощта. Освен това чрез бадемите организмът ни си набавя протеини, които пък нормализират нивото на кръвната захар по време на сън.

5. Млечни продукти

10 храни и напитки в помощ на добрия сън

Сега сигурно ще се досетите как майка ви ви е приспивала с чаша топло мляко. Ами да – това е една от най-разпространените рецепти-сънотворно, защото млякото е богато на L-триптофан. Може да добавите малко мед, но не и захар. Киселото мляко, както другите млечни продукти, осигурява на тялото големи количества калций, протеини, триптофан и въглехидрати.

6. Препечена филия

Въглехидратите в една препечена филия ще отключат висока доза инсулин, който ще ускори заспиването чрез освобождаване на умерени дози серотонин. Тук бързо добавяме, че препечената филия не трябва да бъде намазана с масло или маргарин. Може да сложите отгоре малко сирене.


7. Банан

10 храни и напитки в помощ на добрия сън

Бананът е са естествен помощник на съня, защото в тях се съдържа мелатонин и магнезии. Магнезият е естествен мускулен релаксант и е много полезен при умора или стрес.

8. Твърдо сварено яйце

Една от възможните причини за безсънието е вечеря с бедни на протеини или богати на въглехидрати вечери. Добра за съня и нискокалорична храна е твърдо свареното яйце.

9. Пълнозърнести храни

10 храни и напитки в помощ на добрия сън

Освен за закуска, пълнозърнестите храни са подходящи и за вечеря. Поради високото си съдържание на фибри, те ви дават чувство на ситост през цялата нощ и успокояват нервната система. Можете да добавите към тях банан или череши.

10. Пуешко месо

Пуешкото съдържа Л-триптофан – аминокиселина, която подтиква към сън. Но не прекалявайте, защото триптофанът действа само когато стомахът не е претъпкан. Може да комбинирате с малко пълнозърнест хляб.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *