Десетилетия наред кухнята е била помещение, функциите на което са се изчерпвали основно до приготвянето на храна и миенето на мръсни съдове.

За щастие съвременната кухня има съвсем различна роля и отдавна се е превърнала във фокусна точка на модерните жилища. Затова и новите тенденции в проектирането ѝ предизвикват изключителен интерес сред всички, на които им предстои ремонт или цялостно обзавеждане на кухнята.

Технологии и креативност, иновативни материали, странни колаборации на цветове и форми, метални покрития, сдвоени “острови”, непрекъснат “диалог” между кухнята и дневната. Това са само част от тенденциите, които ще властват при обзавеждането на кухните през 2021 година.

1. Меки цветове срещу ярките и тъмни тонове

Модните цветове за тази година при кухните са меките, светлите цветове, които внасят допълнителен чар в помещенията. Напред излизат отново бялото, сивото, бежовото, земните цветове и градинско зеленото, които изглеждат семпли, без да са скучни.

Ако пък търсите повече драматизъм и еклектика, можете да съчетаете меките и земни цветове на плочките, стените и плотовете с тъмни шкафове и рафтове. Тъмните или да го кажем направо черните кухненски мебели продължават да са на мода. Само внимавайте да не прекалите с драматизма.

2. Металите и металните покрития са навсякъде

Искате ли да сте в тренда, заложете на металните покрития. За 2021 г. фокусът е върху бронза и розовото злато, а веднага след тях идват месингът, медта и стоманата. Не се страхувайте да експериментирате. Заложете на големи мивки от розово злато, съчетайте ги с повърхности с по-приглушени цветове като сиво, гълъбово, горско зелено или кафяво и завършете визията с кранове от бронз или месинг.

10 топ тенденции в обзавеждането за кухня през 2021 година

3. Мраморът детронира кварца

Кварцът все още заема важно място сред най-предпочитаните материали за кухненските плотове от висок клас, но мраморът стремглаво щурмува класациите и навлиза все по-бързо при обзавеждането за кухня за тази година. Като материал мраморът е изключително устойчив, синоним е на лукс от висок клас и не на последно място е нещо, което никога не излиза напълно от модните тенденции. Комбинирайте мраморни плотове с ясно изразени естествени жилки с полирани повърхности, метали и дървесина и ще имате стилна, изискана и луксозна кухня.

4. Двойните “острови” оптимизират кухнята

Вдъхновени от откритите тавански пространства в Ню Йорк, двойните “острови” набраха популярност през миналата година, за да се превърнат във фокусната точка при обзавеждането за кухня през 2021. Идеята на дизайнерите е да се постигне пълна оптимизация на пространството, обединявайки в един – единствен елемент различни функции: маса, работен плот, мивка, рафт за съхранение и други.


5. По-малко шкафове – повече простота

Премахването на горните кухненски шкафове се превърна в нарастваща тенденция през последните години, тъй като се отваря визуално пространство, което прави помещението по-голямо и светло. Тази тенденция се запазва и през 2021 година, като новото е, че ако не искате съвсем да се откажете от шкафовете можете да ги замените с открити рафтове или с остъклени шкафове, които да превърнете във фокусна точка на кухнята.

6. Керамичните подови настилки изместват ламината

Доскоро първенец при избора на подова настилка за кухнята, ламинатът отстъпва с една позиция на керамичните плочки. Тези подови покрития са все по-предпочитани заради по-бързото и лесно почистване и по-ниската поддръжка. А най-хубавото е, че се предлагат в широка гама от размери и цветове и могат да бъдат проектирани така, че да наподобяват различни видове материали, включително естествен камък или любимия ви ламинат.

10 топ тенденции в обзавеждането за кухня през 2021 година

7. Зонирането излиза на преден план

Доскоро популярният отворен план също дава малка крачка назад, за да направи място на нова тенденция, а именно на зонирането. През 2021 при обзавеждането за кухня дизайнерите запазват усещането за простор на отворените планове, като просто добавят стенни колони, шкафове или растения, с които елегантно разделят жилищното пространство на отделни зони или кътчета.

8. Успокояващи цветове на стените

Според топ дизайнерите едни от най-актуалните за 2021 година цветове за стени на кухнята ще бъдат всички нюанси на тъмно розовото, нежно сивото, градинско зеленото. Съчетайте нежните цветни нюанси на стените с тъмни мебели и ще имате стилна и модерна кухня.

9. “Рибената кост” при плочките отново е на мода

Класическите форми, продълговатите и плочките тип “метро” и все още са популярни, като разликата е в тяхното поставяне. Искате ли да сте в тренда, поставете плочките в стил “рибена кост”.

10. Осветлението от дневната влиза в кухните

Въпреки че използването на прожектори и висящи над масата полилеи все още са ключови за кухнята, лека-полека навлизат тенденции, които залагат на осветление с по-креативен и разчупен дизайн, присъщ по-скоро за дневната.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *