Евтини самолетни билети

Какво свързва Данте, Донатело, Макиавели и Микеланджело? Флоренция, разбира се! Духът на Ренесанса преминава така елегантно през града, както тече река Арно.

Истински музей на открито, Флоренция е сред най-популярните и посещавани дестинации в света. Това веднага буди асоциацията за тълпи туристи, но повярвайте – заслужава си да го преживеете. Пък и сравнително близкото местоположение спрямо България и low cost полетите до Пиза, правят Флоренция освен задължителна и достъпна.

Ако искате да избегнете тълпите, планирайте екскурзията си за март или април, така и самолетните билети ще бъдат по-евтини. Рискувате обаче времето ви да не е много слънчево, дори дъждовно.


Активният туристически сезон там е от май до септември, а най-предпочитаните месеците за посещение на Флоренция и Тоскана са май и октомври. Ако изберете тях – резервирайте от по-рано.

Не обръщайте внимание на съветите да отседнете в Пиза – в по-голяма част от случаите цените на хотелите не са по-различни от тези във Флоренция, а и няма какво да правите толкова в града. Основната и единствена забележителност е наклонената кула, а билетчето за изкачването ѝ струва 18 евро. По-добре запазете парите си за нещо по-смислено и отделете не повече от 30 мин. за снимка до кулата, преди обратния полет за България.

Планирайте предварително пътуването си и проучете възможните маршрути. Не се доверявайте прекалено на родните блогове и не четете материали от типа: „как да спестите при пътуване до Флоренция“. Ако сте решили да пестите, разходете се до близкия парк, не пътувайте в чужбина.

Освен многобройните забележителности, които крие самата Флоренция, като столица на Тоскана, тя е идеалната отправна точка, от която да изследвате съкровищата на околните градчета. Ако не разполагате обаче с по-голям бюджет или време, не включвайте други дестинации от Тоскана в плановете си.

Във Флоренция има достатъчно забележителности за един уикенд. Проучете добре предварително какво искате да видите задължително и какви са входните такси. Не препускайте през музеи и църкви, само за да отбележите посещението си там. Не е задължително да посетите всички забележителности – не раздават печати! Разходете се из града и усете неговата магнетичност. Насладете се на оригинално капучино в някое от многобройните кафенета на площад Сеньория, хапнете истински панини, задължително пробвайте италианския сладолед – джелато и изпийте чаша вино на терасата на галерия Уфици.

Имайте предвид, че всяка първа неделя от месеца има вход свободен в галерия Уфици, Палацо Пити и градини Боболи, национален музей Барджело и др. Е, ще се наложи малко да постоите на опашка, но пък с парите, които ще спестите от входни такси спокойно можете да отидете в хубав ресторант, което ще остави също доста трайни спомени от екскурзията ви, защото тосканската кухня е една от най-вкусните в света.

Ето нашите 10 причини да посетим Флоренция или 10-те забележителности във Флоренция, които не трябва да пропускате.


1. Пиаца дел Дуомо

10-те забележителности във Флоренция, които не трябва да пропускате

Всяка екскурзия до Флоренция задължително включва и започва от Пиаца дел Дуомо и нейните три сгради от списъка на UNESCO за световно наследство. Катедралният площад е истинска съкровищница на готическата и ренесансова архитектура. Сред емблематичните сгради там са катедралата “Санта Мария дел Фиоре”, камбанарията на Джото и баптистерията “Свети Йоан Кръстител”.

2. Санта Мария дел Фиоре

10-те забележителности във Флоренция, които не трябва да пропускате

Великолепната фасада от бял, розов и зелен мрамор на катедралата „Санта Мария дел Фиоре“ е сред най-популярните образи не само от Флоренция, но и от Италия. Проектирана е от Арнолфо ди Камбио, а след смъртта му строителството е ръководено от Джото и Пизано. Величественият купол пък е дело на Брунелески.

Непосредствено до входа на катедралата се извисява изящната камбанария на Джото, а срещу него пък се намира осмоъгълната баптистерия с великолепните бронзови врати, върху които Гиберти работил повече от 27 години. Когато ги видял за първи път, Микеланджело възкликнал, че те са достойни да бъдат поставени на входа на рая. Името – Porta del Paradiso – останало и до днес.

Входът за катедралата е свободен, а срещу 15 евро можете да се изкачите до купола на Брунелески, да посетите криптата Санта Репарата, Баптистерий Сан Джовани и кулата на Джото.

3. Понте Векио

10-те забележителности във Флоренция, които не трябва да пропускате

Най-прочутият покрит мост в цяла Италия някога бил тържище на касапи и рибари, привлечени от водите на река Арно, където можели да изхвърлят необезпокоявани непродадената стока. След като Козимо І Медичи построил Уфици, а на другия бряг на реката издигнал великолепния Палацо Пити, неговият син и наследник Фердинандо І решил да се отърве от отвратителната воня и шумната глъчка.

Затова прогонил месарите и настанил на тяхно място 50 майстори златари и бижутери. Естествено, срещу двойно по-висок наем. Бижутерите са тук и днес, като някои от магазинчета са останали в ръцете на една и съща фамилия в продължение на 400 години.


4. Пиаца дела Синьория

10-те забележителности във Флоренция, които не трябва да пропускате

Пиаца дела Синьория е толкова красиво място, че няма как да направите лоша снимка там. Това е най-големият градски площад във Флоренция, център на някогашния политически живот на града. Намира се в сърцето на Флоренция, пред двореца Палацо Векио. На площада се намират множество скулптури, включително и копие на Давид на Микеланджело. Там се намира и музеят на открито с ренесансови скулптури, Лоджия деи Ланци – безплатен за разглеждане.

5. Галерия Уфици

10-те забележителности във Флоренция, които не трябва да пропускате

Кое прави Флоренция епицентър на изкуството? Всичко, но най-вече галерия Уфици. Колекциите включват всички епохи, но най-ценни са тези от Ренесанса. Няма да намерите по-добър опреснителен курс по история на изкуството, прекарвайки часове наред в U-образната сграда. А на „Раждането на Венера“ оглавяваща много „най“ класации, отделете специално внимание. Ако сте по-голяма група, добра идея е да си наемете екскурзовод на български за тура.

6. Палацо Пити и градини Боболи

10-те забележителности във Флоренция, които не трябва да пропускате

Палацо Пити е най-големият от съществуващите съвременни флорентински дворци, една от най-големите забележителности на Флоренция. Бивш дом на великите херцози на Тоскана, грандиозният ренесансов дворец разкрива живота на висшето общество. Зданието е служило за резиденция, първоначално на великите херцози от фамилията Медичи, след това на династията на Лотарингските херцози и накрая на италианските кралски фамилии.

Палацо Пити е дом на Галерия Палатина, в която е изложена голяма част от колекцията на Медичите, а зад самия дворец се простира един от най-красивите паркове в Италия – Джардино ди Боболи.

7. Палацо Векио

10-те забележителности във Флоренция, които не трябва да пропускате

Палацо Векио е една от най-значимите сгради във Флоренция, Италия. Строежът ѝ е започнат през 1299 г. и носи отличителните белези на готическата архитектура. Старото ядро на сградата е издигнато от Арнолфо ди Камбио.

Дворецът е увенчан от издадена еркерно покрита галерия със зъбци, подобно на крепост. Над корпуса на двореца се извисява зъбчатата кула Арнолфо (наречена на името на архитекта, който я завършва към 1310 г.).

През XVI в. дворецът е преустрояван от Вазари, а през XVII – от Буонталенти. При Козимо I от 1540 г. нататък става резиденция на Медичите. От 1865 до 1871 г., когато Флоренция е столица на кралството, в двореца се помещава Палатата на депутатите и Министерството на външните работи. От 1872 г. до наши дни е сграда на общината. Вътрешният двор добива ренесансовия си вид през 1470 г. по проект на Микелоцо.


8. Галерия дел’Академия

10-те забележителности във Флоренция, които не трябва да пропускате

Вярно е, че шедьоврите, събрани в Галерия дел’Академия са далеч по-малко от тези в „Уфици“, но пък тук се намират няколко великолепни скулптури на Микеланджело, платна на Учело, Гирландайо, Ботичели, както и оригиналът на „Давид“ на Микеланджело. Историята на статуята е невероятно интересна, като започнем от дефектния мраморен блок, с който никой не искал да се захване, минем през драматичните перипетии около обсъжданията къде да бъде поставена, местенето и опитите за поругаването и стигнем до нереализираната идея за музей на Микеланджело.

9. Площад Микеланджело

10-те забележителности във Флоренция, които не трябва да пропускате

Нищо не може да се сравни с тосканския залез оттук! „Тръгнете по виещата се пътека и каменните стъпала, които се издигат към хълма от Арно и Пиаца Джузепе Поги. Табелите към Виале Микеланджело ще ви отведат към площада за нула време. В този район не може да намерите прилични места за пиене, така че се запасете с вино“, съветват от туристическия сайт booking.com.

10. Калчо Сторико

10-те забележителности във Флоренция, които не трябва да пропускате

Както може би се досещате Калчо Сторико не е място, а събитие. Известен също като „калчо фиорентино“, този груб спорт се играе само във Флоренция през месец юни и само от четири отбора, представляващи четирите квартала на града.

Историята на играта може да бъде проследена до 15-и век и първоначално е била играна от аристократи и дори понякога от действащия папа. Вроденото ѝ насилие се дължи на размирните времена. Съперничествата между фамилиите в средновековна Флоренция (дом на небезизвестната фамилия Медичи) често избухвали в хаос.

Съвременното съревнование включва два полуфинала, последвани от финал. Провежда се на покритата с пясък „пиаца“ пред църквата от 14-ти век Санта Кросе.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.