Слънцето напича, а на пазара блестят виолетови красавци – да, в разгара на август патладжаните излизат на сцената. Сочни, лъскави и готови да откраднат шоуто в кухнята! От кремообразни дипове и сочни запеканки до пълнени шедьоври и ароматни скара-изкушения – патладжанът е майстор на превъплъщенията и никога не остава незабелязан.
В партньорство с кулинарната секция на електронното списание © След 5, събрахме за вас 10 апетитни рецепти с патладжан, които ще ви накарат да гледате на този зеленчук с ново възхищение. Очаквайте златисти корички, богати вкусове, източни подправки и малко кулинарна магия, която ще ви пренесе директно в някой слънчев двор с аромат на лято.
Готови ли сте да се влюбите в патладжана? Да започваме!
1. Разядка от патладжани и крем сирене
Рецепта на Стоян и Лора от „Бон апети“
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 3 бр. патладжани (малки)
- 150 г крем сирене
- 50 г заквасена сметана
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- ½ ч.л. риган
- 150 мл зехтин (и още малко при сервиране)
- кора от лимон (от един лимон)
- 1 с.л. лимонов сок
- 1-2 стръка магданоз (за поръсване)
- 1 бр. чабата
- сол (на вкус)
2. Пържен патладжан с подправки от градината
Рецепта на Маргарита Бонева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 2 бр. патладжани
- копър
- магданоз
- чесън
- сол
- олио
- оцет
3. Роле с патладжан и плънка
Рецепта на Маргарита Бонева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 2 бр. патладжани (средно големи)
- 125 г крема сирене
- 100 г топено сирене
- 1 връзка магданоз
- салам (тип мордатела или филе по избор)
- кашкавал
4. Карнъярък – пълнени патладжани
Рецепта на Шейн Делия
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 2 бр. патладжани
- 1 с.л. зехтин
- 1 глава лук
- 2 бр. чушки (зелени)
- 200 г телешка кайма
- 1 скилидка чесън
- 1 с.л. паста от чушки
- сол
- черен пипер
- 1 щипка кимион (смлян)
- 2 бр. домати
- 1 шепа магданоз
- зехтин (за пържене)
- 2 бр. чушки (люти, зелени)
5. Патладжанени хапки с бекон и кашкавал
Рецепта на Анелия Терзиева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 2 бр. патладжани
- 100 мл доматен сос (и още малко за гарниране)
- 100 г бекон
- 100 г кашкавал
6. Патладжанено ветрило
Рецепта на Маргарита Бонева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 4 бр. патладжани (малки)
- доматен сок
- кашкавал
- салам (и/или филе)
- авокадо
- домати
- сол
- риган
7. Кюфтенца с патладжани
Рецепта на Анелия Терзиева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 3-4 бр. патладжани (малки)
- 80 г сирене
- 100 г кашкавал
- 1 бр. яйце
- 2 с.л. галета
- ½ връзка магданоз
- ½ стрък праз лук (зелената част)
- 2 с.л. зехтин
- 1 скилидка чесън
- сол (на вкус)
- черен пипер (на вкус)
- брашно (за овалване)
- олио (за пържене)
8. Пълнени патладжани със сос Бешамел
Рецепта на Анелия Терзиева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 4 бр. патладжани (малки)
- 400 г кайма
- 1 бр. моркови
- 1 глава лук
- 4-5 скилидки чесън
- 100 мл доматено пюре
- сол
- черен пипер
- риган
- червен пипер
За сос Бешамел:
- 20 г масло
- 2 с.л. брашно (равни)
- 500 мл прясно мляко
- 1 ч.л. манатарки (сушени)
- сол
- черен пипер
- индийско орехче
За поръсване:
- 100 г кашкавал (настърган)
9. Пълнени патладжани с чедър и коричка от трохи
Рецепта на Евгения Пантелеева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 1 кг патладжани
- ½ стрък праз лук
- 4 бр. червена чушка
- 100 г грах (царевица, моркови)
- 200 г чедър
- 100 г пуешко филе
- 3 с.л. зехтин
- сол
- маслини
- червен пипер
- черен пипер
- чесън (на прах)
- галета
10. Патладжан на фурна с доматен сос и фета
Рецепта на Анелия Терзиева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 1 кг патладжани
- 3 бр. домати (средно големи)
- 1/2 връзка магданоз
- 3 скилидки чесън
- 100 г сирене фета
- зехтин
- риган
- черен пипер
- сол
Европейско кино, фотография и Рей Бредбъри. Трите любими теми на Рада. Обича да пътува, но рядко посещава едно и също място два пъти. Фен е на синия цвят и червеното вино… дори и да не е от глухарчета.