Песенният конкурс Евровизия вече повече от 60 години е любимото музикално шоу на Европа. Всяка година повече от 180 милиона души гледат финала на Евровизия по целия свят.

Организиран от Европейския съюз за радио и телевизия, конкурсът се провежда ежегодно от 1956 г. насам. Първото му издание е в Лугано, Швейцария, а участие в него взимат едва 7 страни.

През годините повече от 1400 песни са представени на сцената на Евровизия, много от тях станали хитове по целия свят, включително и в България. Ето кои са 10-те най-популярни евровизионни песни у нас.

1. Zeljko Joksimovic & Ad Hoc Orchestra – Lane Moje
Сърбия & Черна гора 2004

Кралят на балканската балада, както наричат Желко Йоксимович, представя страната си два пъти на конкурса – през 2004 г., когато завършва втори и през 2012 г., когато отново е в топ 3. Написал е и няколко от най-популярните песни на конкурса за изпълнители като Хари Мата Хари, Йелена Томашевич и Кнез, но безспорно неговата най-емблематична песен остава „Lane Moje”, която се превръща в голям хит както в цяла Европа, така и в България.

2. Helena Paparizou – My Number One
Гърция 2005

Елена Папаризу е популярна в България много преди победното си участие на Евровизия като част от дуета Антик с песни като “Opa, Opa”, “Dinata, Dinata” и “Why” в дует със Слави Трифонов, както и “Die for You” – песента, с която за пръв път участва на Евровизия през 2001 г. Четири години по-късно Папаризу се завръща на конкурса като самостоятелен изпълнител, а “My Number One” печели с резултат от 230 точки.

3. Marija Serifovic – Molitva
Сърбия 2007

“Molitva” е още една от сръбските песни на Евровизия, която придобива изключителна популярност и в България. Marija Serifovic носи първата и за момента единствена победа на Сърбия през 2007 година.


4. Loreen – Euphoria
Швеция 2012

“Euphoria” на Лорийн безспорно е една от най-емблематичните песни в историята на Евровизия. Оригиналното представяне на сцената на конкурса носи победата на шведската изпълнителка, а песента се превръща в голям радиохит в цяла Европа.

5. Alexander Rybak – Fairytale
Норвегия 2009

Александър Рибак – талантливият певец и цигулар, е „рекордьорът на конкурса“. Норвежецът печели Евровизия през 2009 г. с песента „Fairytale” с рекордния и до днес резултат от 387 точки.

6. Mans Zelmerlow – Heroes
Швеция 2015

Монс Зелмерльов е актуалният победител в Евровизия от последното издание на конкурса през 2015 г. Песента “Heroes” и идейното представяне на сцената във Виена печелят сърцата на цяла Европа, а Зелмерльов побеждава с резултат от 365 точки – само с 22 по-малко от рекордните 387 на Александър Рибак през 2009 г. Монс Зелмерльов ще бъде и един от водещите на предстоящото издание на конкурса през 2016 г.

7. Ruslana – Wild Dances
Украйна 2004

Руслана печели Евровизия през 2004-а , само година след дебюта на Украйна на конкурса. Певицата става много популярна в България, изнася множество концерти у нас и дори записва дует със Слави Трифонов за своя албум „Wild Energy” през 2008 г.


8. Conchita Wurst – Rise Like a Phoenix
Австрия 2014

Кончита Вурст безспорно е най-обсъжданата победителка на Евровизия през последните години. Визията на Кончита предизвиква множество дискусии, но нейната „Like a Phoenix” преодолява всички предразсъдъци и носи победата на „кралицата на Австрия“ в един от най-емоционалните финали на конкурса.

9. Hadise – Dum Tek Tek
Турция 2009

Макар вече няколко години Турция да не е част от Евровизия, много от песните, представяли страната на конкурса са се превърнали в емблеми в неговата история. „Dum Tek Tek” на Хадисе завършва в топ 5 през 2009 г. и става голям хит в България. Певицата гостува у нас като част от своето промо турне през пролетта на същата година.

10. Kalomira – Secret Combination
Гърция 2008

Традиционно Гърция е една от страните с най-добри резултати в историята на конкурса. „Secret Combination” на Каломира спечели зрителите със завладяващ саунд с типични гръцки елементи и оригинално гръцко представяне, което донесе на изпълнителката място в топ 3 през 2008 г.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *