Леонардо да Вични е безпрецедентен гений в историята. Интересувал се е от почти всичко – изкуство, медицина, анатомия, геология, математика, механика и други. Обръщал е изключително голямо внимание на детайлите.

Много ярък пример за това е фактът, че той е изучавал устройството на човешкото око, за да може в своите картини, правилно да изобрази как попада светлината върху ретината.

В картината „Портрет на музикант“ се вижда как едната ретина на модела е по-широка от другата, защото тялото е обърнато така, че всяко око поема различно количество светлина.


Леонардо да Винчи е изключителна личност, достойна за уважение и възхищение. Днес ви представяме 10 любопитни факта за неговия живот.

1. Леонардо да Винчи е роден на 15 април 1452 година в град Винчи, в семейство на нотариуси.

10 любопитни факта за живота на Леонардо да Винчи

2. Той е бил левичар и пишел от дясно на ляво – това, което днес ние наричаме „Огледалния метод за писане на Леонардо“. Много изследователи смятат, че е писал по този начин, за да запази в тайна своите записки.

3. Леонардо е скицирал множество военни приспособления, едно от които е гигантски арбалет, който той никога не конструира.

4. Почти за никого не е тайна, че той си е водел подробни дневници. В тях е записвал идеи, емоции и различни сцени от ежедневието си.

5. Постъпвайки на работа в двора на Лудовико Сфорца, в началото Леонардо е организирал карнавални шествия.

6. Леонардо да Винчи е нямал официално образование. Той се е учил изцяло от жизнения си опит.

10 любопитни факта за живота на Леонардо да Винчи

7. Една от любимите му области е била анатомията на птиците и по-точно на техните крила. Изследвайки полета им, той е описвал различни начини за конструиране на машини, с които хората да могат да летят.

8. Отношенията на Леонардо с баща му са били много сложни. Сер Пиеро да Винчи има извънбрачна връзка с майка му и официално никога не го признава за свой законен син.

9. Едно от най-големите постижения на Леонардо да Винчи, извън сферата на изкуството, било откриването на начина на работа на аортната клапа.

10. Да Винчи умира на 2 май 1519 година, на 67 години.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *