Стартирането на собствен бизнес е свързано с редица предизвикателства, особено за тези, които нямат предишен опит в предприемачеството.

Всеки ден те следва да вземат важни решения, от които зависи съдбата на техния бизнес.

Ако вие сте един от тези предприемачи, имате добра бизнес идея и сте готови да се ангажирате с нея, следните съвети могат да ви бъдат от полза.

1. Поемайте рискове

Едно от най-вълнуващите неща в това да бъдеш предприемач е да откриеш дали твоето решение работи и решава проблема. Това няма как да се случи, ако не поемате рискове и не тествате своите предположения.

2. Не се страхувайте от контакти с непознати

Ще се сблъсквате с това всеки ден, било то, чрез имейл, телефон или срещи лице в лице. И именно това ще допринесе до голяма степен за успеха на вашето начинание. По този начин ще откривате бизнес и медийни партньори, ще разказвате историята си и ще продавате продуктите си.

3. Водете си дневник с идеите

Добрите идеи почти никога не идват, когато ги търсите. Точно обратното. Появяват се, когато сте в автобуса, след като сте си легнали или дори докато се къпете. Колкото и да сте уверен в своята памет, записвайте си идеите, които ви хрумват, за да можете да се върнете към тях и да ги обмислите, когато имате повече време. В противен случай шансът, идеята, която може да ви донесе големи успехи, може да бъде забравена и заровена дълбоко във вашата памет.


4. Създавайте контакти

За ползите от контактите може би ще е необходима отделна статия, тъй като са безброй. Посещавайте събития, на които присъстват други предприемачи, специалисти и пр. Чрез общуването си с тях, вие ще можете да обменяте опит, създавате партньорства, а също така и да получавате помощ при търсенето на решение за даден проблем.

5. Бъдете отворени към нови идеи

Вслушвайте се в съветите, които хората ви дават. Независимо дали са ваши служители, клиенти, други предприемачи или дори приятели. Разглеждайте всеки възможен вариант. Това може да ви донесе много ползи и да ви насочи към нещо, което сте пропуснали. Разбира се, не приемайте всеки съвет за 100% истина. Обмисляйте го и вярвайте на инстинкта си.

10 съвета за стартиращи предприемачи

6. Почивайте си

Не се затваряйте в работа по цял ден и цяла нощ. След първата седмица мозъкът ви ще почне да ви предава, тъй като му е необходима почивка. Да се научите да се откъсвате от работата, е също толкова важно, колкото и да работите здраво. Когато е отпочинал, мозъкът работи по-добре и ще бъде способен да генерира решения на проблемите ви.

7. Не спирайте да се учите

Като предприемачи ще ви се наложи да разрешавате проблеми всеки ден в най-различни области. Предпримачеството не е като счетоводството, маркетинга или финансите, където можете да се специализирате. При него са ви необходими, както умения в гореспоменатите сфери, така и знания в областта на правото, обученията и пр. Затова не спирайте да се учите и да разширявате уменията си. Четете книги, общувайте със специалисти, интересувайте се от новите практики и поддържайте добри навици.


8. Не се притеснявайте да поискате помощ

Ще имате нужда от помощ в много ситуации, което е нормално. Ако сте един от хората, които имат силно его, то ще се наложи да го преглътнете понякога, тъй като залогът е по-важен, става въпрос именно за вашия бизнес. Колкото по-рано се научите да го правите, толкова по-добре. Предприемачеството е дейност, която не може да бъде изпълнявана само от един човек. Искайте помощ! Хората от отсрещната страна ще оценят вашето желание да се учите и това, че сте ги попитали. Ще бъдете изненадани от реакцията на хората, когато ги попитате.

9. Приемайте критики

Дори нещо повече. Търсете ги. Колкото повече обратни връзки получавате за идеите си, толкова по-детайлна представа ще придобиете за това как хората ги възприемат. Напълно разбираемо е да не останете доволни, когато някой критикува идеята ви. Все пак сте положили големи усилия да я развиете. Постарайте се да се абстрахирате от това ви чувство и погледнете ситуацията от гледната точка на вашите клиенти. Това че са ви посочили някой недостатък, не означава, че трябва непременно да се съгласите с това. Но усъвършенстването на това умение ще ви помогне да взимате по-добри и обосновани решения за вашия бизнес.

10. Никога не се предавайте

Ако сте решили да бъдете предприемач, бъдете такъв. Голям процент от предприемачите, за които сте чували или познавате, са имали няколко неуспешни проекта, преди да намерят този, който истински да ги вдъхновява и да бъде успешен. Дори и в случай на неуспех, не се предавайте, а продължете нататък. Открийте нов проблем за решаване и се съсредоточете върху него. Когато споделите на свои приятели и познати, много от тях ще се опитат да намерят причини да ви разубедят. Не защото не ви подкрепят, а защото хората са устроени по този начин – да търсят проблеми. Но предприемачите са устроени по друг начин – да решават проблеми.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *