Да умреш от собственото си откритие. Зловеща ирония на съдбата или обикновено стечение на обстоятелствата?

Не сме сигурни, но именно такава е участта на следващите 10 изобретатели.

И докато някои от техните „рожби“ ще ви се сторят меко казано странни, то други са със сериозни постижения в науката. Всички те обаче делят една съдба – стават жертви на собствените си творения.

10. Хенри Уинстенли

Известен архитект и инженер. През 1703 година му хрумнала идеята да построи първия морски фар, след Александрийския. За да изпробва лично надеждността на сградата, Хенри се качил на върха на съоръжението. За зла участ се развилняла буря, а резултатът се оказал плачевен – сградата се срутила и убила собствения си изобретател. Заедно с Хенри под руините загинали още петима души.

9. Александър Богданов

Известен руски изобретател, автор на научна фантастика, лекар, икономист и философ. Александър бил обсебен от идеята за подмладяване чрез кръвопреливане. Подобни процедури Александър прилагал на много хора, докато не решил, че ще поеме риска и ще я приложи върху себе си. Така се случило обаче, че си прелял кръв от човек, болен от туберкулоза и малария. В резултат на този експеримент Богданов умрял от инфекция в кръвта.

8. Коупър Фипс Кол

Капитанът от Британските военноморски сили е известен с многобройните си изобретения, които намират приложение на бойните кораби. Едно от тях е въртящата се кула , върху която се поставят артилерийските оръдия. След всичко това Коупър узрял за идеята да създаде собствен кораб. Заради несполучливия дизайн, през септември 1870 година, бойният кораб „Капитан“ се преобръща, а на борда му намират смъртта си неговия изобретател и още 500 души.


7. Карел Соуцек

Известният канадски каскадьор става известен след скока си от Ниагарския водопад с неговото изобретение, наречено „Капсула“. През 1985 година той намира спонсор, който да финансира скок от върха на покрития стадион Астродоум в Хюстън, Тексас. За целта дори бил изграден 55 метров водопад. За съжаление, каскадата се проваля с гръм и трясък. Карел се удря в ръба на басейна, който трябвало да омекоти удара. Каскадьорът получава сериозни наранявания, вследствие на които умира на следващия ден.

6. Франц Райхелт

Франц Райхелт е австрийски шивач, известен с това, че създава странното облекло „дъждобран-парашут“. Франц твърди, че онези, които носят дрехата по негов дизайн, могат плавно да се приземяват и дори да извършват кратки полети. За да докаже своята теория на практика, той решил да скочи от върха на Айфеловата кула. Изобретателят се разбил пред очите на огромното множество, събрало се да види безумния експеримент.

5. Ото Лилиентал

Ото Лилиентал е германски изобретател, първият човек, извършил многократно полети с летателен апарат, по-тежък от въздуха – планер. За периода 1893-1896 година, Ото извършва над 2500 полета със собствени планери, оцелявайки от няколко катастрофи. На 9 август 1896 година, при внезапен порив на вятъра, крилото на планера му се чупи и при падането Ото наранява фатално гръбнака си. Умира на следващия ден с думите „Kleine Opfer müssen gebracht werden!“ („Трябва да бъдат правени някои малки жертви!“).

4. Уилям Бълок

През 1863 година американският изобретател се прочува със създаването на първата въртяща се печатна преса. При инсталирането на новото вестникарско оборудване във Филаделфия, кракът на Бълок бил защипан. Смазаният крайник развил гангрена, наложила се ампутация на крака. Бълок умира по време на операцията.


3. Джон Пери-Томас

На 4 февруари 1927 година британецът Малкълм Кембъл поставя световен рекорд за най-висока скорост – 281 км/ч. Впечатлен от резултата, състезателят по мотоциклетизъм и инженер Джон Пери-Томас бил твърдо решен да подобри рекорда. Той създава автомобил, който нарича „Babs“. По време на битката за постигането на мечтата му обаче, една от веригите на „Babs“ се къса, удря го по главата и почти го обезглавява. Смъртта на пилота била мигновена.

2. Томас Мидгли-младши

Американският химик Томас Мидгли-младши изобретява фреона и оловния бензин. Но не тези изобретения му отнемат живота. Когато навършил 51 години, Томас се разболял от полиомиелит, в резултат на което бил инвалидизиран. Все пак той бил с ума си и можел да движи ръцете си, така че изобретил система от въжета и макари, които да му помагат да се изправят в леглото. 55-годишен той умира, заплетен във въжетата на механизма си.

1. Мария Кюри

10 изобретатели, убити от собствените си изобретенияМария Кюри е учен, известен със своите постижения в областта на химията и физиката. Именно тя допринася за създаването на теорията за радиоактивността, както и за откриването на два нови елемента – полоний (наречен на родната ѝ Полша) и радий. Кюри умира от левкемия на 4 юли 1934 година. Смъртта ѝ е резултат от работа с радиоактивни вещества. По време на изследванията, първата жена, носител на Нобелова награда, не взимала никакви предпазни мерки, дори носела на гърдите си ампула с радий като талисман.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *