Тя е кралицата на поп и рок музиката. Стихия в женска кожа. Гласът ѝ е титаничен, сценичните изяви – незабравими, а краката ѝ – едни от най-сексапилните в шоубизнеса. Но за славата и успеха си Тина Търнър плаща почти непосилна цена.

Самата тя твърди, че живее два живота. Първият е белязан от страх, мъка и постоянни изпитания. Вторият също не е идеален, но е изпълнен с любов, спокойствие и истинско щастие. Ето какво още не знаете за знаменитата певица.

1. Корените

Във вените ѝ, освен музика, тече смесица от афроамериканска, европейска и индианска кръв. Баба ѝ била c индианско потекло, имала хубав глас, който наследила по-малката ѝ внучка.

2. Раждането

Родена е като Анна Мей Бълок на 26 ноември 1939 година в Нътбуш, Тенеси. Майка ѝ – Зелма Бълок, работи в местна фабрика. Баща ѝ – Флойд Ричард Бълок, работи едновременно като фермер и дякон в местната баптистка църква. Има две по-големи сестри – Руби Айлийн и Евелин. От ранна възраст Анна започва да помага на родителите си в работата.

3. Разводът

Анна Мей израства в дом, в който майка ѝ и баща ѝ се бият постоянно. Когато е на 11, двамата се разделят и Зелма напуска семейството. Малко след това Флойд се жени повторно и изпраща трите си дъщери да живеят с родителите на бившата му съпруга. Там талантливото момиче пее в църковния хор. Баба им се грижи за тях няколко години, но се разболява и умира. Трите заживяват с майка си в Сейнт Луис.


4. Началото

Като подарък за 17-тия рожден ден на сестра си, Айлийн решава да я заведе в известния клуб “Манхатан”. Там свири групата The Kings of Rhythm с фронтмен Айк Търнър. Анна е запленена от музиката и… Айк. Решава да го впечатли, взима микрофона и изпява “You Know I Love You” на Би Би Кинг.

Айк е повече от впечатлен, съзира бляскавото ѝ бъдеще и я взима под крилото си. Първите си песни тя изпълнява под името Little Ann (Малката Ан). По-късно Айк ѝ дава псевдонима Тина и създават групата Айк &Тина Търнър Ревю. Валят хит след хит. И побой след побой.

5. Тормозът

Въпреки че са като брат и сестра, Айк и Тина се женят през 1962 година в Тихуана, Мексико. Церемонията е далеч от романтична – просто подписване на документи, а първата им брачна нощ няма нищо общо с брака. Прекарват я в публичен дом, където Айк гледа как проститутки правят секс. Тина стои до него.

Това е само началото на болезнени до смърт отношения. Певицата е систематично бита от съпругa си. Живее с любовниците му под един покрив и се грижи за четири деца, две от които не са нейни и стават свидетели на всичко. Едновременно с това пее на сцената почти всяка вечер и трябва да е перфектна във всичко, за да не разгневи съпруга си.

6. Опитът за самоубийство

След 6 години на неописуеми унижения и системни побоища, с каквито предмети се сетите – от колан с шипове до гореща ютия, неколкократно пукане на ребра, горещо кафе в лицето, горене с цигара и толкова удари в носа, че се наложило да се подложи на операция, Тина решава да сложи край. Изпива повече от петдесет валиума с единственото желание да е свободна.

Но Айк не я оставя и този път. Той разбира за хапчетата, но решава, че действието им ще започне след няколко часа. Кара Тина да се качи на сцената и да пее. След това я пребива. Откарана е в болница и докторите я спасяват и стабилизират. На следващия ден Айк идва в болницата, прибира я и я качва на сцената същата вечер.

7. Новото начало

Тина остава до насилника си до 1976 година. След поредния тежък побой в Далас, тя бяга. Напуска Айк само с дрехите на гърба си, няколко цента в джоба и кредитна карта за бензиностанция. Приятели ѝ дават пари за билет до Калифорния, за да започне отначало. Не пожелава нищо от бившия си съпруг, освен правото да запази артистичното си име.

За да свърже двата края и да може да се грижи за децата си, използва талони за храна и дори се занимава с почистване на къщи. Но не спира да пее, макар и без да постига някакъв забележителен успех. Неуспехите не я сломяват и тя успява да се превърне в музикална легенда години по-късно.


8. Кариерата

Успехът я спохожда в хотел “Риц”, където Дейвид Бауи гледа нейното представление. През 1984 година издава албума “Private Dancer”, който ѝ носи невиждана слава. На следващата година получава три награди Grammy и участва в няколко филма. Кариерата ѝ е във възход. Тя е на върха и успява да влезе в книгата с рекордите на “Гинес”, като събира 188 хиляди души на свой концерт на стадион “Маракана” в Рио де Жанейро.

9. Любовта

През 1985 година на летище Тина среща любовта на живота си – музикалният продуцент Ъруин Бах. Той е с 16 години по-млад от нея, но това не им пречи да се разбират повече от добре. Певицата е толкова влюбена, че решава да се откаже от американското си гражданство, за да стане жител на Швейцария. Двамата се женят през юли 2013 година в градчето Кюстнахт, кантон Цюрих. Церемонията е будистка, а на нея присъстват звезди като Опра Уинфри, Брайън Адамс, Карл Едуард фон Бисмарк, DJ BoBo.

10. Нестихващата енергия

Въпреки че вече е над 80-годишна, Тина Търнър преодолява травмите от миналото, успява да пребори рак на червата, преживява бъбречна трансплантация, справя се със самоубийството на сина си и е живото доказателство, че възрастта няма никакво значение, стига духът ти да е млад. Издава три албума с религиозна музика.

През 2019 година е представен биографичният ѝ мюзикъл “Тина”, по който работи самата тя. Постановките се играят в Ню Йорк, Лондон и Хамбург. Лятото на 2020 година, норвежкият DJ Кайго направи ремикс на един от най-обичаните нейни хитове – “What’s Love Got to Do With It”. Само за броени часове парчето оглавява няколко класации, а Тина за пореден път доказа, че е “simply the best”.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *