Ако поне веднъж сте се качвали в такси или сте имали разговор с български гражданин от определена възрастова група, фразата „Съсипаха я тая държава“ няма да ви е непозната.

Обичаме страната си въпреки критиките, а понякога и напук на тях. Границата между оптимизма и песимизма може да е дебела, но известен факт е, че винаги може и по-зле.

Днес ще ви запознаем с това, което е по-зле, а именно репресивни държави, които ограничават демокрацията, човешките права и използват инструментите на страха, насилието и войната за постигането на крайните си цели.


10. Китай

10-те най репресивни държави

В последните няколко години Китай е силен конкурент на САЩ за това да се превърне в първа икономическа сила. Но като всяка друга комунистическа страна, Китайската народна република има своите ограничения. Интернет пространството например е под контрола на китайските власти. Популярни сайтове като Facebook и YouTube са блокирани в страната, а дори местното приложение TikTok подлежи на цензура.

9. Еритрея

Малко хора са запознати с политическата обстановка в тази страна, тъй като Еритрея получава независимостта си от Етиопия едва през 1991 г. в резултат от 30-годишна война. Въпреки че конституцията гласи, че страната се уповава на многопартийна демократична система, тя има само една партия, а президентът Исаяс Афеверки е диктатор, налагащ авторитарен режим. Липсата на демокрация, жестоката цензура и репресиите превръщат Еритрея в най-бързо опустяващата страна в света. Еритрейците са петата най-голяма група от бежанци, които търсят убежище в Европа.

8. Русия

10-те най репресивни държави

Според някои социолози и политолози, съвременното руско управление е по-репресивно от това на бившия Съветския съюз, а други го оправдават с икономическите успехи на страната. И преди началото на войната в Украйна съвременна Русия е осъждана често на международната сцена заради шпионските си афери, убийствата на руски журналисти, корупционните схеми, гоненията и убийствата на хомосексуални в Чечня.


7. Узбекистан

Безмилостният диктатор на Узбекистан Ислам Каримов управлява страната от 1991 г. до смъртта си през 2016 г. Обвиняван е в непотизъм, корупция, изборни измами, контрол над пресата и потъпкване на човешките права. Неговият наследник Шавкат Мирзийоев все още не е в състояние да утвърди сам свободата в страната.

6. Саудитска Арабия

10-те най репресивни държави

През 2019 г. саудитските власти проведоха кампания на репресии срещу независими активисти и други лица, включително и две големи вълни от масови арести. Арестите и тормозът в страната съвпадат с най-значителния напредък за жените в страната през последните години с премахването на ограниченията за пътуване след навършване на 21 години и възможността те да карат автомобил. Това обаче не премахва несправедливите съдебни процеси срещу активисти, писатели и интелектуалци, убийствата на журналисти и военните операции в Йемен, които нарушават международното хуманитарно право.

5. Южен Судан

Най-младата страна в света, получила независимостта си от Судан през 2011 г., се намира в силно насилствена гражданска война, която едва ли ще приключи скоро. Правителството на Южен Судан налага военна си сила в цялата страна като атакува хуманитарни обекти като бежански лагери и помощни центрове, а смъртната присъда е все още в сила. Войната е принудила повече от 3 милиона да напуснат домовете си.

4. Йемен

10-те най репресивни държави

Още една гражданската война, този път в Йемен, също е причината за редица нарушения на международното и човешкото право. Силите, които контролират големи части от страната, безразборно обстрелват жилищни квартали и сгради, ранявайки стотици цивилни. Всички страни в конфликта потискат свободата на изразяване и извършват насилствени задържания и изтезания. Деца биват сексуално насилвани, а конфликтът продължава да изостря дискриминацията срещу жени и хора с увреждания. Тези събития бяха означени от Европейския съвет като „най-тежката хуманитарна криза в света“.


3. Туркменистан

Някога част от Съветския съюз, Туркменистан е страна, която редица избягват да посетят и то не заради пустинните пейзажи или сухия въздух, а поради продължителната диктатурата там. Култът към личността не умира при Сталин. Златни статуи на президента Бердимухамедов могат да бъдат видени навсякъде в страната. Президентът налага цензура върху пресата и интернет, като направо иззема сателитни чинии, той също така е спрял финансирането на Академията на науките. На кого му е притрябвала наука при диктатура?

2. Сирия

10-те най репресивни държави

Редица проучвания сочат, че Сирия е една от най-лошите страни по отношения на човешките свободи, икономическата независимост и демокрацията. Това не е изненада, предвид факта колко сирийци са емигрирали от страната за последните години. Сирия е в гражданска война за последните 11 години, което прави живота на повечето жители там почти невъзможен за пребиваване.

1. Северна Корея

Северна Корея често е давана за пример като най-потискащата страна в света. Тя е в дъното на всички класации по отношение на свободно мислене, демокрация и гражданска независимост. Династията на Ким Чен Ун диктува всичко в авторитарната държава, а обичта на лидера и към ядрените оръжия е широко известен факт. Въпреки всичко от години върховният ръководител, лидер на Корейската работническа партия, вожд на народа на КНДР, върховен главнокомандващ и маршал на Корейската народна армия, първи секретар на Централния комитет на Корейската работническа партия и депутат във Върховното народно събрание на КНДР се опитва да привлече туристи в страната.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *