Кога за последно сте слушали музика от касетофон? Или пък сте говорили по телефон с шайба? Няма нищо вечно на този свят.

В тази галерия представяме няколко предмета от бита, които са (почти) изчезнали от живота ни. С носталгия или пък не, поглеждаме в не чак толкова далечното ни минало. Спомняте ли си ги?

1. Телефонната кабинка

10 неща, които (почти) изчезнаха от нашия живот

Днес почти всеки носи телефон в джоба си. А имаше времена, когато, за да телефонираш, трябваше да намериш някоя телефонна кабинка. В откритите кабинки (като на снимката) се налагаше говорещият да снижи глас – за да не го слушат околните. Днес е по-различно: не са никак малко онези, които не се притесняват да водят личните си разговори на всеослушание – по улицата, в метрото или в автобуса.

2. Аудиокасетката

От 1963 до средата на 1990-те години аудиокасетката беше много популярен начин да се обясниш на някого в любов. Създаването на музикалната компилация обаче беше много трудоемък процес: подрастващите с часове седяха пред касетофона, дебнейки да запишат от радиото подходящото парче, или пък да прехвърлят записа от друга касетка. А оправянето на развита лента си беше направо мисия невъзможна.

3. Уокменът

Уокменът сбъдна мечтите на мнозина: да слушат музика дори на път, при това без да пречат на околните. Първият уокмен е пуснат в продажба в Япония през 1979 година и веднага се превръща в хит по цял свят. През 2010 година е произведен последният портативен касетъчен аудиоплеър – от компанията Sony.


4. Телефонът с шайба

Отдавна вече не се използват и телефоните с шайба, както и самата технология за импулсно набиране на номера. Днес такива телефонни апарати могат да се видят само в музеите. Или при колекционерите на стари вещи.

5. Крушката с жичка

10 неща, които (почти) изчезнаха от нашия живот

Повече от век крушката с нажежаема жичка ни сгряваше – в буквалния смисъл на думата – със своята топла светлина. И така до 2009 година, когато ЕС произнесе смъртната ѝ присъда: този екологичен грешник трябваше постепенно да бъде изваден от употреба. При него само 4% от потребяваната енергия се превръща в светлина, а остатъкът отива за ненужно производство на топлина.

6. Видеомагнетофонът

10 неща, които (почти) изчезнаха от нашия живот

В епохата на видеомагнетофоните имаше много какво да се желае относно качеството на изображението. Но пък – особено оттатък „Желязната завеса“ – хората бяха щастливи, че могат да записват на видеокасетки много редки или забранени филми. А да притежаваш частна видеотека си беше повече от престижно.

7. Аналоговата фотография

10 неща, които (почти) изчезнаха от нашия живот

Най-тежко от дигиталната революция пострада фотографията. Преди беше така: във фотоапарата се поставяше фотолента с най-много 36 кадъра. А лентите не бяха никак евтини. Но пък извадените снимки бяха високо ценени – особено онези, които бяха промити в домашната фотолаборатория.


8. Телеграмата

10 неща, които (почти) изчезнаха от нашия живот

Имате телеграма! В продължение на цели 200 години получаването на телеграма е било истинско събитие. За да стигне да получателя си, спешното съобщение се е нуждаело от няколко часа или дори от няколко дни. С появата на електронната поща отпада и нуждата от изпращане на телеграми. В Германия пощите спряха да приемат поръчки за международни телеграми на 31 декември 2000 година.

9. Пишещата машина

10 неща, които (почти) изчезнаха от нашия живот

Това е може би най-романтичното изобретение: италианецът Пелегрино Тури конструира пишеща машина за своята възлюбена – сляпа графиня. Понеже двамата често били разделени, той искал да даде възможност на любимата си често да му пише писма. По-малко романтичен е краят на пишещата машина: през 1976 се появява персоналният компютър. Оттогава насам тя се използва все по-рядко.

10. Тупалката за черги

10 неща, които (почти) изчезнаха от нашия живот

По форма този предмет много прилича на тенис ракета, но има съвсем различно предназначение: служи за изтупване на прах от черги, килими и… непослушни деца! Последните едва ли съжаляват, че този предмет от бита вече е изчезнал от живота ни.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *