Италия е страна пълна с безкрайно много възможности за туризъм. Именно поради това тя е една от десетте световни туристически дестинации. Всяка година страната е посещавана от над 2 500 000 туристи.

Наред с културно-историческите забележителности, гастро и вино дестинациите, Италия е и прекрасна за планински и морски туризъм. А понеже е лято, ние решихме да ви дадем още десет причини да я постите – 10-те най-красиви италиански острова, подбрани от читателите на Conde Nast Traveler.

От скалистия терен на Вулкано, през по-малко известните островчета Фавиняна и Сан Домино, до емблематичния наполеонов затвор Елба. Ето ги и тях.

1. Липари

10-те най-красиви италиански острова

Липари е остров с вулканичен произход, най-големият от Еолийския архипелаг. Драматично надвиснали скали, девствени плажове и невероятно красиви пещери. Най-добрата гледка на острова се открива от Куатрочи, западно от главния град. През 2000 г. Липари (заедно с останалите от групата на Еолийските острови) влиза в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

2. Лампедуза

10-те най-красиви италиански острова

Лампедуза се намира в Средиземно море, между Малта и Тунис, и е част от архипелага Пелагие. Островът е отлично място за морска ваканция със своите невероятно сини лагуни и целогодишно слънчево време. Най-подходящото време за почивка са месеците май, юни, септември и октомври. Морето е прозрачно и идеално за плуване, благодарение на скалистия варовиков бряг и липсата на пясък, който да размъти водата. Най-добрите плажове са от източната страна на острова.

https://www.10te.bg/zabavlenie/10-lyubovni-pisma-shte-spechelyat-nagradi-za-sveti-valentin/

3. Вулкано

10-те най-красиви италиански острова

Вулкано е малък остров, част от Еолийския архипелаг. Освен за последно изригнали през 1890 г. вулкан, островът разполага с хубави плажове с черен пясък, кални бани, усамотени вили, забележителни причудливи скали и възможности за екстремни спортове. Определено е място, което човек си струва да види.

4. Палмарола

10-те най-красиви италиански острова

Палмарола е остров в Тиренско море, разположен западно от апенинското крайбрежие. В голяма степен необитаем, дивият и скалист остров, наподобява неземен пейзаж.

https://www.10te.bg/zabavlenie/10-lyubovni-pisma-shte-spechelyat-nagradi-za-sveti-valentin/

5. Елба

10-те най-красиви италиански острова

Елба е най-големият остров от Тосканския архипелаг и третият по големина италиански остров. Намира се на 10 км навътре от западния бряг на Италия, в Тиренско море. Островът е популярен като място на заточението на Наполеон Бонапарт и 9 месечния му престой там. Елба разполага с над 70 плажа, източните от които с червен пясък.

6. Сан Домино

10-те най-красиви италиански острова

Сан Домино е по-големият от двата обитаеми остров в архипелага Тремити. Островът е идеален за спокойна почивка, далеч от шумни курорти и тълпи, с тихите си малки заливчета, подводни рифове и перфектни за гмуркане пещери. Сан Домино може да се обходи пеш за два часа.


7. Иския

10-те най-красиви италиански острова

Остров Иския се намира в Южна Италия, в близост до Неапол и Капри. До преди десетина година този остров е бил тайното място на звездите, но от 1999 г. там се провежда филмов фестивал и Иския стана популярна дестинация. На острова има добри плажове и минерални извори, а сред интересните забележителности са църква на рибарите във Форио, скалната “гъба” и Скалата на влюбените.

8. Понца

10-те най-красиви италиански острова

Понца се намира в Тиренско море и има формата на полумесец. Той е най-големият от архипелага Понциански острови. На него няма много туристически забележителности и паметници на културата, но ландшафта и прекрасната атмосфера е това, което го прави привлекателен за посетителите. Крайбрежието му е изключително разнообразно и притежава няколко скалисти заливчета и пясъчни плажове, както и множество пещери и естествени скални образувания и арки. Основния плаж е Chiaia di Luna, а кристално сините води са идеални за плуване и гмуркане.


9. Фавиняна

10-те най-красиви италиански острова

Фавиняна най-големият от Егадските острови и е част от архипелага Трапани. Островът има формата на пеперуда и разполага с уникална назъбена брегова линия, с малки и тихи заливчета, пясъчни ивици и карибско-синя вода.

10. Ла Мадалена

10-те най-красиви италиански острова

Идиличният остров Ла Мадалена, част от едноименния архипелаг, е характерен със своя скалист терен, неприветливо крайбрежие, бели пясъци и изумрудено зелени води, придаващи му тропическа красота, въпреки че се намира край Италия.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *