Едно от най-големите имена на европейското кино – Ален Делон, празнува своя рожден на 8 ноември. Френският актьор (продуцент, режисьор, сценарист, певец) е носител на наградата „Сезар“ за най-добра мъжка роля във филма „Нашата история“ през 1985 г., както и на Ордена на почетния легион през 1991 г.

Детството му е бурно и различно, но съдбата го отвежда към актьорската професия. Признат за най-сексапилния мъж на своето време, Ален Делон играе в над 90 продукции. Ето още няколко любопитни факта за него.

1. Тройно гражданство

Роден във френския град Со (предградие на Париж), Делон е гражданин на Швейцария от 1999 г. Това става, след като киноактьорът живее в Женева повече от десетилетие. Освен това има и нидерландско гражданство от любимата си Розали ван Бремен.


2. Мечтаната професия

В младежките си години Делон се наслаждавал на работата си като месар. Вторият му баща бил месар и именно от него бъдещата звезда наследява уменията си. След 3 години обаче Ален напуска месарницата, за да се присъедини към френския флот.

10 интересни факта за легендата Ален Делон

3. Първата роля

На 14 г. Ален Делон получава възможността да играе гангстер в ням късометражен филм, режисиран от бащата на негов приятел. Първата му главна роля е в романтичния филм „Кристин“ (1958 г.) заедно с австрийската актриса Роми Шнайдер, с която по-късно имат и романтична връзка в продължение на цели 5 години.

4. Не иска да е част от Холивуд

Може да е всенародно признат в родината си и в цяла Европа като талантлив актьор, но така и не достига холивудската „Алея на славата“. Делон дълги години отказва роли на английски език, но има период, в който заминава за САЩ и остава там за известно време. Учи езика и му предлагат второстепенни роли, но той категорично не успява да се впише. Критиците в Америка го обвиняват, че е шовинист.


5. Старите спомени

Звездата е потвърждавал няколко пъти, че вече не гледа старите си филми. За това има мрачна причина – почти всички негови колеги са покойници. Живите му приятели са много малко и Делон избягва онези филми, които го връщат в добрите стари времена.

6. Успешен бизнесмен

През последните години Ален Делон е известен не само като актьор, но и като успешен бизнесмен. Под търговската марка „Alain Delon“ се продават много стоки като парфюми, ръчни часовници, цигари, шампанско, облекла. Става притежател на собствена авиолиния. Макар да не живее в родината си, Ален Делон е собственик на ресторант на Френската Ривиера, който се казва “La Camargue”.

7. Наследниците

От брака си с Натали Бартелеми (Делон), известна френска актриса и модел, Ален Делон има син – Антони. Той е роден през 1964 г. в Лос Анджелис, САЩ, и живее зад Океана до навършване на първата си година, когато неговото семейство се завръща отново във Франция. Днес Антони Делон е известен френски актьор. От брака си с Розали ван Бремен Ален Делон има още две деца: Анушка, родена през 1990 г., и Ален-Фабиан, роден 4 години по-късно.

8. Врагове/ Приятели

И двамата са от Големите. Ален Делон и Жан Пол Белмондо. В началото на кариерата си стигат до съд, Белмондо ревнува постоянно синеокия си колега, а гордият Делон това и чака. След 50-годишни спорове двамата си стават близки приятели, особено след инсулта на Делон преди няколко години.

“Споровете ни бяха спорове между влюбени, ние сме големи приятели”, споделя Белмондо в мемоарите си.


9. Биографична книга

„Ален Делон. Ангел и хулиган“ от Венсан Киви. Предопределен да поеме процъфтяващ семеен бизнес, Ален Делон твърде млад попада в киното и така се спасява от банална съдба. Благодарение на режисьори като Клеман, Висконти и Мелвил, с най-хубавите си роли в „Под яркото слънце“, „Гепардът“ и „Самураят“, става символ на френското кино. Ангелската му красота и романтичните връзки с Роми Шнайдер и Мирей Дарк будят възхищението на публиката. Но със стремежа да осребри визията си, с връзките си с подземния свят, както и с това, че се ограничава до роли на ченге или хулиган, предизвиква спорове, пише Киви.

10. Вътрешният свят на Делон

„Най-добре правя три неща – работата си, простотии и деца.“

„Жените са чудо на природата. Невъзможно е да ги разбереш, още по-невъзможно е да си обясниш същността им. Тях можеш само да ги обичаш и да им се възхищаваш.“

„Дължа живота и кариерата си на жените. Когато на 22 г. излязох от армията, те ме научиха на всичко. Беше очарователно за един млад мъж, свикнал с момичета на своята възраст, да бъде обичан от по-възрастни жени, които са научили всичко в живота. Брижит Обер и Мишел Корду са самата същност на женствеността, така както Мирей, Роми или Натали.“
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.