10 очаквани научни новости през 2013 г.

Можете ли да си представите технологичните новости, които ще бележат 2013 г., при условие, че едва ли не всеки ден от паралелната цифрова реалност, в която живеем, се появява революционна концепция, която променя света и живота ни? Толкова са много, невероятни и неочаквани, че всички сме в състояние на непрестанно очакване да научим кое точно ще стане най-висшата точка на този свръхзабързан прогрес. Експерти от различни области се опитаха да обобщят кои ще са най-важните събития в областта на технологичните разработки през тази година. Ето 10 очаквани технологични новости през 2013 г.

10. Виртуалните работни места
Основите вече са положени, но през тази година се очаква тенденцията да се масовизира и да отмени повсеместно необходимостта от ежедневните походи до офиса. Очаква се взрив от технологии, които ще подпомагат аудиовизуалните служебни контакти и работа в екип. Да, някои от тях вече са налице, но пробивът ще бъде именно по отношение на подобряването им и широкото им внедряване.

9. IBM-компютри с пето чувство
Различните варианти на компютърни технологии с пето чувство, представени от IBM, са насочени към промяната на вече съществуващи трендове и концепции. В този списък има технологии, които изглеждат нереално, но и такива, които са много близо до реализация. IBM е компанията, която смело прогнозира, че буквално в следващите няколко години човечеството ще започне да внедрява соларни технологии в цялата заобикаляща ни среда, включително в тротоарите, вратите, боите, прозорците.

8. Зоопаркове на бъдещето
Благодарение на постоянно развитие на съвременните технологии в най-скоро време ще можем да видим дори и онези животински видове, които отдавна са изчезнали. Всичко това може да се случи в хода на прогреса на технологиите за клониране, генното инженерство и т.н. А възродените животни ще бъдат „изложени“ в технологично напреднали зоопаркове, под постоянен контрол с изключително модерни приспособления и системи за безопасност.

7. Изкуствен интелект в компютрите
Бен Херцел, един от известните изследователи в тази област, заявява, че много скоро учените ще създадат пълноценен изкуствен интелект, използвайки технологията на открития изходящ код. За „обучението“ на изкуствения компютърен интелект ще бъдат използвани различни игри и програмно обезпечение, позволяващи на машината да изучава различни области от човешкия живот, казва още той. Тази технология на бъдещето днес е толкова близо до реализацията си, както никога досега.

6. Виртуални зали за родова памет
С помощта на различни технологии ще бъдат създадени виртуални зали и бази данни, където ще се съхранява цялата информация за починали близки и роднини до най-далечните прадеди. Много скоро ще имаме възможност с едно надникване в тях да получаваме цялата информация за нашите предци.

5. Енергията на бъдещето
Много скоро ще можем да използваме т.нар. твърд водород като източник на енергия. А някои учени-изследователи дори отиват по-далеч в прогнозите си като твърдят, че водородът е точно онова чудо, което ще спаси човечеството от тежката зависимост от сегашните енергийни източници.

4. Икономични автомобили
Пак във връзка с упоменатат вече енергийна зависимост и заради зачестилите повишения на цените на горивата, които, казват все повече ще растат, фирмите производители на автомобили активно работят по откриването на алтернативни източници за зареждане на колите. Радикалното решение на този проблем може би ще се окажат хибридите, работещи със слънчева и водородна енергия, които в най-скоро време ще влязат в масово производство. При това скоростта и функционалността им няма да отстъпва на автомобилите с бензин, казват специалистите.

3. Бъдещето на зрителите
ABI Research отбелязва, че през 2013 г. аудиторията на видео хостинги и сайтове с видео ще нарасне 4 пъти, което от своя страна ще даде възможност на предпримачите в тази област да се възползват максимално от тази тенденции. Освен това компаниите, които предлагат широколентов интернет, се канят да увеличат скоростта на теглене и около 10 пъти, което ще доведе до последващ ръст на потребители.

2. Мобилни телефони, „всичко в едно“
Ден след ден разработчиците внедряват все повече и повече технологии в мобилните телефони. Съвсем скоро, те ще се превърнат не само в изключително съвършено средство за комуникация и работа, но и в комплексен съветник за по-качествен живот. Ще притежават например различни функции за контрол и диагностика на здравето – ще следят и съобщават нивото на холестерола, ще информират за бременност или пък дали страдате от някакво заболяване.

1. Откриването на планети с живот
Едно от най-разпространените мнения в тази област е, че човечетвото е на границата на откриването на извънземен живот. Алън Бос, един от водещите изследователи и астрофизици в света е убеден, че съвсем скоро ще бъдат открити планети, подобни на Земята в буквалния смисъл и заселени с организми, които приличат на хората. Всичко това ще постави началото на нова ера в историята на човечеството.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *