Всички ние може днес да свързваме Коледа с разкошно украсени коледни дръвчета и множество подаръци, но по време на Викторианската епоха хората спазвали своите нетипични празнични традиции. За да се убедите колко странна и различна е тази ера, вижте следващите редове…

10 странни коледни традиции от Викторианската епоха

1. Дървото от гъши пера

Дървото от гъши пера, събрани на куп гъши пера, боядисани в зелено и украсени с малки орнаменти, е първата изкуствена германска и по-късно викторианска коледна елха. Перата от лебеди, пуйки и щрауси вършели прекрасна работа и хората спокойно можели да създадат коледното настроение у дома, избирайки точно такова празнично дръвче.

10 странни коледни традиции от Викторианската епоха

2. Страховитите коледни картички

Викторианската епоха се слави със създаването на първата коледна картичка, проектирана от английския художник Джон Калкът Хорсли по молба на богатия му приятел сър Хенри Коул. Добрата и практична идея за картичката обаче дала на някои смелост да измислят различни изображения върху хартията, вариращи от ужасяващи клоуни, дебнещи полицаи и огромни оси, жилещи деца.

10 странни коледни традиции от Викторианската епоха

3. Стридите

Типът месо, поднасяно на масата от викторианците до голяма степен зависела от богатството и местоположението на семейството. Докато богатите избирали говеждо и пуешко за коледната трапеза, бедните не били в състояние да си позволят такова скъпо месо и вместо това трябвало да се примирят с нещо по-малко екстравагантно, като стридите. Колкото и странно да ни звучи днес, по това време стридите били изобилни и евтини.


10 странни коледни традиции от Викторианската епоха

4. Викторианският пунш

„Wassail punch“ е популярна зимна напитка, направена от смес от плодове, сайдер и подправки. Познаваме празничната напитка от класическата новела на Чарлз Дикенс „Коледна песен“. След дългото пеене на коледни песни по къщите, хората били канени на чаша вкусен пунш. Различните семейства приготвяли напитката по различен начин, важното във всяка рецепта било пуншът да бъде горещ.

10 странни коледни традиции от Викторианската епоха

5. Коледната приказка

„Christmasing“ е коледна традиция, при която във викторианската епоха продавачите събирали различни празнични клони и ги продавали за печалба в дните преди празника. Къщите, кръчмите, хановете и църквите били богато украсени с тези празнични клонки, който обаче често били крадени. За да се „докопат“ до този така търсен продукт, търговците влизали с взлом в чужди овошни градини, рискувайки живота си при среща с куче или въоръжен стопанин.

10 странни коледни традиции от Викторианската епоха

6. Празничната наука

По време на викторианската епоха празнуването на научния прогрес става почти синоним на думата „Коледа“. Коледните книги често съдържали експерименти за деца, а много изобретатели чакали празничните дни, за да „блеснат“ със своите творения. Пример за това бил изобретателят Джон Хенри Пепър, който радвал редица посетители със своите светлинни коледни спектакли.

10 странни коледни традиции от Викторианската епоха

7. Салонни игри

Викторианците били изключително привързани към салонните игри, а Коледата било най-доброто време за тяхното практикуване. За жалост обаче, не всички били безопасни и приятни. По време на една от популярните тогава игри, участниците трябвало да измъкнат от пламъците горящи стафиди, секунди преди да са изпепелени напълно.


10 странни коледни традиции от Викторианската епоха

8. Коледна краставичка

Следващата нетипична традиция, спазвана по това време, засяга нестандартното закачане на кисели краставички на коледното дръвче. Някои смятат, че идеята за уникалната „украса“ идва от стара легенда, а според други просто хората са харесвали начинът, по който краставичката се слива с коледното дръвче.

10 странни коледни традиции от Викторианската епоха

9. Футболът

По време на викторианската епоха футболът е бил неделима коледна традиция. Във време, в което начините за забавление били наистина ограничени, хората се радвали, когато по празниците станели част от вълнуващ футболен мач. През 1888 година например, Евертън играе два мача на Коледа, като привлича около 2000 души – този незначителен за днес брой зрители бил огромна тълпа за своето време.

10 странни коледни традиции от Викторианската епоха

10. Клубът на хапващите гъски

Въпреки че основният елемент в коледната трапеза на викторианска Англия била именно гъската, хората, които печелят едва няколко шилинга на седмица били твърде бедни, за да си я позволят. Това довежда до създаването на така наречените „Goose Clubs“. Те представлявали сдружения от хора, които не можели да закупят сами гъска за празника. Поставяйки по няколко пенса на седмица във фонда на клуба, членовете можели с колективни усилия да си закупят деликатеса малко преди Коледа.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *