Евтини самолетни билети

Нежелана, но родена. Отгледана, но тормозена. Талантлива, но с условности. Влюбена в сцената, но и ужасена от нея. Известна, но бедна. Обичана от милиони, но сама. Такъв е жизненият път на Джуди Гарланд – едно красиво започващо изречение, но завършващо трагично.

Тя така и не получава “Оскар”, но се сдобива с титлата “Любимката на Америка”. В деня, в който актрисата трябваше да навърши 100 години, се опитахме да съберем живота ѝ в десет точки.

1. Родителите

View this post on Instagram

A post shared by Vintage Daily™ (@vintage_daily)


Майката – Етел Гъм е бивша актриса и амбициозна до лудост жена. Бащата – Франсис Гъм, или както е сценичният му псевдоним – Франк също е актьор. Етел и Франк са собственици на малък пътуващ театър, които дават всичко за процъфтяването на семейния бизнес.

2. Бременността

Когато научават, че очакват поредното си дете, Франк и Етел изобщо не се радват. Даже обсъждат вариант за прекратяване на бременността. По това време обаче абортите не са разрешени и една нелегална процедура е твърде рискована за майката. Версиите защо бебето е било нежелано са много, но някои смятат, че основна причина са сексуалните отношения на Франк с по-млади мъже.

3. Раждането

Франсис Едъл Гъм се ражда на 10 юни 1922 година в Гранд-Рапидс, Минесота. Тя е най-малката от трите дъщери в семейството. Двете ѝ по-големи сестри са Мери Джейн и Дороти Вирджиния. Етел е обсебена от идеята дъщерите ѝ да станат известни и влага цялата си енергия в това, създавайки триото “Сестрите Гъм”. По-късно най-малката ѝ дъщеря я нарича истинската “зла вещица от Запад”.


4. Дебютът

Франсис дебютира на сцената във водевилно шоу, когато е само на 2 години и половина. В първото си участие пее “Јіnglе Веllѕ” заедно със сестрите си, а майка им свири на пиано. Участва във всевъзможни реклами и сценки, пее по различни събития и панаири, майка ѝ я води дори в заведения, крайно неподходящи за деца, само и само да се изяви.

5. Хапчетата

За да може да се справя с всичко и да издържа на безпощадното темпо, Етел започва да я тъпче с лекарства – ободряващи, за да има енергия през деня и успокоителни, за да спи през нощта. Когато отказва да се яви на кастинг, я завързва за леглото и я бие с колан.

6. Договорът

Едва 12-годишна, сключва договор с “Метро Голдуин Майер”. Нейната непринуденост привлича толкова Луис Майер, че той подписва договор с нея без кинопроби и само половин час след като я вижда за първи път, което е единствен случай в цялата история на компанията.

Идеята за псевдонима на Франсис се ражда спонтанно, когато актьор анонсира сестрите като “по-красиви от венец цветя”. Чувайки думите му, тя веднага избира думата “garland” за свой псевдоним. И така, в студиото “Метро Голдуин Майер” се ражда Джуди Гарланд. Но зад славата и парите, се крият неподозирани капани

Майер контролира всяка нейна крачка и хапка. Тя не само няма право да избира филмите, в които участва, с кого да дружи, да се среща и кого да обича, но и какво да яде. Съвсем случайно Гарланд разбира, че единствената ѝ “извънстудийна” приятелка, с която си делят квартирата, всъщност е наета от студиото.

7. Пробивът

Звездата на Джуди изгрява през 1939 година с ролята ѝ на Дороти във филма “Магьосникът от Оз”. Всички са пленени от мощността и красотата на кадифения ѝ топъл глас, а нейното изпълнение на песента “Over The Rainbow” се превръща в едно от най-вълнуващите за всички времена и е обявено за песен номер едно на столетието.

Гарланд става най-търсената актриса в целия свят. Снима почти непрекъснато, графикът ѝ е препълнен, а ежедневието ѝ минава пред камера. Тя трябва да изглежда малка и мила и в никакъв случай не може да напълнява.

Насилват я да приема хапчета за отслабване под строг медицински контрол. С преумората и работоспособността се справят отново с медикаменти. Полагат ѝ се по 4 часа сън, два пъти в денонощието, а след изтичането им е събуждана.


8. Мъжете

През 1941, когато е на 19, се омъжва за 30-годишния музикант и композитор Дейвид Роуз. Двамата се обичат толкова силно, че си купуват малко влакче и търсят новия си дом. Бракът се състои против волята на майка ѝ и ръководството на филмовото студио, но пропада след като актрисата е принудена да направи аборт.

На снимачната площадка на “Ще се срещнем в Сейнт Луис” среща режисьорът Винсент Минели. Женят се и се ражда първата дъщеря на Джуди – Лайза. Но и този път връзката ѝ не сработва. Разбира, че мъжът ѝ има хомосексуални отношения и решава да прекрати брака си.

С един от следващите ѝ съпрузи – Марк Херон, историята е сходна, затова двамата се разделят само няколко месеца след сватбата. Следва брак със Сидни Луфт. Той е женкар и комарджия, който се изявява като мениджър на Джуди. Дарява я с още две деца – Лорна и Джоузеф. Заедно продуцират филма “Роди се звезда”, който е приет с голям успех. Но Луфт харчи всички приходи от филма, а Гарланд отново се срива психически и прекарва осем седмици в болница. Разделят се само след три години и тя отново остава сама.

Последният ѝ съпруг е музикантът Мики Дийнс. Той снабдява съпругата си с така необходимите хапчета и открива безжизненото ѝ тяло само три месеца след сватбата им.

9. Здравето

Гарланд преживява два опита за самоубийство – чрез прерязване на вените със стъкло и чрез прерязване на гърлото със счупена чаша. Настанявана е в психиатрични клиники и е подлагана на електрошокова терапия за лечение на депресията.

Страда от цироза, хепатит, заболяване на бъбреците, преживява нервни сривове, има почти фатални реакции от приема на лекарства, непрекъснато се бори с наднормено и поднормено тегло, както и от последиците след тежки наранявания при падания.

Пристрастяването ѝ я води до моменти, в които забравя името си, не идва на снимки, поведението ѝ е неадекватно, а истеричните ѝ изблици са все по-чести.

10. Смъртта

На 22 юни 1969 година, Джуди Гарланд умира от свръхдоза в Лондон. Поклонението пред тленните ѝ останки е на 27 юни, в погребално бюро на Медисън Авеню в Манхатън. За да си вземат последно сбогом с голямата холивудска звезда, за 24 часа минават повече от 22 000 души.

Тялото ѝ е съхранявано във временна крипта в същото погребално бюро цяла една година, защото никой не иска да плати за преместването му за постоянно в гробищен парк. След една година дъщеря ѝ Лайза Минели събира сумата и организира погребението.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.