Актрисата, в чийто живот ще се потопим днес, е сред любимките в Холивуд. Не обича да говори за себе си, но талантът ѝ я поставя в светлината на прожекторите.

Свикнали сме да я виждаме в роли, които изискват кокетни букли, огромни рокли и стегнати корсети. И сякаш самата тя е от друга епоха – крехка, естествена, с очи на кошута и незабравима усмивка. Запознайте се с 10 любопитни факта за Кийра Найтли.

1. Раждането

Актрисата е родена на 26 март 1985 година, в Тедингтън, Мидълсекс, Великобритания. Майка ѝ – Шарман Макдоналд е шотландска актриса и писателка, а баща ѝ – Уил Найтли е телевизионен и филмов актьор.

2. Облогът

Ражда се в резултат на облог със следните условия: ако Шарман, която по това време е изоставила актьорската си кариера и е решила да се заеме с драматургия, продаде първата си пиеса, то в семейство Найтли ще се появи второ дете след синът им Калеб. Очевидно, Шарман печели облога.

3. Името

Баща ѝ много харесвал една забележителна руска фигуристка – Кира Иванова. Той държал дъщеря му да носи нейното име и така заръчал на бременната си съпруга. Но когато дошло време да запише бебето, в кръщелното, Шарман записала “Keira” вместо “Kiera”. Когато се прибрала вкъщи с новороденото, Уил побеснял, но вече било късно за промени. И така, вместо Кира, на бял свят се появява Кийра Кристина Найтли.


4. Амбициите

Още от малка Кийра иска и знае, че ще стане актриса. На три години вече настоява да има собствен агент, както родителите си. Тя е толкова упорита и настойчива, че възрастните се предават. Обещават да ѝ наемат агент, ако се справя отлично в училище. И тя изпълнява добросъвестно своята част от сделката: учи се добре, дори и по време на ваканциите. Освен училищните си задачи, посещава и уроци по актьорско майсторство.

5. Пречката

Единствената спънка по пътя към осъществяването на мечтата на Кийра, се оказва дислексията. Бъдещата актриса е принудена да носи специални очила, за да може да чете и не може да изговаря дълги думи. Успява да се пребори с болестта, благодарение на романа на Джейн Остин “Разум и чувства” и сценария на Ема Томпсън по този роман. Шарман работи с Ема по сценария. Дава копие от него на дъщеря си с думите: “Ако Ема Томпсън не можеше да чете, щеше да го преодолее! И ти трябва да започнеш да четеш, защото това е нещото, което щеше да направи Ема Томпсън.”

6. Пробивът

Едва ли някой би могъл да предположи как би се развила кариерата ѝ, ако не съществуваше приликата ѝ с Натали Портман. През 1999 година, Портман играе кралица Амидала в “Star Wars: Невидима заплаха”. Именно еднаквите им черти се оказват билетът на Найтли към голямото кино. Джордж Лукас я кани за ролята на двойницата на Кралицата – Сабе. Дори в някои моменти на снимачната площадка, Кийра сменяла Портман. След излизането на филма, този факт е забелязан само от професионалисти в сферата, останалите са убедени, че и Амидала, и Сабе са изиграни от Натали Портман.

7. „Карибски пирати“

Другият пик в биографията ѝ е участието във филма “Карибски пирати”. Кийра си приготвя съвсем малко багаж, когато тръгва за снимките на филма, защото е сигурна, че тъй като не е достатъчно квалифицирана за ролята на Елизабет Суон, ще я уволнят през първите няколко дни от продукцията.


8. Слуховете

Найтли многократно отрича слуховете, че е анорексичка, но признава, че семейството ѝ има доста опит с това заболяване. Баба ѝ и майка ѝ страдат от коварната болест, но Кийра няма такива проблеми. Въпреки това, жълтите медии не престават да коментират теглото ѝ, a при премиерата на втората част на “Карибски пирати“ актрисата изглежда изключително слаба. Това провокира още повече коментари по темата, но тя обяснява, че е отслабнала заради многото работа и постоянното движение с тежки мокри дрехи.

9. Убежденията

Красавицата е противник на изкуствената красота и не е съгласна фотосесиите ѝ да бъдат обработвани компютърно. Дори позира без горни дрехи за списание “Interview” в знак на протест срещу фотоманипулацията. Настоява снимките да не се обработват, защото иска да покаже как наистина изглежда.

10. Признанието

От 2018 година Кийра Найтли е офицер на Ордена на Британската империя за заслугите си към благотворителността и театралната си дейност. Орденът е връчен на актрисата в Бъкингамския дворец от британския престолонаследник принц Чарлз.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *