След появата на сериала „Откраднат живот“ отношението на българите към медицинските сериали се промени завинаги.

Но колкото и да подкрепяме българските филми и сериали, засега „Откраднат живот“ е единствената българска медицинска продукция, а ние искаме да ви докажем, че този тип поредици са не само завладяващи, а и образователни.

Поради тази причина днес, в Световния ден на здравето и професионален празник на здравния работник, ви представяме 10 от най-успешните медицински сериали, за да ви дадем идеи как да прекарате идващите уикенди, без да имате угризения за пропиляното време.


1. Д-р Хаус

Това е сериалът, който може да залепи всички за екраните, още с първите си минути от епизода. Определен за „Най-успешния медицински сериал“, „Д-р Хаус“ е със сигурност най-нетипичният такъв. Проследявайки забулената в мистерии история на диагностика д-р Грегъри Хаус (Хю Лори), в продължение на 10 сезона поредицата ни превръща в търсачи на болести и скрити тайни. И независимо колко подобни медицински продукции сме изгледали, винаги ще успее да ни изненада с нещо ново, за да ни докаже, че в крайна сметка всички проблеми на човечеството идват от факта, че… „Всеки лъже“.

2. Анатомията на Грей

10 от най-успешните медицински сериала

Имената Елън Помпео, Джъстин Чембърс и Чандра Уилсън могат само да ви подсетят за поредния сезон на „Анатомията на Грей“. Определен за „най-дълго излъчваната медицинска поредица“ и „един от най-добрите медицински сериали на нашето време“, тази съвкупност от лекарски случаи и междуличностни отношения не омръзва на публиката вече 17 сезона и определено ни доказва, че както в медицината, така и в живота монетата има две лица.

3. Спешно отделение

109 награди и 232 номинации, сред които „Златен глобус“, Еми и БАФТА. Сериалът на миналия век, разказващ ни за изключително тежката работа на екипите на Спешна помощ, които нямат време за „проверка на диагнозата“. В техния свят решенията се взимат бързо, а последствията са със стойността на живота. Джорд Клуни, Ноа Уайли и Антъни Едуардс са само част от този легендарен екип на „Спешно отделение“.


4. Ню Амстердам

10 от най-успешните медицински сериала

Сериал, засягащ едни от най-наболелите проблеми на днешната здравна система. Недостигът на финансиране, липсата на нова апаратура и достатъчно персонал. Проблеми като въпроса „Кой пациент заслужава да живее?“ е една от причините да успеете да проследите лечението на ебола на затворници, редом до боледуването на президента на САЩ. Една различна гледна точка на болничните среди, с главна роля в сериала на Райън Иголд.

5. Специализантът

Сериалът проследява група млади лекари, опитващи се да се докажат сред здравната система на САЩ и показващи ни отблизо комерсиалната и често единствено материално настроената страна на медицината. Една продукция главно насочена към финансовата част на болниците, успяваща да вдигне завесата на фалша и доказваща, че да си лекар далеч не означава да учиш и работиш усърдно, защото Мат Зукри, Емили Ванкемп и Маниш Даял са поставени пред тежестта на парите, която често е по-важна за началниците от живота на пациентите.

6. Скрити доказателства

10 от най-успешните медицински сериала

След края на кариерата на д-р Меган Хънт (Дейна Дилейни) като неврохирург, тя се превръща в най-известния патоанатом и ни доказва, че независимо дали пациентът е жив… или мъртъв, няма мистерия, която може да се опре на тази лекарка. Сериалът проследява типичните медицински мистерии, а „Скрити доказателства“ е поредица, за която си струва да отделите един уикенд, за да изгледате и 3-те сезона.

7. Смешно отделение

Комичната страна на медицината или пародийната версия на „Спешно отделение“. Както и да го наречете, няма да да сгрешите. Сериалът още през първия си сезон получава номинация за наградите Еми, а през 4-тия затвърждава позициите си като „един от най-смешните медицински сериали“. Продукция, която ще ви накара да се засмеете и да погледнете на болниците от комичната им страна. Сниман е в истинска болница, за да бъда до крайност истински… поне в апаратурата си.


8. Частна практика

10 от най-успешните медицински сериала

Сериалът проследява живота на Адисън Монтгомъри, която напуска болницата Сиатъл Грейс и се присъединява към частна медицинска практика в Лос Анджелис. Разклонение на „Анатомията на Грей“, което обаче се радва на изключителен успех за своите 6 сезона и общо 111 серии. Типично в стила на „Анатомията на Грей“ и този медицински сериал, проследява отблизо както лекарските, така и междуличностните проблеми.

9. Клъцни/срежи

Сериалът проследява живота на двама пластични хирурзи – Шон Макнамара и Крисчън Трой. „Клъцни/срежи“ показва и разказва за историите на мъжете и жените, решили да легнат под ножа, само заради красотата. Сериалът излезе през 2003 година, когато пластичните операции все още бяха не толкова достъпна „козметична намеса“ и на това се дължи и фактът, че сериалът е с най-висок рейтинг по американската кабелна телевизия през първия си сезон. Една различна гледна точка за красотата, за която си струва да отделите време.

10. Добрият Доктор

10 от най-успешните медицински сериала

Започнахме и ще завършим с продукция на Дейвид Шор. Да, правилно разбрахте, създателят на „Д-р Хаус“. И точно като Хаус и „Добрият доктор“ може да ви удиви със сюжета си. Тук обаче вместо вечно скептичен диагностик ще гледате необикновения хирург д-р Шон Мърфи (Фреди Хаймор) в главна роля. А той… е с аутизъм и синдром на саванта. Заради този рядък синдром, лекарят има пълна липса на емоции, но същевременно е пълен с гениалност. Поредицата започна през септември месец 2017 година и продължава и до днес.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *