„Учи, за да не работиш“ – всички сме чували тези думи от родители, приятели, познати. Висшето образование несъмнено ни отваря врати, когато кандидатстваме за дадена позиция, но преди да се сдобием със заветната диплома, се сблъскваме с няколко препъни камъка по пътя.

И както винаги, те ни помагат да разберем себе си по-добре и да намерим пътя към мечтаната кариера. Или поне да се опитаме.

1. Трябва да се учи по време на целия семестър

Едно от първите неща, които би следвало да сме научили още в първи курс. Някак си обаче, въпреки голямото ни желание да се подчиним на тази практика, все не ни се получава. И следователно се подготвяме около седмица преди изпита.

2. Курсовите работи са мъчение

Освен ако не обичаме „да разтягаме локуми“, както гласи стереотипът. Този вид разработки са като писмения вариант на военното училище – шрифт, заглавие, тема, теза, аргументация, заключение, библиография. Но създаването на подобни текстове ни дава възможност да се противопоставим на вътрешния глас, че това е пълна глупост, да седнем и да завършим дадената задача, за да си вземем изпита.

3. Дипломната работа – също

Ако трябва да сме напълно откровени, тя е „по-голямото зло“. Минимум шестдесет страници, с анкета, която да подсигури доказателствената част. И все пак, дипломната разработка (или държавният изпит) са неизбежна част от обучението ни, ако искаме да се сдобием с така жадуваната диплома за висше образование.

10 неща, които научаваме по време на изпитна сесия

4. Пътуване към себе си

Всеки студент знае, че по време на сесия няма нищо по-интересно от задаване на важни житейски въпроси. Дали любовта съществува? Има ли живот след смъртта? Дали ще се реализирам в тази сфера? Youtube дава частични отговори, а междувременно темата за организиране на политическа кампания стои върху масата с жълтия маркер.

5. Самодисциплината е умение, което следва да се усвои

Ако в първи курс сме неориентирани по различни причини (нов град, нови хора, различен метод на обучение), то с течение на времето се налага да преразгледаме способността ни за концентрация. Истината е, че в университета т.нар. time management или организиране на времето, се оказва от ключово значение, ако искаме да имаме социален живот, да намерим стаж и да напредваме в обучението си.


6. Netflix and chill се превръща в study and cry

Защото нищо не се дава даром. И ако искаме да приключим университетската сага по най-добрия начин, всичко е в нашите ръце.

7. Може би сме избрали грешната специалност

Този момент на отчаяние настъпва след прочит на 5 теми. Или просто вътрешният ни глас го е повтарял отдавна, но ние сме го заглушавали. И все пак, може всичко да е заблуда и да се опитваме да протакаме ученето за изпита.

10 неща, които научаваме по време на изпитна сесия

8. Способни сме на всичко

Например да спим 3 часа, за да минем целия конспект ден преди изпита.

9. Някои поверия се оказват достоверни

Накратко казано, полят изпит, взет изпит.

10. И все пак, нека запомним

Изпит не се взима, а се дава. Без значение колко усилия сме положили, ако преподавателят не е в настроение или не сме присъствали редовно на лекции, може да се видим… през септември.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *