Мониторът ви е за смяна и като предвидлив човек търсите да закупите нещо подходящо втора ръка.

Единственото, което леко ви притеснява е, че не сте напълно наясно какво да търсите и какво да проверите, преди да направите покупката.

Днес ви представяме 10 неща, на които да обърнете внимание при избор на монитори втора ръка.


1. Производител

Дори и при покупка на употребяван монитор, производителят е много важен. Ако имате избор, винаги предпочитайте някоя от водещите марки като PANASONIC, DELL, SAMSUNG или SONY. Тези компании са лидери в производството на монитори и можете да бъдете сигурни, че дори да изберете малко по-стар модел, мониторът ще е много по-добър от по-нов модел на някоя неизвестна марка.

2. Вид на екрана

Освен на компанията, обърнете внимание и на вида на екрана. Избирайте LED или LCD и “бягайте” от CRT, тъй като това е много стара технология.

3. Година на производство

Погледнете параметрите, които са посочени на гърба на мониторите втора употреба. Там трябва ясно да се виждат страната производител и годината на производство на екрана. Не купувайте монитора, ако той е произведен по-рано от 2017-2018 година.

4. Гаранция

Всички монитори втора употреба, които се предлагат в специализираните магазини, задължително трябва да имат гаранция. Ако не ви я предложат, по-добре потърсете друг търговец.


5. Проверете монитора за драскотини

Драскотините, ако има такива, са обикновено по защитния екран, а не върху матрицата и не оказват влияние върху работата на монитора, но вие все пак плащате пари и не е добре да има такива дефекти. За да проверите, поискайте употребявания монитор да бъде включен и го огледайте под ъгъл. Има ли някакви драскотини, ще ги забележите веднага.

Огледайте добре и пластмасовата рамка за драскотини или обезцветяване. Разбира се, това са козметични проблеми и не оказват никакво влияние върху работата монитора втора ръка, но не е приятно да ги има и да ви дразнят.

6. Проверете за мъртви пиксели

И “заседналите” (мъртви) пиксели не оказват кой знае какво влияние върху работата на компютърния монитор, но не е добре и да ги има. Проверката за мъртви пиксели е трудна, защото с просто око се откриват наистина трудно. Все пак, можете да направите проверка, като помолите мониторът втора употреба да бъде включен и превключвате бързо бял, зелен, син, черен и червен фон. А можете да ползвате инструменти като Dead Pixel Locator, с които ще направите бърза диагностика и ако има мъртви пиксели, ще ги откриете.

10 неща, които трябва да знаем при избора на монитор втора ръка

7. Проверете за бели петна

Тези петна обикновено се получават, ако по монитора е оказван натиск с пръсти. За да направите проверка, включете устройството на бял екран и отново под ъгъл разгледайте внимателно.

8. Обърнете внимание на бутоните и портовете

Бутоните за фина настройка трябва да са напълно изправни, да се натискат лесно и в никакъв случай да не липсват или да са изкривени. Специално внимание обърнете на бутона за размагнетизиране на екрана. Този бутон обикновено е отбелязан с буквата U или с думата DEGAUSS. Открийте го и го изпробвайте дали функционира добре.

Не забравяйте да погледнете портовете на монитора втора употреба. Минималният брой портове, които трябва има са DVI, HDMI и DisplayPort и те трябва да бъдат напълно изправни.


9. Оценете качеството на изображението

За да тествате изображението, отново трябва да помолите служителите да включат монитора втора ръка. Имате ли възможност, използвайте интернет, за да тествате. Отворете различни сайтове, пуснете кратко видео, разгледайте малко снимки. Всичко е наред, ако екранът е ярък, но цветовете са естествени и не дразнят очите ви.

10. Проверете честотата на опресняване на екрана

За да направите тази проверка, трябва да изберете Properties – ADVANCED в раздела SETTINGS, след което да изберете раздела Monitor. Прецизирайте честотата на сканиране (опресняване) до най-високото ниво, което употребявания монитор поддържа. Ако честотата на сканиране е до 85 Hertz или по-висока, тогава всичко е наред.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.