Пет години след старта си в интернет пространството, тази неделя (16 юли) електронното списание 10te.bg зарадва читателите си с нов дизайн. Модерен, функционален, бърз – така накратко можем да опишем новия външен вид на сайта. А това, което смело обещаваме, е повече динамика и още много любопитни, забавни и дори шокиращи факти. Новият външен вид на списанието предлага много по-лесна употреба за потребителите и бърза навигация за всеки читател, любопитен за различните истории, подредени от 1 до 10.

И след визуалната промяна в „10-те най“ темите ще са все така разнообразни – от музика и кино, през храни и места, които трябва да се посетят. 10te.bg ще води потребителите си у нас и по света, ще обикаля и ще търси най-вълнуващите факти, ще събира хора и животни, цифри и литературни герои, догадки и научно доказани открития. До броени дни престои и стартът на три нови музикални класации, в които подреждането ще бъде определено изцяло от читателите. С гласа си те ще класират любимите си песни за месеца в три отделни чарта – за най-големите поп-фолк, поп и световни хитове.

В сила остава и поканата: всеки, които иска да разкаже своя собствена десетка, да го направи чрез рубриката „Стани автор“. Ако обичате да пишете и го правите добре, ако можете да наречете себе си откривател и искате да споделите собствените си находки, ако имате интересна лична класация или сте автор на любопитна десетка, това е мястото за вас.

И като заговорихме за промяна, се замислихме за всички неща, които се промеха в последните пет години. Светът със сигурност стана едно доста по-опасно място, политиците започнаха все по-често да изпозват популизма като начин да спечелят доверието на избирателите, социалните медии се превърнаха в паралелна реалност, в която прекарваме голяма част от времето си, а всички ние… добавихме още малко мъдрост към собствения си живот.

Ето още 10 неща, които се промениха през последните 5 години.

1. Седем правителства

Поради ескалиране на Aнтимонополни протести в България, през февруари 2013 г. Бойко Борисов подаде оставката на правителството на ГЕРБ. След управлението на служебен кабинет с министър-председател Марин Райков, властта попадна в ръцета на доскорошната опозиция, която посочи за премиер Пламен Орешарски. Последваха нови протести, нова оставка и нов служебен кабинет – този път с министър-председател Георги Близнашки. На 7 ноември 2014 година Народно събрание отново избира Бойко Борисов за министър-председател. След загубата на президентските избори през ноември 2016 година на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, премиерът за втори път внесе оставката на правителството. На 27 януари 2017 г. президентът Румен Радев назначи Огнян Герджиков за служебен министър-председател. На 4 май 2017 г. Бойко Борисов бе избран за трети път за министър-председател.

2. Русия, САЩ, Брекзит

През 2012 г. в Русия милицията официално беше заменена от полиция, а Владимир Путин се завърна в президентската институция. На 7 май 2012 г. той стана за трети мандат президент на Русия. Пак през същата година Барак Обама беше презбран за втори мандат като президент на САЩ. След изборите през 2016 г. обаче мястото му в Белия дом зае скандалният бизнесмен Доналд Тръмп. През 2016 г. британският премиер Дейвид Камерън свика обещания от него референдум за оставане на страната в ЕС. Британците обаче гласуваха против. С 52% срещу 48% на Острова гласуваха за напускането на Евросъюза.

3. Нов патриарх, нов папа

След кончината на патриарх Максим от 2013 г. патриарх на Българската православна църква е Неофит Български. Той беше избран на Патриаршески избирателен църковен събор в края на февруари. Дни по-късно, на 13 март, Хорхе Марио Берголио беше избран за римски папа, който управлява римокатолическата църква под името Франциск. Той е първият папа от Новия свят и първият папа от 1200 години с неевропейски корени.

4. Край на аналоговата телевизия

Точно в 11,49 ч. на 30 септември 2013 г., след близо 60 години аналогово излъчване, беше изключен аналоговият сигнал в София и така беше сложено началото на изцяло цифровото телевизионно излъчване на ефирните програми. Повечето предаватели в страната бяха изключени по-рано същата нощ. Оттогава хората, чиито телевизори нямат вграден MPEG4 тунер и нямат договор с кабелен или сателитен оператор, разчитат да декодер (set-top box), за да могат да гледат безплатните ефирни телевизии.

5. И още малко телевизия…

Ако преди години предимството на кабелната телевизия беше единствено в многото канали, до които имахме достъп, то днес, благодарение на цифровия сигнал, който операторите разпространяват, вече нямаме притеснения, че сме пропуснали централните новини, забавно предаване, дългочакван филм или мач на любимия ни отбор. Телевизиите вече следват собствения ни график и спокойно можем да „се движим“ напред и назад в рамките на няколко дни от програмите на телевизионните канали.

6. Разделихме се с хартиената двулевка

В края на 2015 година БНБ представи новата монета от 2 лева, която замени хартиената. Тя е с лика на Паисий Хилендарски, който беше и на хартиената двулевка. Смяната на банкнотите от два лева с метални беше предприета с цел търсене на по-голяма рентабилност, тъй като металът се изхабява много по-бавно от хартията и не се налага толкова честа подмяна, обясниха от БНБ.

7. Роумингът в ЕС отпадна

След години на тежки преговори с телефонните компании за премахване на надценките, роумингът в ЕС най-накрая отпадна. От 15 юни 2016 г. във всички страни от Общността, както и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, говорим, изпращаме sms-и и сърфираме в интернет много по-евтино. Минута разговор ни струва не повече от 3 евроцента, а sms-ът не може да е по-скъп от 1 евроцент. До 7,70 евро е цената за всеки гигабайт.

8. Столичното метро

На 31 август 2012 г. вторият метродиаметър на Софийското метро беше официално открит. От април 2015 г. София вече има метро и до летището, а през 2016 г. започна строителството и на третия лъч със 7 метростанции от Малък градски театър „Зад канала“ до „Красно село“ (бул. „Цар Борис III“) и депо „Земляне“.

9. Краят на TV7

TV7 прекрате излъчването на новинарски емисии и предавания и разпусна екипа си на 1 февруари 2016 поради открито производство по несъстоятелност на фирмата-собственик „ТВ Седем“ ЕАД. В периода до септември 2016 г. излъчваше единствено повторения на отминали свои продукции, след като на 12 май 2016 г. съдът обяви „ТВ Седем“ ЕАД в несъстоятелност. На 13 септември 2016 г. СЕМ отне лиценза на телевизията поради неспазване на регистрацията. Въпреки опит за възстановяване на програмата, телевизията спря окончателно излъчване на 17 септември 2016 г.

10. Пътуваме свободно до Канада

Съвсем скоро (от 1 декември) българите ще могат да пътуват свободно до Канада без визи. Датата бе поставена като изрично условие от Бойко Борисов при преговорите за подкрепа на търговското споразумение между ЕС и Канада през октомври 2016 г. Режимът за пътуване на българи до страната зад Океана беше облекчен още от 1 май. От тази дата вече не се изискват визи за Канада за българите, които през последните 10 години са имали такава, както и за тези с валиден документ за влизане в САЩ.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *