Наричат го “Краля на клея” или “Матадора”. Има астероид, кръстен на негово име. Консумира средно 172 килограма плодове годишно. Пие морска вода, за да избегне дехидратацията.

Прави всички основни движения в живота с дясната си ръка, но играе тенис с лявата. Смята се, че тайната зад успеха му на корта се дължи на инжектирането му с плазма, съдържаща висок процент от факторите на растежа.

Броят на титлите му ще продължава да се увеличава, защото той изглежда е неподвластен на годините и болката. Той е Рафаел Надал и днес празнува своя рожден ден, а най-интересното за него е в статията.


1. Родителите

Бащата – Себастиан Надал, е успешен бизнесмен, който притежава застрахователна компания, фирма за производство на прозорци и витрини, както и популярния ресторант “Sa Punta”. Майката – Ана-Мария Парера, върти бутик за парфюми и се грижи за семейството. През 2009 г. двамата се разделят, но две години по-късно изглаждат противоречията си и запазват семейното ложе.

2. Чичовците

Чичовците – Тони и Мигел Анхел, са професионални състезатели по тенис и футбол. Мигел Анхел подписва с първодивизионния Майорка именно в деня, когато се ражда племенникът му – 3 юни 1986 г. Впоследствие печели пет пъти шампионската титла на страната с Барселона, изиграва 62 мача с националната фланелка и си печели прозвището “Звяра от “Барселона”. След края на неговата кариера с братята му купуват ресторант в родния им Манакор, отварят кафене, английско училище и застрахователна компания.

3. Раждането

Рафаел Надал Парера е роден на 3 юни 1986 г. в Манакор, Майорка. Той е първото дете на Себастиан и Ана-Мария. Пет години по-късно се ражда и сестра му – Мария Изабел или Мирабел.


4. Въведението

Именно чичо Тони въвежда Рафаел в тениса, когато той е само на 3 години. Тони също така го научава да играе с лявата ръка, защото момчето изпълнява форхенд с две ръце. Талантът му изпъква, когато е на 8 и печели регионалното първенство по тенис до 12 години. Оттогава успехът става негов неизменен спътник.

5. Успехите

На 14 години побеждава не кого да е, а легендата Пат Кеш. Кеш отива в Майорка, за да играе демонстративен мач с Борис Бекер, но германецът е принуден да се откаже поради контузия и е заменен от Рафаел Надал. Рафа навлиза в професионалния свят на тениса на 15-годишна възраст, а на 17 влиза в списъка на 100-те най-добри тенисисти в класацията на ATP. Пак на 17 години става най-младият играч, достигнал третия кръг на Уимбълдън. През 2005 г. успява да спечели цели 11 турнира и да счупи рекорда на Матс Виландер за най-много титли спечелени от тийнейджър.

6. Болестта

Още от началото на кариерата си Рафаел Надал страда от Синдром на Мюлер-Вайс – хронично дегенеративно заболяване, при което тарзалната кост на стъпалото постепенно се износва и “умира”. С други думи – една от най-важните кости, играеща ключова роля за редица движения, характерни за тениса (смяна на посоката, завъртане, спринт, приклякване), започва да залинява.

7. Фобиите

Той не обича тъмното и предпочита да спи на светната лампа или на пуснат телевизор. Не се чувства комфортно, когато има гръмотевици. Страхува се от хеликоптери, паяци, океани, мотоциклети и кучета. Хранителните му навици са не по-малко странни – мрази сирене, домати и хамон (националното ястие на Испания).


8. Ритуалите

Винаги си взима леден душ преди да излезе на корта. Излиза с ракета в лявата си ръка. Прескача линиите първо с десен крак и избягва да стъпва на тях. Поставя сака си на пейката и баджа си с лице нагоре. Подрежда шишетата с напитките си, като етикета им винаги трябва да сочи към основната линия, а позицията им се определя от стола за почивка. Чорапите му не трябва да са по-дълги от 15 сантиметра. Преди сервис задължително оправя косата си, потрива носа си, тупка топката точно пет пъти, оправя екипа си и изчиства маратонките си. От 2006 г. винаги захапва трофеите, които печели. Всичко започва на шега, по молба на фотографи.

9. Любовта

През 2003 г. сестрата на Надал го запознава с Мария Франсиска Перейо. Двамата започват да се срещат две години по-късно, когато той е на 18, а тя на 16. Рафаел пази връзката им в пълна тайна, за да я предпази от светлината на прожекторите. Медиите научават за двойката чак през 2008 г., след като папараци ги заснемат на плажа. През октомври 2019 г. Перейо става госпожа Надал, след като двамата си казват “да” на пищна сватба в замъка Ла Форталеза в Майорка.

10. Фондацията

През 2008 г. тенисистът създава фондация на свое име, чрез която помага на деца в неравностойно положение да спортуват. Дейността ѝ е съсредоточена най-вече в Испания и Индия, а сред партньорите в начинанието е и “Спешъл Олимпикс”. Президент на фондацията е едната от трите най-важни жени за Надал – майка му Ана-Мария. Съпругата му пък е директор на отдела “Стратегия връзки с обществеността”.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.