В разгара сме на онова време от годината, в което всички улици са огласяни със силни викове, броящи до дванадесет! Не това не са децата от градините, които се учат да броят, въпреки че понякога разликата между тях и хората, които визирам, е минимална… Това са абитуриентите, разбира се!

Нахъсани и готови да покорят света или да го унищожат, което от двете дойде първо и по-лесно. Стягайте багажа за „Слънчака“ и преждевременно си спомнете, с наша помощ, 10-те най-често срещани стереотипа сред учениците и учителите в гимназията!

За да бъде този списък по-забавен, съм нарекъл стереотипите с имена, които смятам, че им придават един по-реален житейски дух. Впрочем, също така би било забавно, ако долу, в коментарите, споменете кой стереотип отговаря на вас или на някой ваш познат…

10. Г-н/г-жа Джонсън – готиният заместник-учител

10-те най-често срещани стереотипа в гимназията
Кадър от филма „Училище за рок“

За много той/тя е човекът, който е замествал един-единствен път по някой предмет. Запомнили са го, защото е бил глътка по-свеж въздух от иначе задушаващата обстановка на редовния им „по-строг“ преподавател. Той/тя е човекът, след чието заместване всички ученици си казват „Ех, защо не можеше той да ни е за постоянно!“.

Сега обаче, като учителски син, ще ви споделя едно-две неща около този стереотип, за които повечето хора не си дават сметка… Като например факта, че неговият характер е напълно грешно възприет и изтълкуван от учениците. Той/тя е просто заместник, не е обременен да следва стриктно учебния план, а единствено да задържи класа в час, докато редовният отсъства.

Следователно, на него/нея не му/ѝ пука колко добре или зле въпросният клас ще се представи в края на годината. Затова раздава нещата толкова разпуснато. Навярно, ако той/тя е редовен учител, не би имало кой знае каква разлика спрямо другия. Освен ако не говорим за две полярни опозиции в методите на преподаване на двамата, но тези случаи са не чак толкова чести, колкото обичаме да си мислим.

9. Ана-Мария – артистичната снобарка

10-те най-често срещани стереотипа в гимназията
Кадър от сериала „Клуб Веселие“

Тя е човекът, който „разбира от изкуство“. Ходи по местните младежки актьорски школи още от малка, заради амбициозните си родители и се държи изключително високомерно с всеки, който не споделя интересите ѝ. Според нея изкуството е абсолютната истина и няма нищо по-важно от него на този свят. Всички трябва да се занимават с изкуство и, който не го прави, е простак.

Освен с „актьорско майсторство“, тя се занимава и с „модерна живопис“, но ако талантът ѝ бе поне наполовина толкова голям, колкото егото и устата ѝ, може би щеше да има реални шансове да постигне своята (втълпена от мама и тате) детска мечта – да бъде следващата Мерил Стрийп или Фрида Кало. Единствените хора, които счита за приятели, са други арт-сноби, но единствените и истински приятели са интелигентната част от нейните съученици, чието търпение спрямо нея лека-полека се изчерпва.


8. Малкълм – хуманитарният активист

10-те най-често срещани стереотипа в гимназията
Кадър от сериала „Малкълм“

Вечно заинтересован за това какво се случва по света, този тип свободно живее извън защитния вакуум на ума, срещан сред повечето гимназисти. Далеч от егоист и със сигурност далеч от повърхностен, той би подал ръка на всеки, независимо какъв е!

Силно желае да подобри света чрез благотворителност и афирмативно действие, затова участва в ученическия съвет, както и в куп неправителствени организации и младежки центрове. Интересува се от международни младежки проекти на Европейски съюз, UNESCO, UNICEF и прочие. Умее да организира групови дейности и има силни лидерски качества.

7. Марк – контра-културният тип

10-те най-често срещани стереотипа в гимназията
Кадър от филма „Параноид парк“

Апатията и нихилизмът са доста силни при този! Видът му варира между хип-хоп, пънк, гръндж, метъл, емо или готика. Той търси алтернативни и често пъти екстремни за мнозинството тийнейджъри преживявания. Кара скейтборд, подсвирва на китара и се противопоставя на авторитета при всяка възможност. Все пак има сравнително висок интелект и добра обща култура, което му позволява да не изостава твърде много с оценките. За които впрочем не му пука твърде много.

Склонен е да спори с всеки, придържайки абсолютна самоувереност в тезите си, дори тогава, когато аргументите му са слаби и неподкрепени от факти (което е често). Естествено, не обича да греши или губи и няма да си го признае. Този тип е железен в това, колко не е железен! Обобщен с две-три думи, той е твърдоглав егоист и естет.


6. Джейк – свежарят

10-те най-често срещани стереотипа в гимназията
Кадър от сериала „Клуб Веселие“

Този симпатяга е популярният и харизматичен паралел на Марк. Също твърдоглав егоист и естет, но с по-традиционен и прилежен външен вид – най-често в черно кожено яке, бяла тениска с V-деколте, обикновени сини дънки, бели кецки и слънчеви очила тип авиатор. Бонусът при него е, че той крие, доколкото е възможно, всичките си интелектуални качества и характерни черти, заедно с куп комплекси, в името на това да бъде готин. А това превръща всякакъв опит за общуване или близост с него в абсолютна досада.

Би могъл да създаде страхотни приятелства с хора като Марк или дори Малкълм, но се чувства „твърде готин за тях“. Реално най-близкият му контакт с хора е сексуалният – навърта се предимно около момичета, от които очаква да му пуснат.

5. Джени – интелигентното момиче в грешната клика

10-те най-често срещани стереотипа в гимназията
Кадър от сериала „Клуб Веселие“

Навярно изживява екзистенциална криза и не знае какво иска или просто е твърде срамежлива, за да завърже отношения с по-подходящи за нейното ниво на интелект хора. Това момиче е умно! Не се подвеждайте от умопомрачителните ѝ „приятели“.

Тя се справя много добре по всички предмети и моралът ѝ в доста от случаите остава непокътнат до завършването на гимназия, а дори и след това. Тя е човек от ранговете на Малкълм, но поради някаква причина дружи с хора като Джейк, Марк или Ана-Мария.


4. Мелвин – задръстенякът

10-те най-често срещани стереотипа в гимназията
Кадър от филма „Щуротии в лунапарка“

Ето един добряк с ниско самочувствие, на когото не му пука твърде много за външния вид. Той е най-често нисък и слаб, носи очила и облича ризи и пуловери, ходи късо подстриган, не си прави прически и е сравнително интелигентен за възрастта си.

Срамежлив е, не общува много, а и повечето деца го отхвърлят така или иначе. Обича фантастика и прекарва голяма част от времето си насаме с нея или учебниците от природо-математическия цикъл, понеже няма много приятели. А малкото, които има, са хора като Малкълм, които също предпочитат да учат или пък са твърде заети с извънкласни дейности.

3. Стийвън – престараващият се ученик

10-те най-често срещани стереотипа в гимназията
Кадър от сериала „Клуб Веселие“

Този млад интелектуалец също предпочита да обръща повече внимание на ученето. Чете много, остава след часовете за допълнителни извънкласни дейности, участва във всеки училищен клуб, включително ученическия съвет и помага с организацията на всички училищни събития.

Умее да се вписва сред популярните деца и го прави, но само толкова, колкото да не е пълен аутсайдер. Всъщност той предпочита за свои приятели хора като Мелвин, Малкълм и поради някаква незнайна за света причина – Марк. Може би вижда потенциал в тях или просто като интелектуалец обича да бъде опониран често.


2. Г-н/г-жа Ихгезагт – злобният учител

10-те най-често срещани стереотипа в гимназията
Кадър от филма „Хари Потър и философският камък“

Това е онзи учител с немска пунктуалност, който държи на абсолютната дисциплина и вярва в употребата на най-строгите мерки. Целта – нейното въдворяване. Всички сме сънували кошмари заради него/нея и всички изпитваме страхотно негодувание към садистичните му/ѝ методи на преподаване, макар и често пъти те да са се доказвали като ефикасни. Все пак предпочитаме да завършим гимназия в поне що-годе прилично психическо здраве, нали? Нали?!

– Ааа, на кой му пука за вас, вие и без това се малтретирате един друг, какво е още някое себепосегателство заради учител?

1. Стейси – кифлата/Тайлър – батката

10-те най-често срещани стереотипа в гимназията
Кадър от филма „Загубенячка“

И първо място отива при тези двамата, понеже те винаги вървят в комплект! Присъства ли единият в някое училище, има 99,9 % шанс, да присъства и другият. И да, за тези от вас, които се питат това в момента – давам това число само колкото да не кажа 100 %, понеже не обичам да съм абсолютен в изказванията си.

Тези двамата са покъртителни във всяко едно отношение – те са високомерни, те са повърхностно комплексирани, те винаги имат мнение, дори за неща, които не разбират и са винаги „по-по-най“. Те не просто отхвърлят хората, о, не… Много по-зле – тормозят до сломяване, пречупване и конформизъм всеки, който не е като тях. С тези двамата сякаш всички лоши черти на Джейк, Марк и Ана-Мария са се събрали в едно. Пазете се от тях на всяка цена, пазете и децата си, да не попаднат в обкръжението им един ден!Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *