Днес е един специален ден, на който целият свят е посветил вниманието си. Ден, в който можем да си позволим отново да бъдем деца, да дадем простор за полет на душите ни и на дремещите в нас мъничета, за които не сме сигурни, че се гордеят с това, в което сме се превърнали. Затова нека да си позволим, поне днес, да празнуваме както тогава – с цялата свобода на желанията, мечтите и волята си – по детски, чисто и красиво.

Нека да отрупаме масата на своите души с всички „добродетелни лакомства“, на които някога са се опитвали да ни научат. Да сложим голяма купа със смели мечти и надежди, към нея да добавим и сладкия пунш на вярата в чудесата. Нека разпръскаме конфети от доброта и грижовност. Нека точно днес не ни е страх, че ще ни се развалят зъбите от сладкото.

На този ден гоним надалеч всякакви страхове и притеснения, които са впили сухи пръсти в гърлата ни и не ни позволяват да дишаме. С цялата сила, която носим в себе си, им забиваме най-силния шамар, на който сме способни и ги изритваме през вратата.

Днес светът отдава своята почит и признателност на нейно величество – Анимацията. По този повод решихме да ви поднесем сладко-захаросан и поръсен с шарени пръчици списък с 10-те положителни послания, които ни подаряват героите от любимите ни анимационни ленти.

1. Да четем книги

Няма принцеса, която да не е свързана по някакъв начин с книгите. Повечето от тях разполагат със завидни колекции. Например Бел, която получава своя собствена библиотека с размерите на кулата, в която е затворена Рапунцел. Други непрестанно четат, макар и чужди книги, защото те им разкриват нови измерения, които са химерни в техния свят. А пък на трети им четат. И няма значение кой от трите варианта е разказан във вашата любима приказка, важното е, че посланието, което се отправя към децата е, че четенето на книги открива нови, непознати и различни хоризонти пред тях – буквално и преносно.

10 положителни послания, които получаваме от анимациите

2. Да бъдем добри

Всяка принцеса е надарена с красива и богата душа. Посланието, което трябва да се предаде на зрителите е, че всеки трябва да бъде добър, щедър, мил, човечен, хуманен. Защото красотата не стига само до прелестното лице. Тя е много по-ярка, когато и душата е великолепна. Независимо какъв човек срещаме по пътя си, ние задължително трябва да дадем всичко, на което сме способни, за да му помогнем и то без да очакваме реципрочност. Безкористността е най-голямото парче от тортата на добродетелта. Да вярваме в доброто и да не забравяме, че то винаги побеждава, това е изворът на неземна сила у човека. И да помним, че, ако си лош, никога няма да имаш щастлив край.

3. Да вярваме и да преследваме мечтите си

Обърнете внимание, че всеки един герой има нещичко, за което си мечтае. Нещо, което изглежда така далечно и неосъществимо, около което се случва всяко чудато приключение. Точно тук идва и моментът на посланието – колкото и да изглежда невъзможно, никога не трябва да спираме да се борим и да вярваме – първо в себе си и после в него. В приказките, любимите ни герои минават през ужасяващи премеждия, срещат се с бездушни чудовища, зли и грозни вещици, всякакви предатели, но това ни най-малко не ги спира и накрая винаги достигат до своя блян, без да броят „жертвите, паднали по пътя“ – своите лични жертви.

https://mustak.bg/

4. Да бъдем добри към животните

Сигурни сме, че всички сте останали очаровани от този прелестен елемент в анимациите, а именно фактът, че всеки герой си има домашен любимец. Който, освен ролята си на любимото животинче, изпълнява и величествената функция на най-добрия му приятел. Припомняме ви, че всяка принцеса има свой питомник – Джазмин се гушка с тигър, Рапунцел се радва на хамелеон, Бел си има кон, Ариел – рибка и рак, Пепеляшка – мишленца и врабченца. За Снежанка даже няма да говорим – там списъкът е безкраен. Нека не пропускаме и мъжете – Аладин има за съратник маймунка, папагал и джин, принц Ерик е придружаван от рунтаво куче, Херкулес си има Пегас, Шрек има за спътник досадно магаре, котарак с миризливи ботуши и какво ли още не, затова спираме до тук, че и при него списъкът е както при Снежанка. Нещото, на което обаче трябва да обърнем внимание е това, че, ако създанието, което среща по пътя си героят ни, не е негов познат, той не го подминава, а точно обратното. Спира се, милва го, храни го и го обгрижва. Това е един авторитетен пример, който учи децата ни не на агресия към животните, към слабите и беззащитните, а на загриженост и отговорност, които по-нататък ще пренесат и в живота си като възрастни. И нека не се заблуждаваме, че това послание е само за децата…

10 положителни послания, които получаваме от анимациите

5. Да не слагаме стереотипи

Да не бъдем расисти. Да не разделяме хората на бедни и богати, на висша класа и пролетариат, на грозни и красиви, на бели, жълти и черни. Примери за това са приказки като „Парижката света богородица“ с Есмералда и Квазимодо. Той е един епичен герой, превърнал се в нарицателно за уродливост и проказа. Disney обаче съумяха да осъзнаят какъв е светът, в който израстват новите поколения и успешно успяха да прокарат нишката на една благородна идея за равноправие, създавайки чернокожа принцеса, принцеси азиатка, индианка, бедна, непокорна и невъзпитана, принцеса риба, принцеса чудовище. Силно вярваме в това, че скоро ще се появи и plus size принцеса, която ще вдъхнови и окуражи и по-пухкавите момиченца, като ще ги накара да имат чувство за себестойност и красота. Така децата вярват, че красотата в живота е отредена за всеки, независимо къде е роден и отраснал.

https://mustak.bg/

6. Да вярваме в приятелството

Но в онова истинското, където „(приятелите ми) двама, трима, които в сърцата си, рани от моите болки да имат„. Карат ни да вярваме в това приятелство, в което приятелят е брат и сестра, и майка, и баща. Приказките ни показват, че с наистина верен съмишленик до себе си, човек може да достигне всяка цел. Освен, че ни карат да ценим и уважаваме „истинските скъпоценни камъни в кутията ни с бижута„, приказките ни подтикват и към това да се замислим имаме ли такива личности в живота си и ни учат да ги подбираме внимателно. А при още по-възвишените души, посланието не спира дотук. То ни стимулира – самите ние да бъдем други, да бъдем достойни и верни „съюзници“.

10 положителни послания, които получаваме от анимациите

7. Да обичаме семейството си и да уважаваме възрастните

На всички ни е направило впечатление, как героите имат хубави, щастливи и сплотени семейства. В някои случаи единият родител е починал, но отношенията, които имат с другия, са изключително близки и силни. Семейството е опорният стълб на всяка изградена и стабилна личност. То е безпрекословна подкрепа, непоклатима вяра и безкористна любов. И във всяка приказка това може да бъде забелязано лесно. Сладостта от това усещане е позната само на най-големите късметлии, но да имаш разума да осъзнаеш, че можеш и сам да повлияеш на късмета си, уважавайки и почитайки по-възрастните членове на семейството, е следствие на урок, който трябва да бъде предаден в ранна детска възраст. И това е едно от най-силните послания, което ни предават анимациите.


8. Да се радваме на малките неща

Както знаем, възрастните се дивят на мащабите и числата на даден обект. За тях стойностното се изразява в броя, не в емоцията, не в цвета, не в дълбочината – на очите, проблемите или чувствата. Ролята, която показват приказните герои би могла да повлияе на децата благоприятно. Но дълбоко вярваме, че децата носят тези способности в себе си. С годините ги губим. И в един момент ставаме роботизирани, беземоционални личности, които вече нямат очи за очарованието. Нашите любимци ни помагат да се научим да ценим изкуството – да видим красивия пейзаж, да чуем вълшебната песен на природата, да се насладим на тръпчивия вкус на вишните.

И ако трябва да бъдем малко по-практични, ще обърнем ракурса ето така – всяка принцеса пее и танцува, което може да е един много своевременен стимул за децата ни да посещават танци или да развиват гласовите си способности, или да се занимават с каквото си пожелаят изкуство, защото Рапунцел, например, играе шах и може да рисува.

9. Учат ни на моногамия и да обичаме с цялото си сърце

Всяка приказка завършва „И те живели дълго и щастливо.“ А всяка принцеса е на не повече от 22-23 години. Те ни карат да вярваме, че „единственият” съществува, че щом го срещнем, трябва да се борим за него и да вярваме в любовта ни. Героите срещат своята половинка на 23 и после „доживели до дълбоки старини“. Дали е реално или не, всеки може да избере сам за себе си, но със сигурност този пример кара дечицата да вярват в моногамията, макар и неосъзнато и да търсят единствения или единствената, а след това да им бъдат верни. За разлика от филмите или сериалите, в които се показва една постоянна върхушка от смяна на партньори и приятелства.

10 положителни послания, които получаваме от анимациите

10. Да бъдем активни в ежедневието си

В тази последна десета точка сме събрали всички, чисто практични, примери от филмчетата. Както всички знаем, малките деца непрестанно си търсят модел за подражание и затова много старателно трябва да подбираме това, което им разрешаваме да гледат. А всеки приказен герой е потенциален модел за подражание от всяко малко човече.

Ето няколко примера за това какво имаме предвид. Ползата от здравословната храна и Попай Морякът с неговия спанак. Другият подходящ пример е за момченцата – всички принцове, че дори и лошите персонажи във филмчетата, имат здрави, красиви и силни тела. Гастон от „Красавицата и звярът“ ни показва колко е важно за един истински мъж да е жиснеспособен, устойчив и издръжлив.

Следващ пример е ползата от ходенето на работа. Повечето героини са принцеси и те не ходят на работа, но Disney промениха тази тенденция със създаването на работеща Disney принцеса – Тиана, от „Принцесата и жабокът“ и „Мулан“, която е войн. За сметка на това мъжете от анимациите винаги са натоварени с някаква отговорност – принцовете са престолонаследници и цялата тежест за опазване благото на кралството лежи на техните плещи. Или пък Кристоф от „Замръзналото кралство”, който продава лед. Имаме налице и обратния пример с Флин Райдър и Аладин, на които се налага да крадат, защото нямат работа.

Послание към момиченцата е идеята за поддържаната и красива външност – прелестно облекло, бляскава прическа, хубаво лице и обгрижвано тяло.

На който и пример да спрете избора си, всеки един е полезен по свой начин, затова нека изтръгнем таблетите и телефоните от собствените си ръце и тези на децата ни и да им пуснем анимациите от нашето детство, пък и не само. Има толкова поучителни съвременни анимации като „Мегаум“, където сценаристите правят преплитане между предимствата на сплотеното семейство и недостатъците на самотното дете. Как обществото е заклеймило едните да са добрите, а другите да бъдат лошите и как се оказва, че това не е вярно. „Проклетникът Аз“ и злодеят Гру, който е готов да разруши целия свят и да смали Луната, заради свои интереси, но силно заобичва три сирачета, и ни показват как любовта е всесилна и пречупва и най-страшното зло.

Големият избор от анимации позволява на всеки да намери себе си и да избере чий пример да последва. Оказа се, че да бъдеш приказен герой никак не е лесно. Но нека днес просто де се оставим на благия вкус на приказните анимации, на целувчените мечти и желираните бонбони.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *