Още от ранно детство той е принуден да се бори със самотата и депресията. Впряга всичките си сили, за да направи света по-ведро място и успява.

Името му става синоним на смеха. Зад усмивката му се крият безброй преглътнати сълзи, но той не спира за миг да забавлява околните и да им вдъхва вяра в доброто.

Така и ще запомним Робин Уилямс – като вечно усмихнатият добряк, който избра смъртта пред това да бъде победен от тъгата.


1. Корените

Актьорът има английски, френски, немски, ирландски, шотландски и уелски корени. Прапрадядо му, Ансел Маклорин, е бил губернатор в Мисисипи от 1896 до 1900 година и е американски сенатор два пъти – от 1894 до 1895 година и от 1901 до 1909 година.

2. Родителите

Бащата – Робърт Фицджералд Уилямс е с английски, уелски и ирландски корени. Произхожда от много богато семейство. Работи като директор във “Ford Motor Company” за Централна и Западна Америка. Майката – Лори Маклорин Смит е бивш фотомодел от Ню Орлиънс с един предишен брак зад гърба си и две деца от него.

3. Раждането

Робин Макларин Уилямс се появява на този свят на 21 юли 1951 година. Роден в болница “Свети Лука” в Чикаго, той е единственото дете на Лори и Робърт. Семейството живее в имение с над 30 стаи, в които малкият Робин рядко среща родителите си. Страхува се от баща си, а за да успее да задържи вниманието на майка си, импровизира различни сценки и скечове. Най-успешно имитира баба си.4. Детството

Като дете, Уилямс се бори със затлъстяването, което предизвиква тормоза от страна на съучениците му. Успява да превъзмогне травмите и свенливостта си едва в гимназията в Уудейкър, Калифорния, където семейството се мести, когато е на 16. Там се присъединява към театралния кръжок и открива таланта си. Когато завършва, през 1969 година, е избран единодушно и едновременно за “най-забавния” и за човека “с най-малки шансове за успех в живота” във випуска.

5. Призванието

Именно заради прапрадядо си, Уилямс и баща му решават той да изучава политически науки, но бързо разбират, че това не е неговото призвание. Всичко става ясно още при първата писмена работа на Робин в колежа “Клермонт Макена”. Тя става легендарна за колежа и е твърде вероятно още да стои в рамка във фоайето. На листа с въпроси по макроикономика, бъдещият актьор пише едно-единствено изречение: “Нямам представа, сър!”.

Записва се в театралната програма на обществен колеж, където блести с таланта си. Само три години по-късно Уилямс става един от двамата студенти, приети в професионалната актьорска програма на престижната школа “Джулиард”. Остава разочарован и просто не се вписва в общността на школата. След две години, преподавателите казват, че няма на какво да го научат и той напуска академията. Звездата започва да блести със собствения си блясък.

6. Връзките

През 1976 година Робин се запознава с танцьорката Валери Веларди. Женят се на 4 юни 1978 година. На 11 април 1983 година се ражда синът им Закари. Но общото дете не спира страстта на актьора към другите жени. И така той изневерява на съпругата си със сервитьорка на име Мишел Тиш Картър.

През 1986 година сервитьорката съди Уилямс за 6,4 милиона долара, обвинявайки го, че съзнателно я е заразил с херпес симплекс. Делото, а и много неща преди него карат съпругата на Робин да подаде документи за развод.

На 30 април 1989 година, той се жени за Марша Граймс – бившата бавачка на сина му Зак. Връзката им е започнала две години преди прекратяването на брака му. По време на сватбата Марша е бременна с второто дете на Робин – дъщеря му Зелда. Две години по-късно се ражда и второто им дете – Коди Алън.

Бракът между Граймс и Уилямс продължава 19 години, след което тя го напуска, защото не може да се справи със зависимостите на актьора. Робин се жени за трети и последен път през 2011 година. Избраницата е Сюзън Шнайдер – графичен дизайнер. Двамата се срещат, докато актьорът се възстановява от сърдечна операция през 2009 година и остават заедно до смъртта на Робин през 2014 година.

7. Добротата

Робин Уилямс ще бъде запомнен не само с невероятните си роли, но и с огромното си сърце. Имал е изискване, според което всяка компания, която го наеме, трябва да дава работа на бездомни хора. Заедно с Упи Голдбърг и Били Кристъл, успява да събере над 70 милиона долара за бездомните.

Подкрепя детската изследователска болница “Сейнт Джуд”, чиято мисия е да открие лечения и начини за предотвратяване на рак и други животозастрашаващи заболявания при децата.

Прекарва голяма част от времето си с пациенти, забавлявайки ги. Освен това, привлича и много други знаменитости, които подкрепят каузата на болницата и участват в рекламите ѝ. Помага на много военни да се справят с невидимите рани от войната. Извършва и още много други известни и неизвестни добри дела.


8. Смъртта

На 11 август 2014 година Робин Уилямс е открит мъртъв в дома си. Обесил се с колана си в гардероба. По лявата му ръка са открити и белези от порязване, а до трупа е намерено джобно ножче със следи от кръв. Тялото му е кремирано в параклиса на хълмовете на Монте в Сан Анселмо, а пепелта му е разпръсната над залива на Сан Франциско на следващия ден.

9. Болестта

Едва след смъртта на актьора, аутопсията установява, че той е страдал от много рядък и много опасен вид деменция. Не само това, но и заболяването е било в напреднал стадий и според професионалисти е било едно от най-сериозните такива, регистрирани някога.

Той погрешно е диагностициран с Паркинсон, а всъщност е страдал от рядка деменция с дифузни телца на Леви – нелечимо заболяване на мозъка, свързвано с халюцинации, загуба на паметта и голям риск от самоубийство.

10. Реакциите

Смъртта на Робин Уилямс е широко отразена в медиите. В месеците след това, смъртността поради самоубийство в САЩ се е увеличава с 10%. В чест на неговата театрална работа, светлините на Бродуей са изгасени вечерта на 14 август 2014 година.

Британската хеви метъл група “Iron Maiden” в албума си от 2015 година, посвещава песен на Уилямс, озаглавена “Tears of a Clown”. Песента разглежда депресията и самоубийството му, както и как той се опитвал всячески да скрие състоянието си от обществеността.

Тунел, боядисан в цветовете на дъгата, на магистрала северно от моста Голдън Гейт е официално наречен “Тунелът на Робин Уилямс” на 29 февруари 2016 година. През 2017 година, домът на ежегодния Ден на комедията е преименуван на “Робин Уилямс Медоу”.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.