Малко са хората, които ще кажат, че не обичат лятото. Всеки месец в него носи собствения си чар – от подготвящия ни май до закриващия септември. А август, сякаш има най-силно излъчване… сезонът е в разгара си, а спомените – най-силни.

И въпреки че любимият ми месец е септември, причините да обичам август определено са повече от 10. Ако имах класация за любим месец от годината, август щеше да е вицешампион.

Причина #1

Отпускарският месец. Колкото и да обичаме работата си, имаме нужда да разпуснем. И винаги някак си подсъзнателно свързваме почивката точно с август. Защо ли? Защото месецът е „създаден“ за релакс и рестарт, за зареждане на батериите…


10 причини да обичаш август

Причина #2

Лятото е в разгара си. Всяко нещо има начало, среда и край. И винаги сякаш средата ни харесва най-мното. На лошите неща, харесваме средата, защото си казваме „половината мина, остава още малко, вижда му се края“ и така средата е надеждата. На хубавите пък средата изживяваме с пълна сила, защото началото някак приемаме за подготовка, а в края сме заети да се чувстваме неприятно, че той е дошъл. Така че може да обявим август за средното и любимото.

Причина #3

Спокойствието на нощите. В тези на август има някаква магия. Тук думите са недостатъчни. Сякаш в августовската нощ времето е спряло и в него има само нас и този или тези, с които прекарваме нощта. Август е време за споделяне и за щастие, повече от всеки друг месец.


Причина #4

Изобилието и плодородието – дори световният ден на динята е обявен на 3 август, а на 5 – денят на бирата. През август се прибира по-голямата част от засетите култури. През август имаме от всичко по много: от любимата царевица до най-вкусните сливи. Август е забранен за диети. Те са за сезоните, в които земята не ражда! Отпуснете се и хапвайте от това, което ви е дала родната почва и… хапвайте по много. Това ще гарантира здраве и удоволствие.

Причина #5

Радостта в сърцата – освен споделените нощи, дните са още по-силно споделени. Децата са при бабите и дядовците си, събират се с приятели, а ние търсим (и често намираме) повече време с близките си, отколкото в задължения и работа. Отново времето е спряло и отново имаме усещането за безкрайно щастие… И искаме да задържим август, колкото се може повече.

Причина #6

Морето или планината. Тук не се делим на тези, които обичат върховете, или тези, който обичат вълните. И морето, и планината са най-красиви през август. Ако човек има възраст, в която е най-красив, то аналог на този възраст при моретата и планините е август.

Причина #7

Красотата на природата. Щъркелите и лястовиците са тук. Те още не са напуснали гнездата си и красят селото, в което се намираме или просто минаваме по път за морето или планината. Природата е в пълния си разцвет – живите същества са щастливи, не ги мъчи студът или трудното намиране на храна. Дори крещящите от дърветата цикади са някак симпатични.


Причина #8

Успение Богородично – един от 12-те големи християнски празника, както и може би най-светлият летен християнски празник. Той се чества както от православни, така и от католици. За мен любим празник, защото го свързвам с много красиви традиции от югозападна България. На този ден се говори, че „морето се обръща“ и дори в това страшно вярване аз някак си намирам красота към величеството на природата и свободата.

Причина #9

Много и любими поводи за летни коктейлни почерпки – за всеки. Освен големия християнски празник, причина да почерпят ще имат немалко хора. В крайна сметка човекът е социално същество и обича да се събира с компании, особено ако има повод. А желаещите ще намерят повод и от нищото 😊.

Любителите и шампионите по мързел празнуват на 10 август – световен ден на мързела. Всички младежи, хайде може и тези, които са минали възрастта, но се чувстват такива – на 12 август – световен ден на младежта. Всички влюбени и обичащи – на 16 август – международен ден на думата „Обичам те“. Фотографите също имат своя професионален празник – 19 август – световен ден на фотографията. Всички собственици на четириногите приятели – 26 август – световен ден на кучето.

10 причини да обичаш август

Причина #10

Фестивали, празници на градовете и културни събития – август е известен с многобройните си прояви на открито, с културните събития и радостта от всичко това. Театрални постановки и кино на открито ни дават уюта на заобикалящата ни среда и усещането след видяното.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.