Светослав Емилов Витков, известен като Светльо от Хиподил, е певец, вокалист на група Хиподил до 2004 г., а след това на бандата Светльо & The Legend, която основава през 2007 г. От 2015 г. е общински съветник в Столичния общински съвет, избран от листата на ПП „Глас народен”.

Хиподил е рок група създадена през 1988 година от Светльо и неговите приятели от Софийската математическа гимназия. Основният музикален стил, в който твори групата е пънк, но не са изключение и песни от репертоара им, в които да преобладава хард рок, метъл, а понякога и фолк елементи. През годините на творчество и успех, текстовете са добре подплатени с лека агресивност и голяма доза сатира. Не липсват и дълбоко смислени текстове, които са с ясна социална насоченост. Всички те са дело на Светльо Витков.

Четвъртият албум на групата – „Надървени въглища”, е може би най-скандалният в историята на българския шоу бизнес. Издаването му на CD е забранено от родното Министерство на културата, като групата е осъдена за разпространение на порнография заради неприличните текстове. Едни от най-комерсиалните хитове в „Надървени въглища” са „Бате Гойко” и „Скакуец”.

В края на 1999 година Светльо Витков напуска временно групата и заминава да работи в САЩ. Връща се у нас и остава в бандата до 2004 г. Голямото му завръщане в музиката е през 2007 година, когато Светльо издава албума „Булгарино”, съвместен проект с групата „The Legends”.

Светльо е роден на 26 януари в София и е представител на единадесетата зодия в зодиакалния календар – Водолей. Вокалистът на Хиподил е второ дете в семейството, като има по-голям брат. Любопитен факт е , че дядовците на Светльо са бранили честта и правото на съотечествениците си. Единият от тях е участвал в превземането на Одрин, а другият е имал голям късмет и се разминал със разстрела във Войнишкото въстание.


По бащина линия, корените на Светльо са от Искърското дефиле, под Лакатник. Родът по майчина линия е от Македония – от Враня, което е непосредствена близост и с гръцката граница. Лютият си и бунтарски дух, които притежава той, може би дължи на смесицата от македонското и българското.

Политическата му кариера на Светльо Витков стартира на 17 септември 2011 година, когато от Инициативен комитет подават документи в ЦИК за регистрация в президентския вот. Фактът е бил на лице! Светльо Витков е издигнат за кандидат-президент, а за негов вицепрезидент – Венцислав Мицов.

През пролетта на 2013 година създава ПП „Глас народен”, с която участва в предсрочните парламентарни избори, произведени през месец май 2013 година, европейските избори, година по-късно, както и в предсрочните парламентарни избори през октомври 2014 година.

Светльо Витков е поредната звезда, която поканихме да участва в инициативата ни „10-те най на…“. Ето неговата десетка.


1. Най-добре се чувствам, когато… се чувствам добре.

2. Най-голямата ми слабост… 3 по-малки са по-голяма слабост… Имам силен ангел, но и много дяволи."10-те най" на Светльо Витков

3. Научих се… да чета на 5 години

4. Най-хубавият спомен от детството ми… Един път скочих и ми се заби шише в крака, при което бабите пред блока започнаха да пищят, като видяха, че дори си го изваждам сам и продължих да играя.

5. Най-нелепата грешка, която често повтарям… да допускам прекалено близо до себе си.

6. До леглото си винаги имам… презервативи, вода…

7. Пристрастен(а) съм към… дишането.

8. Когато искам…, искам много.

9. Разбирам, че ме лъжат, когато… ми обещават.

10. За да спечелят доверието ми , трябва… да заедно изядем една купа с лук, една купа с лайна и много светска горчивка… (трябва да мине много време).


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *