10 любопитни факта за празника Сурва

Маскиранията са глобален културен феномен, те не са затворени в границите само на една етническа традиция и затова винаги са представлявали интерес едновременно и в национален, и в международен мащаб. Маските в народните вярвания защитават от зловредното влияние на „нечистите сили“.

В България маскарадните обичаи най-общо могат да се разделят на мъжки и женски маскарадни игри. Мъжките, или по-точно ергенските, маскаради са в цикъла от празници между Коледа и седмицата след Великден, включително и Равнополия, празникът след Гергьовден, т.е през зимния аграрен цикъл. Ето 10 любопитни факта за празника Сурва.

1. Обичаят Сурва спада към Зимните ергенски маскарадни игри и се свързва със смяната на старата и новата година, с наближаващото пробуждане на природата. Той носи пожелания за богата реколта, здраве и плодородие по хора и животни.

2. Той е характерен и се изпълнява в региона около Перник. Сурвакарски групи има почти във всяко село в региона. В някои села участниците наброяват повече от 50 души.

3. Изпълнява се на Нова година по стар стил – 13 и 14 януари.

4. С обредното шествие маскираните мъже прогонват „нечистите сили“, които идват от света на мъртвите и могат да навредят на човек.


5. Участниците са защитени от своите маски, и едновременно с това са получили сили да пазят околните от влиянието на „злите сили“. Автентичният маскарад включва различни персонажи. Основното обредно лице е многобройната група мъже с маски и звънци, придвижваща се със специфична ритмична стъпка.

6. В Пернишко има главно 2 типа костюми – само от кожи или от нарязани парцали.

7. Маските са оформени като глави на причудливи същества и животни с плашещи лица и стърчащи зъби, с рога, опашки, тракащи клюнове или като сложно изработени конструкции от пера на домашни птици върху дървен скелет. В Пернишко маските се изработват от кожи на овце и кози, криле и пера от домашни птици, рога, царевична шума, коноп.

8. Основните моменти в празника са два – обхождането на селището (посещението на всяка къща поотделно) и колективната игра на селския площад.

9. При обиколката първи по къщите влизат сватбарите. Характерно е разиграването на ритуална сватба. След като домакините ги посрещнат, се извършва пародиен обреден ритуал по бракосъчетание: попът венчае младоженците, мечката играе и гази младоженеца, а отвън групата с ликовете дрънка със звънците, за да прогони злите духове от къщата. Циганите и циганките пък просят във всяка къща.

10. Още през 60-те години на миналия век сурвакарските игри в Пернишко еволюират в маскараден фестивал. През 2013 година XXII Международен фестивал на маскарадните игри Сурва – Перник, ще се проведе от 1 до 3 февруари. Заповядайте да изживеете магията на живото ни културно наследство!

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *