България е сред десетте най-евтини държави за строителство в света по данни на консултантската компания EC Harris. Според компонента „евтино строителство“ страната ни е класирана на 6-то място, а в общата класация на компанията е на 42-ра позиция по разходи за строителство. На другия полюс е Хонконг – най-скъпият строителен пазар в света. В топ 10 по най-високи разходи за строителство намират място и пет европейски държави – Швейцария на 2-ра позиция, Дания на 3-та, Швеция на 4-та, Франция на 8-ма и Белгия на 10-та. Макао е класиран от компанията на 5-то място, Австралия – на 6-то, Япония – на 7-мо, и Сингапур – на 9-то.

Въпреки че икономиките на развиващите се държави се забавят, а възстановяването на развитите страни изостава, очакванията в средносрочен план са строителният сектор в световен мащаб да продължи да се разширява. Експертите прогнозират, че до 2025 г. обемът на строителната продукция ще нарасне със 70% до 15 трлн. долара. Растежът се очаква също така да е съсредоточен в развиващите се икономики, които до 2025 г. ще допринасят за 63% от глобалната строителна продукция. Тенденциите в сектора ще дадат доста добри шансове на останалите „азиатски тигри“ и особено на Индонезия, Виетнам и Филипините. В момента трите държави формират строителен пазар на стойност 350 млрд. долара.

Строителният сектор в Европа продължава да се задъхва заради икономическите проблеми на еврозоната, усилията за свиването на бюджетните дефицити и предизвикателствата пред експорта. Единствено строителството в Скандинавския регион и северноевропейските страни се очаква да бъде стабилно в близко бъдеще.

Ето 10-те най-евтини дестинации за строителство в света:
1. Индия
2. Индонезия
3. Виетнам
4. Мароко
5. Малайзия
6. България
7. Босна и Херцеговина
8. Тунис
9. Тайланд
10. Румъния


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *