Невъзможно е да си представим Beatles и музиката изобщо без Джон Ленън. Но можем да се опитаме да си представим света, за който той така силно мечтаеше. Свят, изпълнен с любов и мир, без граници, религии и материални придобивки.

На днешната дата Ленън щеше да отпразнува достолепните 81, земята щеше да е по-добро място, а музиката щеше да е една идея по-качествена. Спомняме си за великия музикант в следващите редове.

1. Родителите

Алфред Ленън и Джулия Стенли се срещат случайно в Сефтън парк. Тя, на 14, седи на пейка, а той, на 15, се разхожда с приятели. Джулия се подиграва на шапката на Алфред, но той ѝ отвръща с комплимент. Сприятеляват се бързо, а музиката ги сближава още повече.

Той често имитира Ел Джонсън и Луис Армстронг, а тя свири перфектно на банджо. Женят се 11 години след запознанството си и то по предложение на Джулия. На другата сутрин корабът, на който служи Алфред, отпътува за САЩ.

2. Раждането

Джон Уинстън Ленън се ражда на 9 октомври 1940 година, в 18:30 часа, в родилния дом на “Орсфорд Стрийт”, Ливърпул, Англия. Баща му отсъства по време на раждането, защото е на фронта. Радостното събитие съвпада с нацистко въздушно нападение от Втората световна война над Ливърпул.

Името “Джон” е избрано от сестрата на Джулия – Мими Смит, а второто е предложено от самата майка, в чест на тогавашния министър-председател на Великобритания сър Уинстън Чърчил.

3. Лелята

Честите отсъствия на Фред карат Джулия да реши да се ожени за друг. Разводът им не е официален, но и двамата нямат време за Джон, затова той е поверен на грижите на по-възрастната сестра на майка си.

Мери Смит и мъжът ѝ Джордж нямат деца и отглеждат момчето строго, но и с много любов. След опит Фред да вземе сина си със себе си в Нова Зеландия, осуетен от Джулия, той заживява трайно при леля си и чичо си.


4. Дислексията

Когато момчето се сблъсква с писането, започват сериозни проблеми. Джон е с богат речников запас, но не може да произнесе по букви най-простите думи. Тук леля му изиграва важна роля, като го научава да се изразява по специален начин, което потиска болестта. След много години той разбира, че причината за детските му неволи е дислексията.

5. Очилата

Образът на Ленън е известен в цял свят с малките кръгли очила. Малцина знаят, че той страда от късогледство и астигматизъм, но като малък се срамувал от очилата и предпочитал да не ги носи.

Когато открива Бъди Холи, американски композитор и певец, смятан за един от пионерите на рокендрола, известен с носенето на очила, Ленън моли леля си да му купи чифт с черни рогови рамки.

6. Инструментите

Още като дете Джон е каран от Мими да взима уроци по пиано и цигулка, но момчето не иска до прояви нужното търпение, за да се научи да свири на някакъв музикален инструмент. Рокендрол манията го тласка към китарата. Майка му не живее далеч от дома на сестра си, а и може да свири на банджо и Джон се обръща за уроци към нея.

След като усвоява малко от банджото, Джулия му купува китара втора употреба, за десет лири. Момчето започва да се учи сам, възпроизвеждайки всичко чуто от радиото. Лелята не одобрява заниманията с китарата, считайки, че с нея Джон може да си изкарва прехраната.

7. Браковете

Музикантът има два брака. Първият е със Синтия Пауъл. Двамата се запознават в Колежа по изкуствата в Ливърпул през 1957 година и сключват брак през 1962 година. Мениджърът на Beatles – Браян Епщайн, настоява бракът им да бъде запазен в тайна заради имиджа на групата.

Тя стои в сянката на съпруга си през целия му възход и повечето му почитателки дори не знаят за съществуването ѝ. Синът им Джулиън е роден през 1963 година, като дори и неговата поява се пази в тайна. Джон и Синтия се развеждат чрез извънсъдебно споразумение. Той се съгласява да ѝ плати 100 хиляди паунда и да ѝ преотстъпи попечителството върху сина им.

На 9 ноември 1966 година се влюбва в картините на авангардна художничка. Моли собственика на галерията да го запознае с нея. Джон и Йоко Оно сключват брак в Гибралтар на 20 март 1969 година. Певецът взима фамилията на съпругата си. Още през медения си месец двамата се включват в редица демонстрации за мир. Двамата с Йоко дълго време се опитват да имат дете. След няколко неуспешни опита, на рождения ден на Джон през 1975 година, се ражда Шон, чийто кръстник става самият му баща.


8. Книжката

Ленън получава книжка на 15 февруари 1965 година, когато е на 24 години. Той е смятан за ужасен шофьор от всички, които го познават. В крайна сметка се отказва от шофирането през 1969 година, след като излиза със своя “Aston Martin” извън пътя.

В колата, освен лошия шофьор, са и жена му Йоко Оно, синът им Джулиан и дъщерята на Оно от първия ѝ брак – Киоко. За късмет семейството се отървава главно с уплаха, но Ленън получава и 17 шева. След инцидента музикантът винаги разчита на професионален шофьор.

9. Смъртта

На 9 октомври 1980 година Ленън навършва 40 години. Издава албума “Double Fantasy”, 10 дни преди Марк Чапмън да си купи пистолет в Хонолулу. На 8 декември в 17 часа Чапмън взима автограф от Ленън върху обложката на албума. Фотографът Пол Гореш запечатва на лентата си този миг. После Джон и Йоко отиват на записи. Връщат се, слизат от колата, а Чапмън извиква Джон по име. Той се обръща в тъмнината и пет куршума, изстреляни от метър и половина, потъват в тялото му. Убиецът търпеливо изчаква полицията, докато чете “Спасителят в ръжта” на Селинджър.

Смъртта на Ленън е регистрирана още при приемането му в болница “Рузвелт”, но лекарите цял час се опитват да го върнат към живот, въпреки че е загубил 80% от кръвта в тялото си. След внезапната и трагична смърт на Джон, милиони фенове по света са в траур и се организират редица мирни шествия в негова чест.

10. След смъртта

На 12 декември 1980 година Йоко Оно получава урната с праха на Джон Ленън. В същия ден тя обявява, че няма да има погребение. Това, за което моли е десет минути повсеместна и едновременна тишина по целия свят. Вдовицата разпръсва праха на съпруга си в Сентръл парк, където днес е мемориалът “Ягодовите полета”, издигнат в негова чест.

В последвалите години Оно не престава да отдава почит на любимия мъж, като участва в реализирането на различни проекти, един от които е Музеят на Джон Ленън в Токио. Тя дори учредява награда за мир в негова чест, раздавана на творци, които живеят в райони на конфликти.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *