Искате да останете вкъщи, но няма нищо интересно по телевизията. Ние от © 10-те ще ви предложим 10 класически филма, които ще ви накарат да се замислите върху екзистенциални въпроси, както и да се позабавлявате.

Пригответе пуканките, отменете ангажиментите си и да се насладим на изкуството такова, каквото беше преди време.

1. Прави каквото трябва

С внимателно изградения си сложен разказ, филмът на Спайк Лий разказва за расизма в САЩ, който се поддава на нови интерпретации всеки път, когато го гледате.

2. Преди изгрев

Филмът на Ричард Линкълтър и неговите продължения са романтични филми, които си струва да се гледат. Млад мъж и жена се срещат във влак в Европа и завършват една вечер заедно във Виена. За съжаление и двамата знаят, че това вероятно ще е единствената им нощ заедно.

3. Юношество

Животът на Мейсън, от ранното детство до пристигането му в колежа – един на пръв поглед обикновен сюжет, но същевременно поучителен и емоционален.


4. Челюсти

Акула-убиец разкрива хаос на плажа, всичко зависи от местния шериф, морския биолог и стар морски обитател, които се опитват да заловят звяра. Филмът на Стивън Спилбърг кара публиката да се слее с историята и да изпита преживяването.

5. Добри момчета

Историята на филма на Мартин Скорсезе показва какво може да се обърка в живота на обещаващ млад човек. Хумористични сцени придружават на пръв поглед тъжната съдба на главния герой.

6. Умирай трудно

Брус Уилис е в ролята на Джон Маклайн, който е просто ченге, което е извън дежурството. Въпреки това той се опитва да спаси куп заложници от терорист на име Ханс Грубер (изигран от Алън Рикман) на коледно парти. След като го гледате, вие също ще можете да се включите в един разгорещен спор по цял сват-дали „Умирай трудно“ е коледен филм.

7. Полет над кукувиче гнездо

Престъпник, обвинен в изнасилване, е прехвърлен в психиатрична клиника. Още с пристигането си той започва да създава проблеми на всички. Адаптацията на Милош Форман на едноименния роман от 1962 г. с участието на Джак Никълсън печели всичките пет големи награди на Оскар – за най-добър филм, главни актьори, режисьор и сценарий.


8. Смело сърце

Когато тайната му годеница е екзекутирана за нападение над английски войник, който се опитва да я изнасили, Уилям Уолъс, изигран от Мел Гибсън, започва въстание срещу английския крал Едуард I. Във филма има екшън, история и мъдрост.

9. Кръстникът

Остаряващият патриарх Вито Корлеоне е глава на семейство, което е водещо в организираната престъпност в Ню Йорк. Той прехвърля контрола над нелегалната империя на най-малкия си син, като го учи на ценностите в един мафиотски живот.

10. Изкуплението Шоушенк

След като филмът е пуснат на белия екран през 1994, многократно е бил критикуван и пренебрегван, но след време се изявява като универсален фаворит и заема челните класации в IMDB. Млад мъж е обвинен в убийството на жена си. След като влиза в затвора Шоушенк, животът му се променя завинаги.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *