Евтини самолетни билети

Българската столица е сред най-евтините на Стария континент. Това показват резултатите от изследването на Cost of Living Index на интернет портала Numbeo. Според базата с обобщените резултати София се нарежда на четвърта позиция, веднага след Кишинев, Скопие и Киев.

В другия полюс пък е Лондон. Британската столица бе обявена за градът на милиардерите в Европа, тъй като може да се похвали с по-голям брой на „индивидуални ултраголеми състояния“ от Париж и данъчен рай като Женева, взети заедно.

За постоянното си местожителство Лондон са избрали цели 67 милиардери. Ето обаче списъка с 10-те най-евтини столици в Европа.


1. Кишинев

Кишинев е столицата на Република Молдова. Градът е разположен на река Бик, приток на Днестър. Площта му е около 565 кв.км. Наемът на апартамент с една спалня в центъра на Кишинев струва 265 долара на месец, а в по-крайни квартали дори 165 долара. Вечеря за двама души в ресторант излиза 22 долара. Ако решите да учите там, това ще ви струва с около 81% по-малко, отколкото ако учите в Париж.

2. Скопие

Скопие е столицата и най-големият град на Република Северна Македония, с многобройни индустриални предприятия, покриващи половината от производството на Република Северна Македония. Градът е бил столица на България от 972 до 992 година. Обяд/вечеря в ресторант там струват средно по 4.50 долара. Наем на апартамент с една спалня излиза около 325 долара на месец. Плюсът на града е, че е заобиколен от планини и красива природа.


3. Киев

Киев е столицата и най-големият град на Украйна. Той е административен център на Киевска област, макар че не влиза в нея, а е самостоятелна административна единица. Разположен е при вливането в Днепър на река Десна и е едно от главните пристанища в страната. Заради продължаващата политическа и военна криза в Украйна, в момента Киев не е добро място за преместване. Не е изненада, че украинската столица е на трето място в класацията. Наем на апартамент с една спалня е 330 долара.

4. София

София е столицата и най-големият град на България. Тя е 15-ят по големина град в Европейския съюз с население от над 1,2 млн. души (по данни от края на 2013 г.), което представлява 16,4% от населението на България. Наемът на апартамент с една спалня в центъра на града е 380 долара, отбелязва Numbeo. Бутилка вино струва 5 долара, а една бира е само долар.

5. Минск

Минск е столицата на Беларус и седалище на Общността на независимите държави, както и административен център на Минска област (без да влиза в нейния състав). Има ранг на отделна административна област. Първото споменаване на града е през 1067 г. Там живеят над 2 милиона души. Наемът за апартамент с една спалня в центъра на града е 380 долара. Пакет цигари струва 2.71 долара.

6. Тирана

Тирана е столицата и най-големият град на Албания. Намира се в окръг Тирана, област Тирана. Основана през 1614 г., Тирана става столица на Албания на 8 февруари 1920 г. Средният наем в централните части е 380 долара за апартамент с една спалня. Месечната карта за градски транспорт струва само 14 долара. Обяд в ресторант струва около 7 долара. Тирана е от малките столици – населението й е едва 421 286 души.


7. Букурещ

Букурещ е столицата на Румъния и същевременно най-големият град в страната, промишлен и търговски център. Това е 6-ият най-голям град в Европа по население, като отстъпва само на Париж, Лондон, Берлин, Мадрид и Рим. В центъра на града апартамент с една спалня струва 440 долара на месец. В ресторант средна класа вечеря струва 6 долара. Карта за градския транспорт за месеца струва 15 долара.

8. Сараево

Сараево е столицата на Босна и Херцеговина и най-големият град в страната. През 1984 г. там се провеждат Зимните олимпийски игри. Обществените и политическите промени на Балканите след 1991 г. довеждат до кръвопролитна гражданска война, която води до създаване на независима и суверенна държава Босна и Херцеговина със столица съвременният град Сараево. Ниските наеми са много атрактивни – средната цена на апартамент с една спалня е 320 долара на месец в центъра и 185 долара в по-далечните квартали.

9. Прага

Прага е столицата и най-големият град на Чехия. Смятан е за един от най-красивите градове в света, който е и сред най-посещаваните от туристи. Прага е историческата столица на Бохемия. Там има 10 големи музея, разнообразие от театри, галерии, кина и исторически забележителности. Апартамент с една спалня струва средно 617 долара, а в по-крайните квартали цените падат до 440 долара. Обяд в заведение струва около 5 долара, местна бира е 75 цента.

10. Варшава

Варшава е столицата на Полша и най-големият град в страната. Разположен е на река Висла, на приблизително 350 км от Балтийско море и Карпатите. Градът има много исторически и културни забележителности. Храната, цигарите и алкохола във Варшава са много евтини. Наем на апартамент в центъра струва средно 488 долара.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.